15. Kastamonu Tanıtım Günleri 15-18 Eylül tarihleri arasında Maltepe İBB Etkinlik
Alanı’nda KAS-DER (Kastamonulular Dayanışma Derneği) tarafından gerçekleştirildi.
KAS-DER Genel Başkan Yardımcısı Medya ve İletişim Canan Yurdakul, etkinlik ile ilgili açıklamasında şunları paylaştı:
“15. Kastamonu Tanıtım Günleri bünyesinde 16 Eylül Cuma günü saat 16:00 ‘da, ünlü şef,
gurme ve köşe yazarları, Kastamonu mutfağının eşsiz lezzetlerinin sunulduğu otantik bir
Kastamonu sofrasında misafir edildi.
Ev sahipliğini KAS-DER Genel Başkanı Sn. Remzi Şen’in yapmış olduğu Otantik Kastamonu Sofrasında konuk olarak ünlü şefler Hazer Amani, Burak Zafer Sırmaçekici, halk mutfağı araştırmacısı, yazar ve Lezzete Dair programını sunucusu Adnan Şahin, Milliyet Gazetesi köşe yazarı Zeynep Kakınç ve Kastamonu Üniversitesi Gastronomi Bölüm Başkanı Doç. Dr. Alev Sökmen yer aldı.
Misafirler, Kastamonu mutfağının zenginliği ve özgünlüğü üzerine edilen sıcacık ve
samimi sohbetler eşliğinde çok zengin bir menüyle ağırlandı. En doğal şartlarda üretilen ve özel
bir kesimle elle dilimlenen Kastamonu pastırması, yöresel tereyağı ve marmelatlar, üryani eriği,
elma pekmezi suyuyla harmanlanan kel simit, kızamık bitkisinin özünden yapılan Pınarbaşı-
Azdavay yörelerine ait kara çorba, yöresel otlarla pişirilen leziz ekşili pilav, Kastamonu mantısı,
tirit, tadanların vazgeçemediği etli ekmek, doğal ortamlarda yetişmiş hindi ile yapılan Seydiler
banduması, kendine has tekniğiyle yavaş yavaş pişirilen Taşköprü kuyu kebabı, Küre Dağları’nın
bol oksijenli ormanlarında üretilen kestane balı, Tosya’nın sarıkılçık pilavı, dünyada genetiği ile
oynanmamış tek bulgur olma özelliğine sahip olan siyez bulgurundan yapılan pilav, eğşi, kızılcık
şerbeti, cırık tatlısı, yerken ağızda dağılan çekme helvası ve dibek kahvesi gibi Kastamonu’ya
özgü bir çok özel tat konuklara ikram edildi. Her ürün kendi yöresine ait hamarat eller tarafından
yapılıp sofraya ikram edilirken; konuklar, siyez bulgur pilavını Kastamonu mutfağı hayranı olan
Hazer Amani’nin yorumuyla tatma şansını yakaladılar.
Sofra’dan “Ayda bir Kastamonu” sloganı ile ayrılan konuklar bu eşsiz lezzetleri tekrar
tatmak için Kastamonu’ya sık sık ziyarette bulunmak istediklerini belirttiler.”