- Gastronomi Merkezi’ne dönüştürülmesi planlanan Acem Hanı’yla ilgili fizibilite projesi sunum toplantısında konuşan Belediye Başkanı Vidinlioğlu, “Bu proje ile en ufak detaylara dikkat ederek ve en önemlisi kendi toprağımızın bize verdiği ürünlerden meydana getirdiğimiz yöresel lezzetlerimizi misafirlerimize sunacağız.İthal ürünler ile yöresel lezzet ortaya çıkartamazsınız. Benim en çok önem verdiğim konulardan biri de bu. Biz kendi sucuğumuzu, pastırmamızı, sarımsağımızı, etimizi kullanarak titizlikle yürüttüğümüz bu projeyi daha da taçlandıracağız.”
Gastronomi Merkezi olarak değerlendirilecek tarihi Acem Hanı’nın işlevselliğini net olarak ortaya koyabilmek adına geçtiğimiz aylarda fizibilite projesini ihale eden Kastamonu Belediyesi, KUZKA’nın güdümlü projeler desteğinden faydalanmak için başlattığı çalışmalarda sona yaklaştı.
Belediye ile KUZKA arasında gerçekleştirilen “Proje Odak Toplantısı”nda,yüklenici firma yetkilileri,fizibilite çalışmaları doğrultusunda gelinen noktayla ilgili bir sunumgerçekleştirdi.
Belediye’den verilen bilgiye göre, üç ay sonra tamamlanacak olan çalışma,449 yıllık tarihi Acem Hanı’nın KUZKA’nın güdümlü projeleri arasında yerini almasını ve restorasyon çalışmalarına hızla başlanmasını sağlayacak.
Belediye binasında gerçekleştirilen Fizibilite Projesi Odak Toplantısı’nda açıklamalarda bulunan Op. Dr. R. Galip Vidinlioğlu, Kastamonu’nun asırlara dayanan tarihi, birçok medeniyete ev sahipliği yapması, Osmanlı gibi büyük bir imparatorluğun en önemli eyaleti olması vesilesiyle yöresel lezzet açısından çok ciddi bir çeşitliliğe ve mutfağa sahip olduğunu belirtti.
Acem Hanı Gastronomi Merkezi’ne de bu açıdan ayrı bir önem verdiklerini ifade eden Vidinlioğlu, şunları söyledi:
“Bakıyorsunuz, şu an revaçta olan, adından söz ettirmiş bir çok mutfaktan yöresel lezzet ve çeşitlilik açısından çok öndesiniz, ancak ne yazık ki ne Türkiye’de, ne de dünyada kimsenin sizin bu zenginliğinizden haberi var.
Çankırı’da tas kebabı yapıp içine sarımsak koyarak Türkiye’de adından söz ettiriyorlar. İnanabiliyor musunuz, sarımsağımız dünya markası fakat biz o sarımsağı tas kebabımızın içine koyamıyoruz.
Bu proje ile en ufak detaylara dikkat ederek ve en önemlisi kendi toprağımızın bize verdiği ürünlerden meydana getirdiğimiz yöresel lezzetlerimizi misafirlerimize sunacağız. İthal ürünler ile yöresel lezzet ortaya çıkartamazsınız. Benim en çok önem verdiğim konulardan biri de bu. Afyon sucuğu ile Kayseri pastırması ile Kastamonu sucuğu ve pastırması asla bir olmaz, olamaz da. Biz kendi sucuğumuzu, pastırmamızı, sarımsağımızı, etimizi kullanarak titizlikle yürüttüğümüz bu projeyi daha da taçlandıracağız.”
Bu yol haritasında bir sıkıntı yaşanmadığı takdirde 2023 yılında Türkiye’nin tarihi alanda hayat bulan ilk Gastronomi Merkezi olarak kapılarını açacak olan tarihi Acem Hanı projesiyle ilgili şu bilgilendirmede bulunuldu:
“Kastamonu Belediyesi tarafından tarihi Acem Hanı için başlatılan bu kapsamlı çalışma, tarihi bir hanı ayağa kaldırıp yöresel yemeklerin gelecek kuşaklara aktarılmasının ötesindenitelikli iş bulma imkânı sağlayıcı sertifika programları, kurumsal anlaşmalarla özel program ve paket eğitim imkânları hazırlamak, lise veya üniversite sonrası farklı alanlarda kendilerini geliştirmek isteyen gençlere, çalışan kadınlara ve dezavantajlı gruplara yeni eğitim programları sunmak, yeni mutfak becerileri kazandırmak, İnovasyonel AR-GE, ÜR-GE faaliyetleri gerçekleştirmek, sosyal sorumluluk kapsamında gastronomi temelli rehabilitasyon etkinliklerine öncülük etmek,yiyecek-içecek işletmelerinde kalite artırımı ve standartlaşmaya yönelik kurumsal akreditasyon programları oluşturmak gibi bir çok olanağı da şehre sunmuş olacak.”