Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy İstanbul’da düzenlenen “İncili Gastronomi Rehberi” ödül töreninde konuştu, ülkemizin gastronomi turizminde dünyada lider destinasyonlar arasına girmesi için çaba sarf ettiklerini kaydetti, bu alanda yaptıkları çalışmaları sıraladı…
Açık söylemek gerekirse Bakan’ın sözlerinde Kastamonu namına bir umut harfine rastlamadım.
Bakanlık nezdinde “gastronomi” öyle görünüyor ki “belirli” bir destinasyon kapsamında “sabit” hale getirilmiş…
“İstanbul, İzmir, Bodrum, Çeşme”.
Bu rotayı “kısmen” kırabilen iki il görünüyor…
“Gaziantep” ve “Bursa”.
(Bursa, kültür namına “kadim” bir şehir olması yanı sıra İstanbul’a yakınlığı ile de avantaj sağlıyor…
Gaziantep, mutfak varlığının üzerinden külleri üfleyerek podyuma çıkan son dönemin “gastronomi yıldızı”, bir büyükşehir belediyesi nelere kadir.)
Bakanlığın hedefi büyük ve takdire değer…
“Türk ve dünya mutfağını buluşturmayı amaçladıklarını kaydeden Bakan Ersoy, ‘Bir diğer önemli hedefimiz de Türkiye’de yerel lezzetlerin yanı sıra dünya mutfaklarından en seçkin lezzetlerin de tadılabileceğini gösterebilmek. Dünyada ‘Gastrocity’ olarak da adlandırılan Londra, Paris, New York gibi büyük metropollere fine dining amacıyla gidenlere Türkiye’nin de bu çerçevede önemli bir rota olacağını anlatmak istiyoruz. Özellikle İstanbul, Bodrum, İzmir ve Çeşme gibi destinasyonlarımız birer Gastrocity adayı olarak öne çıkıyor. Bu noktada gastronomiyi ön plana çıkardığımız yeni İstanbul filmimiz dünyada 125 ülkede televizyon ve dijital mecralarda yayına girdi. Ayrıca Go Türkiye’nin Youtube kanallarında da izleyiciye sunuldu.”
Kastamonu, “gastronomi” alanında “UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı” listesine girerek “uluslararası” arenada mevki sahibi olmanın peşinde olmasına peşinde de…
Henüz kendi ülkesinin bakanlığı nezdinde ne ismi ne de cismi var.
UNESCO’dan evvel…
“Ankara duy sesimizi”.
Not: “İncili Gastronomi Rehberi”, ülkemizdeki “restoran ligi” kelimenin tam anlamıyla…
Ünlü yemek yazarı Müge Akgün’ün koordinatörlüğünü yaptığı rehberde, gönüllü müfettişler tarafından yıl boyu “gizli” denetimden geçen restoranlar bir bir sıralanıyor.
Bu yıl 4’üncü ödül töreni düzenlendi, “5” incili “6” restorana ve “4” incili “75” restorana ödülleri sunuldu, “İstanbul, Ankara, İzmir, Bodrum, Antalya, Bursa ve Gaziantep” illerinden gelen 594 restoran ve 453 lezzet noktası da törende yer aldı…
Bakan’ın katıldığı programın diğer “kamu” misafirleri arasında Gaziantep Valisi ile Büyükşehir Belediye Başkanı vardı.
Gastronomideki mevcut ligimizi yukarıdaki bilgiler ışığında az çok görünür kılmaya niyet ettim…
Çalışmaya devam.
“Gastrocity”, en azından bizim bu diyarda yeni dolaşıma giren bir “kavram”…
“Kastamonu, gastrocity olsun” mu?
“Olsun”…
Hadi “kendimiz pişirip kendimiz yiyerek” bu hedefe ulaşalım.
(Kastamonu “gastronomi şehri” olsun olmasına da…
Gastronomiyi “görünür” kılan lokantalar ekonomik dar boğazda.
Günümüz ekonomi şartlarında Kastamonu’da bir lokanta nasıl ayakta kalır?…
“Mucizecity”.)
MUSTAFA AFACAN