“Metropollerden Anadolu’ ya Kesin Dönüşün Pilot İli Kastamonu olmalıdır.”
-
“Bu projeyi herkese anlatmaya hazırım”
“Daha İyisi Mümkün Kastamonu” adıyla kurduğu youtube kanalında kamuoyu ile paylaştığı “Metropollerden Anadolu’ ya Kesin Dönüş: Pilot İl Kastamonu” adlı projesinin detaylarını Birlik Vakfı’nda paylaşan Fatih Köse, “Bu şehre bir şeyler katmak isteyen bütün STK’lara ve hatta bütün siyasi partilere bu projeyi anlatmaya hazırım” dedi.
Birlik Vakfı Kastamonu Şubesi Kariyer Sohbetleri etkinliğinin bu haftakı konuğu Fatih Köse oldu.
Uzun zamandır üstünde çalıştığı ve sosyal medyada “Daha İyisi Mümkün Kastamonu” adıyla kurduğu youtube kanalında kamuoyu ile paylaştığı “Metropollerden Anadolu’ ya Kesin Dönüş: Pilot İl Kastamonu” adlı projesinin detaylarını Birlik Vakfında paylaşan Fatih Köse;
“Bu şehre bir şeyler katmak isteyen bütün STK’lara ve hatta bütün siyasi partilere bu projeyi anlatmaya hazırım” dedi.
“Kastamonu ve ilçelerinin, şehrin dokusunu, tabiat güzelliklerini ve tarihi değerlerini kaybetmeden, sanayileşen şehirlerin düştüğü çarpık ve afetlere karşı korumasız yapılaşma, kozmopolit ve güvenliksiz nüfus artışı gibi hatalara düşmeden, Türkiye’ye de örneklik edebileceği, bütüncül bir kalkınma hamlesi ancak bu proje ile olabilir” diyen Köse, Kastamonu’daki siyasi parti il başkanlarını bu projeyi dinlemeye ve genel başkanlarına sunmaya davet ederek hangi siyasi parti olursa olsun her türlü katkıyı vermeye hazır olduğunu söyledi.
Fatih Köse’nin Kariyer Sohbetleri etkinliğinde gerçekleştirdiği sunumunun ana başlıkları şöyle:
“- Bizimle neredeyse aynı nüfustaki Almanya, Türkiye’den daha küçük bir coğrafyaya sahip olmasına rağmen II. Dünya Savaşından elde ettiği tecrübe ile şehirlerinin nüfusunu en fazla 3-5 milyon olarak planlamış, buna uygun olarak bütün üretimini ve nüfusunu ülke geneline yaymış, ulaşım ağını önemli ölçüde demiryolları ile örmüştür.
– I. Dünya savaşında ülkesi tamamen işgal edilen Almanlar, benzer bir muhtemel işgal durumunda işgalin dışında kalan yerlerde üretime devam ederek savaşın finansmanını sağlayabilmek amacı ile nüfusu ve yatırımlarını tüm ülke coğrafyasına yaymaya karar vermişlerdir.
– Allah göstermesin. Herhangi bir depremde ya da savaşta İstanbul’un yerle bir olduğunu, ya da işgal edildiğini düşünün. Koskoca Türkiye Cumhuriyeti üretimin ve yetişmiş insan kaynağının kalbinden vurulmuş olur.
– Bu sebeplerden dolayı bizim de deprem, savaş, salgın gibi risklere açık olan İstanbul’daki sanayi, ekonomi ve nüfusun önemli bir kısmını herhangi bir tehlike durumunda ülkeyi felce uğratmamak, kayıpları en aza indirmek ve Anadolu’yu da üretime dahil ederek üretimi ve nüfusu ülke geneline yaymak için mutlaka Anadolu’ya taşımamız gerekmektedir.
– Türkiye ekonomisinin ve sanayisinin kalbini deprem bölgesi İstanbul ve çeperine sıkıştırmak ve nüfus artırıcı projelerle bütçenin önemli bir kısmını Anadolu aleyhine İstanbul’a harcamak ve kısır döngü ile fasit daire içinde dolaşmak sürdürülebilir olmaktan çıkmıştır.
– Devletimiz yakın bir gelecekte metropollerdeki nüfusun önemli bir kısmını Anadolu’ya dönmeye mecbur tutmak, bu dönüşleri finanse etmek ve planlamak zorunda kalacaktır.
– Kastamonu siyaseti, sivil toplumu, yöneticileri, düşünenleri bu meseleyi ele alarak ülke yönetiminin gündemine sokmalı ve metropollerden Anadolu’ya kesin dönüş için Kastamonu’nun pilot il olması için çalışmalıdır.
– İstanbul’da önemli bir nüfusu olan Kastamonu’nun bu düşünceyi özümseyip, geliştirip merkezi yönetime kabul ettirmesi durumunda Kastamonu, doğal, tarihi ve coğrafi güzelliklerini yitirmeden, çarpık yapılaşmaya yakalanmadan merkezi yönetimin kaynakları ile sağlıklı, planlı bir kalkınmaya kavuşacaktır.
– Pilot il Kastamonu’daki başarı diğer illere taşınacak, Kastamonu’nun önceliğinde ülke sağlıklı bir şehirleşmeye ulaşacaktır. Metropollerden Anadolu’ya kesin dönüş şarttır; Kastamonu pilot il olmalıdır.”
Programın ardından kapanış konuşması gerçekleştiren Birlik Vakfı Kastamonu Şubesi Erdal Arslan: “Derdimiz Kastamonu’yu dert edinen, Kastamonu ve memleket derdiyle dertlenen değerlerimizin derdini duyurmak. Bu bağlamda önceki etkinliklerimizde Metin Ünal’ın “İnovasyon ve Markalaşma”, Yahya Çirişoğlu’ nun “Türkiye’nin sanayileşmesi ve iş disiplini”, Kerami Koçmar’ ın “Teknolojik hamlelerde birliktelik ve destek” hayallerini ve dertlerini dinledik. Bugün de Fatih Köse’ nin “Metropollerden Anadolu’ya Kesin Dönüş’ te Kastamonu’ nun Pilot İl olması” hayalini, düşüncesini, projesini, derdini misafirimiz ettik. Bundan sonra da Allah’ ın izniyle Kastamonu’ muzun değerlerini, memlekete değer katanları, bu toprakların derdiyle dertlenenleri Birlik Vakfı çatısı altında misafir etmeye devam edeceğiz. Bugün Fatih Köse tarafından sunumu yapılan projenin ciddiyetle ele alınması ve desteklenmesi gerektiği kanaatindeyim.” Dedi.
Programın kapanışında da Fatih Köse’ ye “İstiklal Marşı’nın İlk Resmi Belgesi” tablosunu hediye etti.
Birlik Vakfı Kastamonu Şubesi’ nin bu projeye gösterdiği ilgi ve kendisine sunulan kamuoyu ile paylaşma fırsatı için teşekkür eden Köse’ nin konuşmacı olarak yer aldığı programa Gençlik ve Spor İl Müdürü Reşat Asrak, THK Başkanı Av. Mücahit Dağdelenoğlu, Yeşilay Başkanı İzzet Serhat Köylü, Ak Parti eski İl Başkanı Av. Halil Uluay, Eğitim Bir-Sen Başkanı Orhan Sancaktaroğlu, TÜGVA Başkanı Selim Önen, UKS Teknoloji ve Bilişim İdari müdürü Kerami Koçmar, Ak Parti Disiplin kurulu Üyesi Ahmet Özdemir, Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Mesut Şeker, Öğretim Üyesi Prof. Dr. Zekeriya Yerlikaya ve davetliler katıldı.