- İGM’nin dünkü oturumunda Özel İdare’nin 2016 faaliyet raporu oybirliğiyle kabul edilirken, “asfalt yol hedefiyle” ilgili tartışma bir kez daha gündeme geldi.
- Genel Sekreter Karahasan, Giden Valimiz Şehmus Günaydın’ın İl Genel Meclisi’nde ifade ettiği 2 bin kilometre asfalt yol bir temenniden ibarettir. Yani parası ve karşılığı yoktur. 2 bin kilometre ikinci kat asfalt hedefi programa dayalı değildir” diyerek, geçtiğimiz yılki 2 bin kilometre asfalt yol hedefinin planlı olmadığını, bu konunun sadece bir temenniden ibaret olduğunu söylerken, İGM Başkanı Kayıkcı ise buna karşı çıktı ve”İkinci kat asfalt programı bir temenni değil, bir programdı. Çünkü temenni olsaydı, birinci kat asfalt çalışmasının hiç yapılmaması lazımdı” görüşünü savundu.
İl Genel Meclisi’nin Mart ayı son oturumunda 2016 yılı faaliyet programı okundu ve Meclis tarafından oybirliği ile kabul edildi. Vali Yaşar Karadeniz’in de katıldığı toplantıda 2016 yılı Faaliyet Raporu’nu Meclis üyelerine İl Özel İdare Genel Sekreteri Zafer Karahasan aktardı.
Faaliyet raporu görüşülmeden önce İl Genel Meclisi Başkanı Mehmet Kayıkcı, çalışmalar hakkında Vali Karadeniz’e brifing niteliğinde bir bilgi verdi.
Yapılan çalışmalarda coğrafi şartların mazeret olamayacağını Vali Karadeniz’in daha önceki konuşmalarından anladıklarını söyleyerek sözlerine başlayan Mehmet Kayıkcı, şöyle dedi:
“Yıllarca Kastamonu’da coğrafyayı bahane edip, hizmet edemeyenler, inşallah sizi dinledikten sonra da coğrafyanın avantaja dönüşeceğini anlamış oldular. Birinci kat asfalt projelerimiz ilimizde sürekli devam ediyor. 2015 yılında ilk defa gerçekleştirdiğimiz sıcak asfalt çalışmalarımız vardı. Bu yıl alacağımız plent ile birlikte özellikle grup yollarından başlayarak, sıcak asfalt çalışmaları yapacağız. Geçen yıldan kalan tamamlayamadığımız, ikinci kat asfalt çalışmalarımız var. Özellikle vatandaşlarımızın beklentileri bunların tamamlanması. Birinci kat asfalt çalışmalarımızın da yapılmasını vatandaşlarımız bekliyorlar. 2015 yılında 207 bin 100 metrekare parke taşı döşemiştik. Geçen yıl parke çalışması yapamadık. Parke çalışmalarımız vatandaşlar tarafından çok olumlu karşılandı. Parke çalışmalarının 2017 yılında sizlerin de sayesinde daha da ileriye götüreceğimizi düşünüyorum.”
SAĞLIKLI SU İÇİN PROJE
Kastamonu’unn birkaç nokta dışında su sorununu çözmüş bir il olduğunu söyleyen Mehmet Kayıkcı, konuşmasını şöyle sürdürdü:
“O bölgelerde de yeterli su olmadığından sondaj çalışmaları yapılıyor. Bu konuda önem arz eden su depolarının yenilmesi, arıtma sistemi ile periyodik bakımlarının yapılması ile ilgili sorunlarımız var. Bu konuda benim bir projem vardı. Bu projeyi KUZKA’ya verdim. Onlar bu konu üzerinde çalışıyor. Güneş sistemi ile su depolarında klorlama ve arıtma işlemlerinin yapılması ile ilgili. Bu projeyi KÖYDES, Özel İdare kaynakları ve Kalkınma Ajanslarından alacağımız kaynaklarla yapabileceğimizi düşünüyorum. 2 bin 686 adet su depomuz bulunuyor. Bir yerinden başlayıp bu su depolarını yenileyebilirsek, vatandaşa sağlıklı su içme konusunda güzel bir hizmet yapacağımıza inanıyorum. Özellikle su depolarımız yabani hayvan leşleri ile insanlarımızın sağlıksız su içtiği bir konumda. Özellikle Kaymakamlarımız KÖYDES ödenekleri kapsamında su depolarını onarmaya çalışıyorlar.”
“KANALİZASYON ÇALIŞMASİ ZARURİ”
Artık kanalizasyon çalışmalarının da zaruri hale geldiğini söyleyen Kayıkcı, “Suyla buluşan köylerimizde ise, kanalizasyon çalışması yapmak bir zaruri hale geldi. Özellikle kullanılan miktar fazlalaştığı için, kanalizasyon ve özellikle arıtmasının yapılması gerçekten bir ihtiyaç haline geldi. Belli sistem dahilinde İl Özel İdaremiz tarafından da kanalizasyon çalışmaları yapılıyor” dedi.
2015 yılından itibaren makine parkını yenilemeye başladıklarını da söyleyen Mehmet Kayıkcı, “Umarım bu yıl makine parkımızı daha da güçlendireceğiz. İl Özel İdaresi’nin mülklerinin değerlendirilmesi konusunda Meclisimizin bir kararı vardı. Biz mülk zengini bir kurumuz. Birçoğu da âtıl durumda. Bunların bir kısmının hizmete kazandırılıp, ekonomiye dönüştürülmesi noktasında ciddi bir çalışma yapılması gerekiyor. Vatandaşlarımız özellikle şehrin ortasında Site İş Hanı’nın bir an önce tamamlanmasını bekliyorlar. Biz bu projenin çok geciktiğini düşünüyoruz. Doğa Kültür Köyü de yıllarca sorun olmuş durumda. Şu anda da atıl durumda. Özel İdare olarak bir kısmını Milli Eğitim Müdürlüğü’ne devrettik. Şu anda otel ve restoran kısmında çalışma var ama arazi çok büyük. Eğer orası da gerçekten kullanılabilir bir hale gelirse, bir turizm merkezi olacağını düşünüyorum. Ayrıca, İl Özel İdaresi tarafından ihale edilen Ağız Diş Sağlığı Merkezi’miz var ama bir türlü teslim alamadığımız bir yatırım. Orasının da neden tamamlanamadığını vatandaşlarımız soruyor. Hükümet Konağı’mızı da vatandaşlarımız takip ediyor. Bunlar sizinle birlikte en başta çözmek istediğimiz sorunlar. Ayrıca, birliklerimizin desteklenmesinde de sorunlarımızın olduğunu düşünüyorum. Çok dengeli aktarımlar yapamıyoruz” şeklinde konuştu.
KARAHASAN’DAN
FAALİYET RAPORU
Meclis Başkanı Mehmet Kayıkcı’nın konuşmasının ardından 2016 yılı Faaliyet Raporu’nu okumak için kürsüye çıkan İl Özel İdare Genel Sekreteri Tahir Zafer Karahasan, konuşmasına 2016 yılının ülke için zor bir olduğunu belirterek başladı. Karahasan, “Bu zorluğu yaratanların amaçlarına ulaşmasını engellemek adına daha çok çalıştık. Bir çok yatırımı yüzde 100’lere taşıdık. Ama bazı hadiselerden dolayı kat edemediğimiz hususlar da oldu. Bizden kaynaklanmayan nedenlerden dolayı bazı aksaklıklar da oldu” dedi.
Şehir kimliğinin yapılacak olan çalışmalarda çok önemli olduğunu söyleyen Zafer Karahasan, “Kastamonu 7 bin yıllık bir şehirdir. Çok önemli bir eyalet merkezidir. Kimliğini zaten öncelikli olarak belirlemiştir. Yani merkezi olma kimliği vardır. Bulunduğu bölgede her zaman önemli görevler üstlenmiştir. Tüm kamu kurum ve kuruluşların bölge müdürlükleri de Kastamonu’dadır. Bu durum bize fazlaca sorumluluk getiriyor. Çünkü lider olmak bir çok konuda öncü olmayı da gerektirir. Kastamonu için en önemli faaliyet alanı turizmdir. Bu konuda çok önemli yatırımlar yapılması gerektiğine inanıyorum” diye konuştu.
550 personelle faaliyetlerini yürüttüklerini belirten Karahasan, “Geçen yıl 75 milyon lira olan bütçemiz 70 milyon lira yani yüzde 93 olarak gerçekleşti. Türkiye’nin neresine bakarsanız bakın bütçenin tutturulamadığını görürsünüz. Arada uçurumlar vardır. Bizim paran kadar harca sözüyle hareket ederek bütçeyi ön planda tutan bir hizmet anlayışımız var” dedi.
KARLA MÜCADELE
Kastamonu’nun karla mücadelede harcadığı akaryakıtı çoğu ilin bir yılda harcadığına ve bu durumun da ne kadar zor bir coğrafyada çalıştıklarını gözler önüne serdiğini de söyleyen Zafer Karahasan, tüm köylerin köy yerleşik alan çalışmalrını tamamladıklarını, ihalesi yapılmayan köyün kalmadığını da söyledi.
KANALİZASYON
Zafer Karahasan, Kanalizasyon konusunda ise “Kanalizasyonda Türkiye ortalamasının çok gerisindeyiz. Herkes bu hizmeti istiyor. Ama biz bu hizmeti tamamen doğal arıtmayla yapmak istiyoruz. Eğer bunu arıtma tesisi yapmadan verirsek çevre kirliliği daha çok oluyor. Bu yüzden kanalizasyon yaptığımız yerde arıtma tesisi yapıyoruz. Nüfusu az olan yerlere değil de, turistik tesisi olan, nüfusu fazla olan yerlerde bu çalışmayı yapmalıyız. Meclis üyelerimizin vatandaşa bu durumu bu şekilde anlatmasını istiyorum” dedi.
ÇÖP YÖNERGESİ
Çöp yönergesi hazırladıklarını da belirten Karahasan, “Bazı pilot bölgede bu çöp toplama noktasında çalışma yapmalıyız. Nüfusu 250 üzerinde olan, turizm faaliyeti içeren köyler başta olmak üzere bu çalışmayı başlatmak istiyoruz. 300 bin liralık bir bütçe oluşturduk. Hibe yoluyla aldığımız çöp kamyonlarımız var. Bu konuda Meclis bir komisyon çalışması yaparsa hemen çözüm almaya çalışacağız” diye konuştu.
SOKAK SAĞLIKLAŞTIRMA
Karahasan, konuşmasında Şeyh Şaban-ı Veli Caddesi’de ikinci etap sokak sağlıklaştırması için proje çalışmalarının devam ettiğini, Sinanbey Camii’ne kadar olan bölgede de sokak sağlıklaştırması yapacaklarını, bu caddenin mistik havasına uygun olarak da ışıklandırması için de bir çalışmalarının olduğunu belirtti.
“YOL YAPIM SÜREMİZ ÇOK KISA”
15 Temmuz’daki hain saldırının yol yapımı noktasında kendilerini ciddi sıkıntıya soktuğunu da söyleyen Karahasan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Kastamonu’da yol yapımı için iş süresi çok kısa oluyor. Kastamonu coğrafyası çok fazla yağış alan gece ile gündüz arasında ısı farkı olan bir vilayet. Kastamonu’da kısıtlı sürede yol yapmak durumundayız. Geçen yıl en verimli çalışacağımız noktada 15 Temmuz olayı gerçekleşti. Bunlar bahane değil ama iki tane bayramın da bizim çalışma sezonumuzun içine düşmesi bize engel olarak önümüze çıktı. Ama işlerimizi yine yüzde 95’ler seviyesinde gerçekleştirdik. Onur meselesi yaparak cumartesi Pazar da çalışarak iş mevsimini de uzatarak çalışmalar yaptık. Taşköprü’de kötü bir müteahhit ile karşılaştık, işleri bitiremedi. Hatta müteahhidi dövme noktasına geldim. Bilenler biliyor. Yarım kalan tüm işlerimizi, Taşköprü başta olmak üzere elzem bir şekilde gerçekleştireceğiz. 2017 yılında havalimanının devamındaki yolu Karadere’ye kadar sıcak asfalt yapacağız. Geçen yıl çalışamadık, ama bu yıl ihalesini yaptık ve bitireceğiz. Yüzyıl da geçse yol varsa problem vardır. Doğanyurt-Ağlı yolunu BSK olarak yapmalıyız. Bir mahkeme süreci var. Tasfiyesini Vali bey yaptı. Bu tasfiyeyi yaparak mahkeme sürecini beklemeden yeniden ihale yapabileceğiz. Bunda kimse bir şey aramasın.”
DOĞAL YAŞAM PARKI
Toklutepe bölgesinde hayata geçirmek istediği doğal yaşam parkı hakkında da açıklamalarda bulunan Karahasan, “Kastamonu’ya gelen herkesin uzun süre konuşacağı bir doğal yaşam parkımızın olması lazım. Toklutepe bölgesinde bizzat kendim bir çalışma yaptım. 300 dönüme yakın bir araziyi 2B’ye soktuk. Milli Emlak ile Tapu Kadastro bir çalışma yapacak. Bir kaç tane taslak proje hazırlayacağız. Gözlem kuleleri, seyir terasları, hayvanat bahçesi, restoranların olduğu bir park olsun istiyoruz. Buna Meclis’te destek verirse bu çalışmayı yapalım. Bununla ilgili bir proje çalışması yapacağız” dedi.
ÖZEL İDARE İŞHANI
Sahilde kaliteli konaklama hizmeti sunan bir yerin olmadığını da söyleyen Karahasan, Abana’daki Beşevler bölgesine bir proje yapılabileceğini de belirtti.
Özel İdare İş Hanı’daki sorunun da kendilerinden kaynaklı olmadığını söyleyen Karahasan, “Geçen yıl bir proje çizildi, Anıtlar Kurulu onayladı. Mimari proje bitti, statik projesi bitmek üzere. Zemin etütleri ve sondajları yapmalıyız. Biz geçen sene bunu yapamadık. Bu sene burası yine programımızda” dedi.
DİŞ HASTANESİ
Karahasan, sürekli tartışma konusu olan diş hastanesi hakkında ise şunları söyledi:
“Yılan hikayesine dönen bir diş hastanesi var. Fesih edilseydi proje çöplüğüne yeni bir bina kazandırılırdı. Bizim görevimiz fesh etmek değil, hizmete sokmaktır. Zararına iş yapan bir müteahhit var. Şu anda yüzde 95 seviyesinde. Mayıs gibi bitireceğiz. Belediye’nin imar çalışmasını bekledik. Proje kağıt üzerinde çizilmiş. Sağlık Bakanlığı hazırlıyor. Bir Allah’ın kulu araziye bakmamış, proje çizmiş. Bölge hastanesinden kaynaklı bir heyelan oldu. Bunları temizlettik. Bir sürü eleştiriye maruz kaldık ama bizden kaynaklı değil.”
ASFALT YOL HEDEFİ
Genel Sekreter Tahir Zafer Karahasan, toplantının soru cevap bölümünde ise geçtiğimiz yıl hedeflenen 2 bin kilometre asfalt yol hedefinin planlı olmadığını bu konunun sadece bir temenniden ibaret olduğunu söyledi.
Karahasan, “Geçen yılki yanlışlığı düzeltelim. Giden Valimiz Şehmus Günaydın’ın İl Genel Meclisi’nde ifade ettiği 2 bin kilometre asfalt yol bir temenniden ibarettir. Yani parası ve karşılığı yoktur. 2 bin kilometre ikinci kat asfalt hedefi programa dayalı değildir. Böyle bir program zaten yok. Bu bir temenniydi. Parası olmayan bir işi yapabilir misiniz? Parası olmayan işi programa alabilir misiniz? Bizim mevcut kapasitemizle yani bu makine parkı, bu mevsim süresi ve bu coğrafyada 1 yılda 2 bin kilometre ikinci kat asfalt yapma imkanımız da yok. Bunu ancak ihale yöntemiyle yapabilirsiniz. Bizim geçen yıl paramızın karşılığına yansıyan ikinci kat yol işimizi 900 kilometreydi. Bunun 623 kilometresini yaptık. Geriye kalan ne varsa 2017 yılında öncelikli olarak yapılacak” dedi.
Genel Sekreter Karahasan’ın yol ile ilgili bu açıklaması üzerine söz alan Meclis Başkanı Mehmet Kayıkcı, o gün alınan kararlara şahitlik eden birisi olarak yanıt vermesi gerektiğini belirtti ve şunları söyledi:
“İkinci kat asfalt programı bir temenni değil, bir programdı, Çünkü temenni olsaydı, birinci kat asfalt çalışmasının hiç yapılmaması lazımdı. Sayın Valimiz de talimat vermezdi. İkinci kat asfalt çalışması bu memleketin ihtiyacıydı ve bu yönde program yapılmıştı.”
Karahasan ise ortada yapılan bir program olmadığı görüşünü yineledi.