Abana envai kuş türünün “göç yolu, konaklama ve üreme alanı”, her mevsimin konuk kuş türü ayrı, kimi Ukrayna ve Rusya üzerinden, kimi Balkanlardan toplayıp bavulu Abana üzerinden yeni vatanlarına kanat çırpıyorlar…
İlimizin bu zenginliğini korunabilir ve sürdürülebilir kılmalıyız.
Abana’nın entelektüel bir kimliği Mehmet Şenol, sanatçı bir kişilik, fotoğraf üstadı, doğa ile barışık, okur, yazar, aktivist, vatan aşığı, var ola sağ ola…
Sayesinde öğrendik Abana’nın “kuş cenneti” olduğunu.
Bir kişi yetiyor gökyüzünü boyamaya…
Gönül gözüyle gören.
Mehmet Şenol 2014 yılında amatörce başladı kuş, yaban hayvan, doğa fotoğrafları çekmeye ve zaman içinde meftunu oldu kuşların, aşağıdaki satırlardaki yalın ama ansiklopedi ebadındaki anlatım kendisinin…
“Önceden her ufak kuş serçe, büyükleri güvercin veya ördek idi fakat içine girdikçe ayrı bir dünyası olan, yüzlerce türleri olan, yaşam şekilleri sanki bir yasa içinde kontrollü, zaman uyumlu, mekân uyumlu, aile birliği bağlılığı içinde bir ‘Özgür Kanatlar’ topluluğu ile karşılaştım.”
Mehmet Şenol uzun süredir uğraşıyor, kamu kapılarını tek tek dolaşıyor, derdine derman buldum sanırken bir bakıyor yine hikayenin başına dönmüş…
“Ezine Deresi Koruma Bölgesi” yahut diğer adıyla “Harmason Koruma Bölgesi”.
Ezine deresi…
Bozkurt, Abana, İnebolu havalisinde akar durur, suyu hayat, iklimi candır. Ezine deresinin Abana-İnebolu köprüsünden sahil bandına olan yaklaşık 400 metrelik sazlık alanı ise “kuş cenneti”. Mehmet Şenol bu alanda 200 ayrı çeşit kuş fotoğrafladı ve 150 kadarının tescili yapıldı. Her mevsim farklı coğrafyalardan havalanan kuş türleri Ezine deresi yahut Harmason bölgesi isimli bu alanda konaklıyor, dinleniyor, müsait bir ortam bulursa ürüyor. Kuşlara “geçici vatan” olan bu alanın “koruma” altına alınması lazım. Mehmet Şenol’un girişimleri sonucu ilgili kamu kurumları raporlar hazırlamışlar hazırlamasına da sonuçsuz kalmış.
Mehmet Şenol önceki gün Abana’da yapılan halk toplantısında tüm bu süreci Vali Yaşar Karadeniz ile paylaştı…
Vali Karadeniz derhal ilgilendi ve süreç yeniden başladı, dosyalar istendi, ilgili kurumlara doğru yola çıktı.
Mehmet Şenol’un ifadesiyle “Abana Ezine Deresi, Abana için çok önemli olsa da aslında Kastamonu için bir doğal alan, fauna sahası, turizm çeşitliliği ve geleceğin nesillerine canlıları görme tanıma açısından korunması gerekli bir alandır”…
İlimizin referanslarından biri.
Vali Karadeniz var ola sağ ola…
“Ezine Deresi Koruma Bölgesi” için umut ışığı oldu.
Not: Ezine deresine kıyacağımız kadar kıydık…
Nimetti, bilemedik kadrini.
Taşkın duvarı adı altında ağaçlar talan edildi, canlı yuvaları yok edildi, taşkın duvarı ihtiyaç mı ihtiyaç ama planlı programlı önlemli bir şekilde yapılırsa ihtiyacı görüyor…
Aksi halde “talan”.
Ezine deresi güzergahının “Abana-İnebolu yolu köprüsü altı” şimdilik kurtuldu beton saçmalığından…
Ancak dere yatağı hala talan ediliyor, saldırılıyor, sazlıklar, makilik alan yok ediliyor, hayvanların mekânlardan gitmeleri için nerdeyse savaş var.
Bulunmaz “doğal park” aslında…
Mantıklı ve doğa dostu bir peyzaj ile “cennet”.
Mehmet Şenol sayesinde farkına vardım…
Hakkını helal ede Ezine deresi bana, bu zamana kadar görmez gönül gözüm için.