Protokol imzalandı
- Kastamonu Veteriner Hekimler Odası Başkanı İbrahim Maşalacı, Ev Hayvanı Kayıt Sistemi’nin (PETVET)ile ilgili açıklamasında, sahipli kedi, köpek ve gelinciklerin çip takılarak kimliklendirilmesi konusunda imzaladıkları protokol ile bu işlemlerin serbest çalışan veteriner hekimlerce de yapılmaya başlanacağını duyurdu.
Maşalacı’nın açıklaması şöyle:
“5996 Sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu’nun ilgili maddeleri uyarıncaKedi, Köpek ve Gelinciklerin Kimliklendirilmesi ve Kayıt Altına Alınmasına Dair Yönetmelik 26/2/2018 tarihli ve 30344 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanmıştır. Yönetmelik kapsamında sahipli köpekler 1 Ocak 2021 tarihinden itibaren, sahipli kedi ve gelincikler ise 1 Ocak 2022 tarihinden itibaren kimliklendirilerek kayıt altına alınmaya başlanmış ve ev hayvanların kayıtlarının tutulacağı Ev Hayvanı Kayıt Sistemi (PETVET) faaliyete geçmiştir.
Hayvan Bilgi Sistemi (HBS) çatısı altında Ev Hayvanı Kayıt Sistemi (PETVET) oluşturularak devreye alınmış olup, ‘www.tarbil.gov.tr’ adresinden erişim sağlanabilmektedir. 31.12.2021 tarihine kadar her yaştan sahipli köpeklere mikroçip uygulanarak, yönetmelikte belirtilen tanımlama süresine bakılmaksızın kayıt işlemleri yapılacaktır. Ayrıca sahipli kedi ve gelinciklerin kimliklendirme işlemlerine de başlanacaktır.
Bu kapsamda, Kastamonu Veteriner Hekimler Odası ile Kastamonu Tarım ve Orman İl Müdürlüğü arasında 15.06.2021 tarihinde İl Tarım ve Orman Müdürlüğü binasında bir protokol imzalanmıştır. Protokol ile sahipli evcil hayvanların Odaya bağlı 6343 sayılı Kanunla faaliyet gösteren Serbest Veteriner Hekimlerin de kimliklendirme faaliyetinde bulunmalarının önü açılmış olup; Odamızla Serbest Veteriner Hekimlerimizle ayrıca protokol imzalanacaktır.
Protokol kapsamında yetki verilen serbest Veteriner Hekimler ve serbest Veteriner Hekim olmayan ilçelerde ise İl/İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü personelince kimliklendirme ve kayıt işlemleri yürütülecektir. Tüm kedi, köpek ve gelincik sahiplerinin, yetki verilen serbest veteriner hekim ya da bağlı bulundukları İlçe Tarım ve Orman Müdürlüklerine hayvanlarının kayıt altına alınması amacı ile başvurmaları gerekmektedir. Uygulama ile yeni doğan ev hayvanının sahibi, doğum tarihinden itibaren en geç 3 ay içinde çalıştığı serbest Veteriner Hekime, İl veya İlçe Tarım ve Orman Müdürlüklerine başvurmaları gerekmektedir. Mikroçip takılarak pasaport düzenlenen ev hayvanları 15 gün içinde, ev hayvanlarına yapılan aşılar ve sahip değişikliği gibi bilgileri en geç 15 gün içinde kaydedilecektir.
Kedi, köpek ve gelinciklerin kimliklendirme işlemi; TVHB tarafından temin edilecek mikroçipler kullanılarak gerçekleştirilecek ve mikroçip okuyucularının teminini TVHB tarafından serbest Veteriner Hekimlere bağlı bulundukları odalar aracılığı ile sağlayabilecektir.
Bu kapsamda İlçe Tarım ve Orman Müdürlükleri ve Serbest Veteriner Hekimler tarafından sahipli kedi, köpek ve gelinciklere mikroçip uygulanarak akabinde pasaport düzenlenecektir. Bu uygulama pasaporta sahip bilgileri, sahip değişiklikleri, aşılamaları ile cerrahi müdahaleleri gibi bilgiler işlenebilecektir.
Kedi, köpek ve gelinciklere derialtı mikroçip uygulanacak,uygulanan çip el terminali aracılığı ile okunabilecek ve bu sayede can dostlarımız artık sokağa atılamayacak, kedi ve köpeğini sokağa atan şahıslara da idari para cezası uygulanacaktır. Aynı zamanda Bakanlığımızın oluşturmuş olduğu PETVET veri tabanlı kayıt sistemi ile tüm sahipli kedi köpekler veri tabanına kaydedilerek; başta kuduz hastalığı olmak üzere zoonoz kaynaklı (hayvandan insana geçen) hastalıkların kontrol altına alınması sağlanacaktır. Ayrıca sahipli hayvanların çalınmasının da önüne geçilecektir. Protokolün hayırlı uğurlu olmasını diliyor kamuoyunun bilgilerine arz ediyorum.