Turizm “madem” pandemi ile mücadeleyi şekillendirecek kadar kıymetli mi kıymetli, e o halde Kastamonu’nun önümüzdeki yaz sezonunda turizme dair (varsa) planlaması üzerine de kafa yormak elzem, eksik kalmayalım…
Aylardır “aç-kapa” ile esnafın tepetaklak gelen ekonomisine az da olsa “can suyu” olsun bari turizm.
Konaklama tesisleri, lokantalar, cümle esnaf…
Kendi içinde “kapalı” şehir ekonomisinden az bir kafasını kaldırabilsin bu sayede.
(Turistin illa soracağı “Güvenli Turizm Sertifikası” cephesinde surlarımız gedik mi gedik gerçi…
“Kurumsal” anlamda zaten maçı baştan kaybettik belki de.)
Yekûn iller turizm pastasından pay almak için “hareketli”…
Kastamonu’nun seyri “durağan”.
Dilimizden düşürmediğimiz “4 mevsim turizm” sloganının hakkını vermek için tam zamanı değil mi?..
“Laf ola beri gele” değilse illa ki.
Önümüzdeki yaz sezonuna ilişkin turizm iddiamız var mı?..
Seyredecek miyiz yoksa?
Unutulmaz ki…
Ülkemizin yüz akı kadın lideri Prof. Dr. Türkan Saylan 18 Mayıs 2009 sabahı aramızdan ayrıldı, “bana düşen bütün görevleri yerine getirdim ölüme hazırım” gönül rahatlığıyla, pek çok alanda verdiği emeğini örnek bırakarak insanlık mirasına…
Ebediyete ismini yazdırdı.
(1935 yılında İstanbul’da doğdu, İstanbul Tıp Fakültesi’ni bitirdi, “Deri ve Zührevi Hastalıklar Uzmanı” oldu, İngiltere ve Fransa’da tıp eğitimini sürdürdü, 1977’de “profesör” unvanı aldı, Lepra (Cüzzam) öncelikli konusuydu, “Cüzzamla Savaş Derneği”ni kurdu, Dünya Sağlık Örgütü’nün “Lepra” konusunda danışmanlığını yıllarca yapacak kadar bu alanda dünyanın önde gelen bilim insanıydı…
Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği’nin (ÇYDD) kurucularından biriydi ve sonrasında yaşamının sonuna kadar genel başkanlık görevini sürdürdü, “Öğretim Üyeleri Derneği”, “Kandilli Kız Lisesi Kültür ve Eğitim Vakfı” ( KANKEV),“Korunmaya Muhtaç Çocuklar Vakfı” gibi nice sivil toplum örgütünde ve devlet kurumlarında nice gönüllü görevde bulundu.
Sayısız makale ve kitap…
Konferanslar, paneller, söyleşiler.)
Prof. Dr. Saylan, emanetlerinden biri olan ÇYDD ile ilimizde de topluma hizmetini sürdürüyor…
ÇYDD Kastamonu Şubesi içinde bulunduğumuz “2020-2021” eğitim dönemi için “burs” verdi, “11” üniversite öğrencisi, “10” lise öğrencisi, “1” ortaokul öğrencisi ve “1” ilkokul öğrencisi mevcut okullarını bitirene kadar burs almayı sürdürecekler.
Dünyanın her neresinde olursa olsun…
Unutulmaz ki anısı.
Not: Dünyanın gedikli pandemisi “cüzzam” ile mücadele ülkemizde çok eski değil aslında…
Prof. Dr. Türkan Saylan’ın kıymeti bu yüzden emsalsiz.
Kastamonu da “cüzzam” tarihinde ismi geçen bir il…
Hem de “Cumhurbaşkanı” dikkati çekecek ve bu alanda hareketlenmeyi etkileyecek oranda.
20 yüzyıl başında Dr.Mazhar Osman ile başlıyor “cüzzam” ile mücadele yolculuğu ülkemizde, İstanbul Toptaşı Bimarhanesi Başhekimi Dr. Osman 13 cüzzamlıyı teşhis eder ve önce bimarhanede, ardından da bimarhanenin taşındığı Bakırköy’deki Emraz-ı Akliye ve Asabiye Hastanesi’nde tedaviye başlar, cüzzamlıların sayısı ülke çapında çoğalmaya başlar…
Reisicumhur İsmet Paşa, göreve gelmesiyle birlikte ilk ziyaret ettiği illerden biri olan Kastamonu’da bir düzineden fazla cüzzamlı görür ve bunların derhal Bakırköy’e gönderilmesini emreder ve hastanede yeni bir servis daha açılmak zorunda kalınır.
Dr. Mazhar Osman ve Bakteriyolog Dr. Neş’et Halil ile başlayan cüzzam tedavisi yolculuğu Prof.Dr. Seyhan Çelikoğlu ve Prof.Dr.Türkan Saylan ile sürdü ülkemizde…
Cüzzam ülkemizde “pandemi” olmaktan çıktı.
MUSTAFA AFACAN