Ne büyük ne de küçük sanayiye dair yakın gelecekte umut gözükmediği, “üniversite-sanayi” işbirliğinin laftan öte gitmediği, sanayiye dair lojistik alt yapının yerinde saydığı, teknoloji yatırımlarına dair hayalin dahi kırık dökük olduğu Kastamonu bir tarafta…
Gelişkin klasik sanayisi ile yetinmeyip rotayı teknoloji yatırımlarına çeviren Eskişehir diğer tarafta.
Eskişehir’in neden Eskişehir olduğunu, Kastamonu’nun neden Kastamonu kaldığını ve korkarım kalacağını anlamak için aşağıdaki alıntıladığım paragraflara dikkat kesilelim lütfen…
Karadeniz’de ot bitmezken, bozkırda yeşertilen bahçeleri görelim.
“Eskişehir Teknoloji Geliştirme Bölgesi’nin yönetici şirketi olan ATAP A.Ş., Bursa, Eskişehir, Bilecik Kalkınma Ajansı’nın finansman desteği ile gerçekleştirdiği Eskişehir Yaratıcı Endüstriler Serbest Bölge Fizibilite Etüdü çalışmasını, Vali Özdemir Çakacak’ın başkanlığında gerçekleşen toplantıda ilgili taraflara tanıttı. Organize Sanayi Bölgesi Toplantı Salonunda gerçekleşen toplantıya; Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen’in yanı sıra, Eskişehir’deki üniversite rektörleri, Sanayi ve Ticaret Odası ile Organize Sanayi Bölgesi üst yönetimi, BEBKA Genel Sekreteri ve çeşitli akademisyenler ile iş insanları katıldı. ATAP A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı ve ev sahibi Savaş Özaydemir, açılış konuşmasında, ATAP’ın kurulduğu yıllardaki dönemi hatırlatarak, gerekli altyapı, fiziki imkânlar, yaratıcı insan kaynağı, tanıtım ve organizasyonel kabiliyet unsurlarını bir araya getirmek suretiyle gerek Eskişehir’i gerekse Eskişehir vasıtasıyla Türkiye’yi yaratıcı endüstriler anlamında bir cazibe merkezi haline getirmek amacıyla Eskişehir’de kurulacak bir ‘yaratıcı endüstriler ihtisas serbest bölgesi’nin sadece kent ekonomisine değil, ülke ekonomisine de büyük katkılar sağlayacağını belirtti. Eskişehir’de kurulu Teknoloji Geliştirme Bölgesi Teknoparklarında bu sektörde yoğunlaşma olduğu, tüm teknoparklarda yer alan 140 firmanın yarısından fazlasının bu sektörde faaliyette olduğu göz önüne alındığında, Eskişehir’in öncü olarak en uygun yatırım yeri olduğu belirtildi… Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Yılmaz Büyükerşen, gündeme getirilen serbest bölge fikrinin Anadolu Üniversitesi’nin animasyon, grafik gibi ilgili bölümleri kurulurken hayata geçmesi gereken bir organizasyon olduğunu ve Eskişehir’in böylesine önemli bir çalışmaya tüm tarafların desteğini alarak bir an önce başlanması gerektiğini söyledi. Eskişehir Ticaret Odası Başkanı Metin Güler ve Eskişehir Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Nadir Küpeli de kurulması düşünülen Eskişehir Yaratıcı Endüstriler Serbest Bölgesine her türlü desteği vereceklerini söyledi. 80 hektar alanda 8 yılda yaklaşık 270 milyon TL yatırımla gerçekleştirileceği belirtilen proje için Vali Özdemir Çakacak’ın önerisi ile Eskişehir Yaratıcı Endüstriler Serbest Bölgesi kurulma- sı konusunda çalışacak bir Müteşebbis Heyetinin kurulması kararı alındı.”
(Birkaç gün önce yayımlanan haber yukarıdaki, vali ve kalkınma ajansı yetkilisinin konuşmalarını yer darlığı nedeniyle almadım…
Eskişehir “park, göl, müze” vesaire eksenli bir şehirleşme başarısı değil sadece, çok daha ötesi.)
Metni okuyunca “ATAP A.Ş.” dikkatimi çekti…
“Anadolu Teknoloji Araştırma Parkı A.Ş. (ATAP A.Ş.) 1991 tarihinde Eskişehir Sanayi Odası (ESO), Anadolu Üniversitesi (A.Ü.), A.Ü. Güçlendirme Vakfı, A.Ü. Eğitim Sağlık ve Bilimsel Araştırmalar Vakfı ve ESO’ya üye 15 şirketin katılımı ile kurulmuştur. İlk Kuluçka binası 16/06/1996 tarihinde hizmete açılmıştır. 26.06.2001 tarihli TGB Kanunu yayınlanmıştır. Bakanlar Kurulu’nun 10 Nisan 2003 tarih ve 25075 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan kararı ile Eskişehir Teknoloji Geliştirme Bölgesi (ETGB), Eskişehir Organize Sanayi Bölgesi’nde 510 dönümlük bir alana konuşlandırılmıştır. ETGB’de Yönetici Şirket statüsü ATAP A.Ş.’ye tanınmıştır. İlk etapta ETGB’de iki ayrı piramit binası inşa edilmiştir. Artan girişimci talebi doğrultusunda Yazılımkule inşa edilerek 2008 yılı içinde hizmete sunulmuştur. 28 Temmuz 2009 tarih ve 27302 sayılı Resmi Gazete’de Bakanlar Kurulu kararı ile Anadolu Üniversitesi Yunusemre Kampusu’ndaki taşınmazın ETGB Anadolu Teknoparkı Ek Alanı, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Meşelik Kampusu’ndaki taşınmazın ise “ETGB Osmangazi Teknoparkı Ek Alanı olarak adlandırılarak ETGB kapsamına alınmıştır.”
Soralım…
Eskişehir, Türkiye’de henüz “Teknoloji Geliştirme Merkezi” kanunu yokken bu alanda taa 1991 yılında imece ile şirket kurarken, ülkenin 10 yıl önünden giderken yani, Kastamonu ne yaptı? Eskişehir, Anadolu Üniversitesi’ni (A.Ü.) geliştirmek için “A.Ü. Güçlendirme Vakfı”, “A.Ü. Eğitim Sağlık ve Bilimsel Araştırmalar Vakfı” kurarken, Kastamonu ne yaptı? Eskişehir Sanayi Odası üyesi 15 şirket teknoloji yatırımlarına altyapı hazırlamak için seneler önce anonim şirket kurarken, Kastamonu ne yaptı? Eskişehir, taa seneler önce “Eskişehir Teknoloji Geliştirme Bölgesi’ni Eskişehir Organize Sanayi Bölgesi’nde 510 dönümlük bir alana kurarken, Kastamonu ne yaptı?
Eskişehir kamu, yerel yönetim, meslek odaları, üniversiteleri, özel sektörü ile el birliği içinde arı gibi çalışırken…
Kastamonu ne yaptı?
Anladık sanırım niye yerimizde saydığımızı…
Yüzleşelim tembelliğimiz, vizyonsuzluğumuz ve misyonsuzluğumuz ile.
Herkes bir gün Atatürk’ü anlayacak
Yarın 10 Kasım…
Cumhuriyetimizin kurucusu aziz önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü kalbimize gömüşümüzün 81’inci yıldönümü.
Kurucu liderine karşı bir yandan dünyanın hiçbir coğrafyasında görülmedik oranda hakaret, manevi saldırı, yok sayma ve diğer yandan kaş yaparken göz çıkaran bir taraftarlık anlayışı ile dolu dolu geçen 81 yıl…
Medeni bir cumhuriyet kurmanın acı faturasını 81 yıldır öde öde bitiremedi Atatürk.
Dünyanın dört bir tarafındaki devletler, milletler, siyasetçiler, bilim insanları, düşünürler Atatürk’ün bıraktığı düşünsel miras ve bakış açısının çağlar boyu yekun uluslara rehber olacağını yaza yaza, söyleye söyleye bitiremezlerken…
Kendi öz yurdunda garip iyi mi?
Tek teselli, yanlış anlayanlardan ateş püskürenlere kadar herkesin bir gün Atatürk’ü dosdoğru anlayacak olması…
Güzel vatanımız için iş işten geçmeden cümleten idrak edebilsek bari.
MUSTAFA AFACAN