Milli Eğitim Bakanlığı İstanbul ve İzmir’de 2’şer olmak üzere Bursa, Tokat, Nevşehir, Hatay, Gaziantep ve Van’da “gastronomi enstitüsü” açacağını Ağustos ayının son haftasında duyurdu…
8 il haricindeki gastronomi iddiası güden iller o dakika harekete geçti.
3 Eylül’de bu sayfada yazdık, “Kastamonu Gastronomi Enstitüsü haniymiş?” başlığıyla, “11’inci il olalım” demeye getirdik…
Gastronomideki iddiamız dillere destan malum.
Bakan 27 Ağustos’ta memleketi Tokat’ta açıklamıştı gastronomi enstitüsü açılacak illeri…
Ağustos ayı bitmeden, misal, “Şanlıurfa bu iller arasında yok” manşetleri yükselmeye başladı yöre yayımlarında.
4 Eylül günü Şanlıurfa muradına erdi…
11’inci il olduğunu medyadan öğrendik.
Şanlıurfa Vakfı (ŞANVAK) açıklama yaptı…
“Vakıf Genel Başkanı E. Korgeneral M. Kemal Alataş, konuya ilişkin olarak Hazine ve Maliye Bakanımız Sn. Nureddin Nebati ile görüşmüş ve Sn. Bakanımız da Milli Eğitim Bakanı ile görüşerek Şanlıurfa’nın da gastronomi enstitüsü kurulacak iller kapsamına alınmasını sağlamıştır. Sn. Bakanımıza katkılarından dolayı teşekkür ediyoruz. Şanlıurfa’mız için hayırlı olur inşallah”.
Şanlıurfa milletvekili TBMM’ye önerge bile vermişti aynı tarihlerde…
Dört koldan çalıştılar.
Milli Eğitim Bakanı 7 Ekim’de Afyonkarahisar’ı ziyaret etti…
Bakanlık web sayfasından okuyalım, “Cuma namazı çıkışında Afyonkarahisar Belediyesi’nin düzenlediği 4. Uluslararası GastroAfyon Lezzet ve Turizm Festivali açılışında düzenlenen kortej yürüyüşüne katılan Bakan Özer, festivalde Mevleviliğe atıfla sadece yemeğin değil insanın da piştiğine dikkat çekildiğini dile getirdi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan himayesinde gastronomi enstitüleri açmak için bir seferberlik başlattıklarını, başlangıçta planlanan 10 enstitüye Şanlıurfa ve Adana’nın da dâhil edildiğini anlatan Özer, 13’üncü enstitüyü ise Afyonkarahisar’da açmaya karar verdiklerini paylaştı.”
Arada “Adana” da dahil olmuş…
Hayırlı olsun.
10’ndu…
“13” oldu.
Kastamonu 14’üncü olsun…
Bastıralım.
Not: T.C. Hazine ve Maliye Bakanlığı himayesinde Halk Bankası’nın katkısıyla hayata geçirilen “Eskimeyen Reçeteler ve Ritüeller” projesinin ilimizde yapılan toplantısının ardından 22 Kasım tarihinde bu sayfamızda bu kez “gastronomi lisesi” konusunu gündeme getirdik…
“Enstitü” ve “lise” birbiriyle bağlantılı konular olduğu için yeniden hatırlatmakta fayda var.
Ne de olsa…
22 Kasım’ın üzerinden “yıllar” geçti.
“Projenin nihai amaçlarından biri olan ‘gastronomi liselerinin kurulması’ konusunun üzerinde dikkatle durmamız gerekiyor…
Zaman içinde ülke sathına yayılacağı ifade ediliyor.
Vaktiyle Osmanlı sarayının vazgeçilmez aşçılarını barındıran, mutfak kültüründe geçmişten geleceğe bir köprü kurmayı başaran, kalkınma araçları arasında turizmde gastronomiyi başköşeye yerleştiren Kastamonu’nun ‘gastronomi’ lisesi için bastırması şart…
Hazır ‘Eskimeyen Reçeteler ve Ritüeller’ projesi kapsamına da alınmışken fırsat bu fırsat.”
Çok şey mi istiyoruz?…
İstiyor muyuz ya da?
MUSTAFA AFACAN