Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın bütçe görüşmeleri dolayısıyla TBMM’de yaptığı konuşmayı izledim, 2023 yılında Kastamonu’ya yapılacak sağlık yatırımlarına ilişkin ipucu alabilmek için, geleceği hesap ederken geçmişe yandım iyi m?…
Eski devlet hastanemizi ne diye kapattık?
Sağlık Bakanı Koca konuşması esnasında üstüne basa basa vurguladı…
“Ayrıca yeni hastanelerimiz açılırken eskiye hastanelerimizi kapatacağımıza yönelik haksız ithamları da kabul etmiyoruz. Etlik Şehir Hastanesi’ni açtık ama mevcut hastanemizi kapatmadık. Fiziki koşulları kötüleşenler var. Bunları ise yeniliyoruz. Her birini kapatmak şöyle dursun daha modern şekilde hizmete almak istiyoruz.”
Nasıl içimiz yanmasın?…
Eski devlet hastanemizin yerinde yeller esiyor.
Yeni hastane yeterli olur mu olmaz mı derdine bir an olsun düşmedik…
Dozerler girdi, taş üstünde taş kalmadı, yerle bir oldu.
O vakit avuntumuz yerine yine bir sağlık kuruluşu yapılacağıydı, senelerce müjde üstüne müjde verildi, o yapılacak bu yapılacak…
Elde var sıfır.
Araya “pandemi” girdi, şapka düştü kel göründü, “Covid” ile diğer hastalıkların ayrı teşhis ve tedavi edileceği bir devlet hastanesine daha ihtiyaç gün yüzüne çıktı, yeni hastanemiz yoğunluğu kaldıramadı…
Bu sayfalarda yazıp çizdiğimizle kaldık.
“Pandemi” geçti, bu kez salgın döneminde ertelenen hastalıklar için hastane yolu tutuldu, yeni hastane yine yoğunluğu kaldıramadı…
Aylar sonraya verilen randevular söz konusu.
Hasta mağdur…
Hastane personeli mağdur.
E şimdi Sağlık Bakanı Koca’nın yaptığı açıklama ortada…
“Eski hastaneleri kapatmak mı, ne alaka?” demeye getiriyor.
Kastamonu’nun eski devlet hastanesi kapandı…
Biz onu biliriz.
Mağduruz çünkü…
Üstelik mağduriyetimiz her geçen gün artmakta.
Kastamonu’nun ali menfaatleri için yerel dinamiklerin söz birliği içinde, siyasi hezeyanlara düşmeden, yekun vatandaşın sesinin gür çıkmasına yönelik çırpınmamızın bir kez daha haklılığını gördük…
Giden gitti.
Not: Sağlık Bakanı Koca konuşmasında “bağımlılıkla mücadele” projesinden de bahsetti…
“Bağımlılıkla mücadele artık tüm toplumun gündemi. Bugüne kadar hizmet veren AMATEM ve ÇAMATEM’lerin yanı sıra yeni kuracağımız bağımlılıkla mücadele ve rehabilitasyon merkezlerimiz kısa adıyla BAHAR projemiz hayata geçiyor. 10 ilde başlıyoruz.”
Kastamonu’nun “bağımlılık” endeksini bilmiyorum, kamuoyunda dolaşan dedikodu mahiyetindeki veri dışında elde bir bilgi yok, az mı çok mu meçhul…
Her halükarda soralım yine de, Kastamonu “pilot” olarak kabul edebileceğimiz bu “10” il arasında var mı?
“Pilot” demişken…
Yanlış hatırlamıyorsam seneler önce “aile hekimliği” konusunda bir “pilotluk” deneyimimiz olmuştu.
Mevcuttaki “pilot” illere baktım…
“Dijital Dönüşüm ve Uzaktan Sağlık Hizmetleri” alanında pilot iller “Bilecik, Sinop, Tunceli”, “Kanamaya Müdahale Timleri” alanında “Şanlıurfa, İstanbul, Ankara”, “Aile Diş Hekimliği” alanında “Eskişehir, Kırşehir, Karabük,” “Elektronik Vaka Sistemi” alanında “Aydın”, “Okullarda PCR Testi” alanında “Balıkesir, Bingöl, Edirne, Erzurum, Kahramanmaraş, Kırıkkale, Mersin, Ordu, Zonguldak, İzmir”, “Biontech aşısı” alanında “Aydın”, “Ağız ve Diş Profili Araştırması” alanında “Eskişehir”, “Virüs yükü tespit” alanında “Antalya”.
“Kastamonu” ismine rastlayamadım elektronik ortamda…
Sonraki “uçuşlara” nasip.
MUSTAFA AFACAN