- Toplantıda konuşan Esentepe Muhtarı Recai Karandı, Kastamonu’nun bir tarım ili olduğunu, gençlerin okuyup köye dönmeleri durumunda ne yapacaklarını bilemediklerini belirtti ve bu sorunun çözümü için talepte bulunduğu Tarım lisesi için en uygun mahalle olduklarını söyledi. Karandı ayrıca, Esentepe’deki başıboş sokak köpekleri sorununa çözüm getirilmesini istedi.
- Muhtarlar Derneği Başkanı Muammer Yapıcıoğlu, içme sularında şamandıralı sisteme geçilmesini talep ederken,bazı şebekeler zaman röleli olduğundan israf yaşandığını söylerken, Saraçlar mahallesi Muhtarı Ali İhsan Yapan, bildirilen elektrik kesintilerinin zamanında yapılmayışından yaşanan mağduriyete işaret etti, İsmailbey Muhtarı Yücel Dibek, metruk binalara çözüm talebinde bulundu.
“Vatandaşla Buluşma” kapsamında düzenlenmekte olan halk ve muhtar toplantılarına dün Halk Eğitim Merkezi Konferans Salonu’nda pandemi kurallarına uyularak yapılan toplantıyla devam edildi.
Vali Yardımcısı Vedat Yılmaz’ın başkanlığında gerçekleştirilen toplantıya Belediye Başkan Yardımcısı Nuray Çolak, İl Özel İdaresi Genel Sekreter Yardımcısı Halil İbrahim Sanık, kurum yetkilileri ve muhtarlar katıldı. Toplantıya pandemi nedeniyle az sayıda kurum müdürü çağırıldı.
Vedat Yılmaz
Toplantının açılış konuşmasını yapan Vali Yardımcısı Vedat Yılmaz, “Pandemi sürecinde dikkat etmemiz gerekiyor, bundan dolayı sizler için stratejik olan kurumların temsilcilerini çağırdık. Diğer taleplerinizde alınarak ilgili kurumlara iletilecek. Pandemi dönemindeyiz. Bununla ilgili elimizdeki en önemli done aşı. Şu an itibariyle 65 yaş üzeri insanların aşılanması söz konusu. Bazı insanlarımızın kimi kimsesi yoktur ya da araç imkânı yoktur ve bundan dolayı aşı olamıyordur. Muhtarlardan talebimiz; kendi mahallerinde ve köylerinde 65 yaş üstü aşı olamayan vatandaş varsa, köylerde jandarmamıza, il merkezinde emniyetimize bildirirlerse, bu şahısların aşılanmaları yapılabilir” dedi.
Mustafa Tüfekçioğlu
Toplantıda talebini dile getiren Uzunoluk köyü Muhtarı Mustafa Tüfekçioğlu, “Köyümün yakınlarında 2 tane olay vuku buldu. Bir arkadaşımız suya düşerek, boğuldu. Bir arkadaşımızda devrilen traktörün altında kaldı. Yaklaşık 4 saat kaldı. Jandarmamız, 112 Acil Servimiz anında geldi ama AFAD ekibi gelmiyor” diyerek yakınışını dile getirdi.
Recai Karandı
Mahallesindeki sokak hayvanları ile ilgili sıkıntıyı anlatan Esentepe Mahallesi Muhtarı Recai Karandıda, “Mahallemiz, kenarda olduğundan, başıboş sokak köpeği sayısı oldukça fazla. Bunlarda okula giden çocuklarımızı, vatandaşlarımızı rahatsız ediyor. Bu konu çözüm bekliyor. Eğer yerinde inceleme yapılırsa, mahallemizde sokak köpeklerinin oldukça fazla olduğu görülür. Bu sorunun çözülmesini istiyoruz. Ayrıca mahallemizde Suluceviz Deresi var. Bu derenin bir kısmı ıslah edildi, ama Suluceviz tarafında ıslah çalışması yapılmadı. Bu da mahallemizin ileriye dönük gelişimini etkiliyor. Belediyemizin açması gereken yollarımız var. Bu derenin ıslahı yapılmadığından bu yollarda yapılmadı” diye konuştu.
“Mahallemize Tarım Lisesi istiyoruz”
Muhtar Karandı son olarak; “İlimiz tarım memleketi. Şehrimizde meslek liselerimiz var ama bir tarım lisemiz yok. Kastamonu merkezinde yetişen bir gencimiz köyüne gittiği zaman elinden hiçbir şey gelmiyor. Ne yapacağını bilmiyor. Şehrimize bir Tarım Lisesi açılsa, gençlerimiz tarımın ve hayvancılığın nasıl yapılacağını öğrense ilimiz için iyi olacağını düşünüyorum. Bu kapsamda mahallemiz bir Tarım Lisesi için gayet uygundur. Bu konuda mahallemizde yerde gösterebiliriz” dedi.
Muammer Yapıcıoğlu
Türkiye Muhtarlar Konfederasyonu Kastamonu Muhtarlar Derneği Başkanı Muammer Yapıcıoğlu, Miraç Kandili’ni kutlayarak başladığı konuşmasına; “Köylerimizde yapılan çalışmalar ile ilgili 3-5 yıllık program yapılması yönündeki talebimi yineliyorum. Ayrıca içme sularında şamandıralı sisteme geçilmesini talep ediyoruz. Bazı sular zaman röleli olduğundan israflar yaşanıyor. Covid-19 sürecinde de yapılan çalışmalardan dolayı teşekkür ediyorum. Bu normalleşme sürecinde de çalışmaların hızlanacağını düşünüyoruz” ifadelerini kullandı.
Ali İhsan Yapan
Saraçlar Mahallesi Muhtarı Ali İhsan Yapan ise; “BEDAŞ tarafından zaman zaman mahallemizde elektrik kesintileri yapılacağı bildiriliyor. Bu kesintiler bildirildiğinde vatandaşlar mağdur olmasın diye duyurularda bulunuyoruz. Fakat belirtildiği tarihlerde kesintiler gerçekleşmiyor. Bize bildirilen planlı kesintilerin doğruluğunu teyit etmek için kurumu aradığımızda ya telefonlarımıza cevap verilemiyor ya da muhatap bulamıyoruz. Ayrıca mahallemizde yer alan Kaya Mezarı’nın durumu hakkında bilgilendirme istiyorum” dedi.
Diğer muhtarlar da yaptıkları kısa konuşmalarında şunları söyledi:
Gelinören köyü Muhtarı Erdal Külcü, köylerine filler malzemesinin çekildiğini belirtti ve yolun tamamlanmasını talep etti.
Bulacık köyü Muhtarı Hayati Bıyıkoğlu, köylerine yangın vanası talep etti. Geyikli köyü Muhtarı Muhittin Rençberoğlu ise; sağlık ocaklarının kapatılmamasını istedi.
Candaroğulları Mahallesi Muhtarı Ayhan Bayar, mahallesindeki PTT Şubesi’ni faaliyete geçmesini talep etti.
Yavuz Selim Mahallesi Muhtarı Mehmet Kalem, mahallesinde sokak sağlıklaştırması kapsamında eksik olan noktalarının tamamlanmasını ve mahallesine sağlık ocağı istedi.
İsmailbey Mahallesi Muhtarı Yücel Dibek, mahallesindeki metruk binalara çözüm bulunmasını talep ederek, tarihi çeşmelerin ne zaman onarılacağını sordu.
Budamış Mahallesi Muhtarı Hüseyin Karabacakoğlu, mahallesindeki otobüs durağı eksikliğinin giderilmesini istedi.
Toplantıya katılan diğer bazı muhtarlar da istek ve taleplerini söz alarak ilettiler.
Halil İbrahim Sanık
Muhtarların talepleri üzerine söz alan İl Özel İdaresi Genel Sekreter Yardımcısı Halil İbrahim Sanık; “Programa Dayalı Çalışma kapsamında programlarımız yapılıyor. İçme suyu sisteminde şamandıralı sisteme geçilmesi yönündeki talebi ileteceğim. Tasarruf bizim en önemli unsurumuz. Kullandığımız sularda kontrollü su tüketimine geçilerek, sayaçlar taktırılarak en etkili yolun tasarruf olduğunun kanaatindeyim. Filler malzeme çekilen köy yollarımız ile sathi kaplamalarla planlamalarımız var. Bu husustaki taleplerde değerlendirilecek. Biz içme suyu çalışmalarında yangın vanalarını koyuyoruz. Bu konuda talebi de notlar aramıza aldık. Sokak sağlıklaştırma yönündeki talebi ile ilgili yetkili müdürümüzle görüşüp, ilgili cevabı ileteceğiz. 2017-2018 tüm köylerimizin köy yerleşik alan çalışmalarımızı tamamladık. Bu konuda yeni talepler geliyor. Bu taleplerin mevzuata göre belirli şartlar taşıması gerekiyor. Bununla ilgili gelen talepler uygun olduğu takdirde köy yerleşik alana dahil edilir” şeklinde cevap verdi.
Nuray Çolak
Belediye Başkan Yardımcısı Nuray Çolak da toplantı sonunda belediye ile ilgili istek ve taleplere cevap vererek şunları söyledi, “Geçici Hayvan Bakım Evimizin alanını büyüteceğiz. Orada bir doğal yaşam alanı kuracağız. Bu yönde çalışmalarımız devam ediyor. Bu çalışma tamamlandığımızda, sokak hayvanlarımız oraya alınacak ve orada bakımlarını yapacağız. Suluceviz Deresi’nin ıslahı da programımızda var. Orası da imkanlar dahilinde yapılacak. Metruk binaları da arkadaşlarımız takip ediyor. Bununla ilgili de yazışmaları yapıyoruz. Mahallenizde bizim tespitinde olmayan binaları da bize iletin, biz gerekli yazışmaları yapalım, eğer mülk sahibi gerekli tedbirleri almazsa, biz devreye girebiliyoruz. Tarihi çeşmelerin onarımları için projelerin onaylanmasını bekliyoruz. İlkbaharda uygulama aşamasına da geçmeyi planlıyoruz” Cengiz MUHZİROĞLU