Taşköprü kökenli, babasının görev yeri Araç’ta doğan (1936), genellikle Türk Sanat Müziği’nin yaşayan en büyük bestekârı olarak nitelenen tamburî, bestekâr, müzik bilgini Erol Sayan’ın “2018 Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü”ne layık görüldüğü, Kastamonu basınında manşetten duyurulmuştu. Bu ödüller, 1995 yılında başlatılmıştı. 2018 ödülünün diğer yıllardan farkı Başkanlık Sisteminde oluşturulan Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Politikaları Kurulunca ödül alacakların önerilip Cumhurbaşkanınca onaylanmasıdır. Kurul, bu yılki ödüllerin tarih, müzik, sinema ve fotoğraf sanatı dallarında verilmesini kararlaştırırken “Vefa Ödülü”ne de İstiklal Marşı’mızın şairi, Kastamonu’nun iki aylık misafiri Mehmet Âkif Ersoy’u layık bulmuştur.
Ödül töreni 19 Aralık 2018 Çarşamba günü saat 13.30-15.00 arasında Ankara’da Cumhurbaşkanlığı Külliyesi içindeki Kongre ve Kültür Merkezinde yapıldı. Törene; dostum, hemşehrim Erol Sayan’ın Cumhurbaşkanlığına verdiği yakınları, akrabaları listesinden katılma şansını yakaladım. Akrabası, eski Kastamonu Belediye Başkan Yardımcısı, eğitimci, yazar Mehmet Sayan ailesiyle birlikte, eşimle katıldık. Önümüzde TRT’den emekli udî, bestekâr Özgen Gürbüz ve hemşehrimiz Prof.Dr. Nasıh Nazlı’nın ablası E. TRT Daire Başkanı Nilgün Artun oturuyordu. Kastamonu Lisesinden sınıf arkadaşıymışlar. Özgen Bey, Kastamonu Lisesinde altı yıl yatılı okumuş. Ricam üzerine, ortaokul ve lise yılları hatıralarını yazıp verecek. Kısmetse, gazetemizde yayımlayacağız.
Tören öncesi, Sayın Cumhurbaşkanı ödül alanları kabul edip sohbette bulunmuş. Salona birlikte girip aynı sırada oturdular. Protokol sırasında Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Ersoy, ME Bakanı Prof.Dr. Ziya Selçuk ve Genelkurmay Başkanı Org. Yaşar Güler de yer almıştı.
Ödüle layık görülen şahsiyetlerle ilgili 5-6 dakika uzunluğunda hayat hikâyesi ve hizmetlerini anlatan görüntülü sunumlar hazırlanmıştı. Önce sırasıyla salona bu sunumlar yansıtıldı. Her sunumun ardından ödül sahibi sahneye gelip duygu ve düşüncelerini açıkladı. Tarih dalında Prof.Dr. Mehmet İpşirli, Sinema dalında Türker İnanoğlu’ndan sonra Tamburî, Bestekâr, Müzik Bilgini Erol Sayan’ın hayat hikâyesi ve hizmetleriyle ilgili sunuma geçildi. Sunumdan sonra Erol Sayan duygu ve düşüncelerini açıklamak üzere sahneye geldi. Teşekkürden sonra şu sözü salondan büyük alkış aldı: “Cumhurbaşkanımız bu ödülle bize şöyle diyor: Bugüne kadar yaptığınız hizmetlere teşekkür ederiz ama sizden yeni eserler bestelemenizi de isteriz. Ben de bu beklentiye cevap olmak üzere bugünden itibaren yeni eserler bestelemeye büyük bir şevkle başlayacağım.”
Erol Sayan’ın konuşmasından sonra spiker devreye girip yazar, gazeteci, tamburî Murat Bardakçı’yı sahneye davet etti. Murat Bardakçı, Kültür ve Sanat Politikaları Kurulunun da üyesidir. Erol Sayan’ın ünlü eseri “Hatıra”yı çaldı, Erol Sayan ve Sayın Cumhurbaşkanı dâhil salonda bulunanların çoğu söylediler.
Hemşehrimizden sonra fotoğraf sanatçısı İzzet Keribar ve Millî Şair M.Âkif Ersoy’un sunumları yapıldı. Mehmet Âkif Ersoy ailesi adına torunu Selma Ersoy Argon duygu ve düşüncelerini açıkladı.
Sunumlardan ve ödül alan kişilerin duygu ve düşünce konuşmalarından sonra sıra ödüllerin verilmesine geldi. Sayın Cumhurbaşkanı kürsüye geldi ve önce on dakika kadar ülkemizdeki kültür ve sanat hareketleri hakkında görüşlerini açıkladı. Eğitim ve kültür-sanat alanlarında istenilen gelişmenin sağlanamadığını söyledi. Neler yapılması gerektiğine kısaca değindi. Büyük ödüllerin, yeni kültür ve bilim adamları, sanatçılar yetişmesini teşvik için verildiğini açıkladı. Mehmet Âkif Ersoy’un İstanbul’da ölmeden önce yaşadığı evin kamulaştırıldığını, müze olarak düzenleneceğini duyurdu.
Prof.Dr. Mehmet İpşirli ve Türker İnanoğlu’ndan sonra Erol Sayan’a ödül belgesi ve plaketini/onurluğunu verirken dedi ki: “Erol Bey’in çıraklık dönemi geride kaldı, kalfalık dönemi geride kaldı, ustalık dönemi geride kaldı, artık Üstad-ı âzâmlık dönemi başladı. Yeni bestelerine hemen başlamıştır.”
Bütün belge ve onurluklar verildikten sonra sahnede toplu resim çektirildi. Bu fotoğraflar Türkiye basınında yer aldı. Törenden sonra, resepsiyon salonuna geçildi. Burada bizi bir sürpriz bekliyordu. Kültür ve Turizm Bakanlığı Ankara Devlet KlasikTürk Müziği Korosu ses ve saz sanatçıları Erol Sayan’ın bestelerinden oluşan bir konsere başladılar. Konserin bir bölümünde Erol Sayan da sanatçıların arasında yer alıp şarkılara eşlik etti. TRT TSM Repertuvarında 300’ü aşkın bestesinden 156 eseri bulunan ve bunların tamamına yakını yıl boyunca seslendirilen Erol Sayan’ın hemşehrisi olmakla gururluyuz.
Erol Sayan’ı, eşi Zeynep Hanım’ı ve kızı Eser ve oğlu Emre’yi Kastamonulular olarak yürekten tebrik ediyor, sağlıkla, sanat dolu, uzun bir ömür geçirmesini Allah’tan diliyoruz.
Bestesi ve güftesi kendine ait şu bestesiyle bitiriyoruz yazımızı: Ömrümüzün baharı birlikte geçsin/Sen beni sev güzelim, ben seni seviyorum.