- Kastamonu Üniversitesi’nde kurulan ve bu alanda kentin büyük bir eksikliğini kapatacak olan “Güzel Sanatlar Galerisi”, Erol Yıldır’ın “Atlarla gelen” resim sergisi ile birlikte Rektör Prof. Dr. Ahmet Hamdi Topal tarafından açıldı.
- Üniversitenin Kuzeykent kampüsünde, Merkez Kütüphanesi Giriş Katında yeni kurulan “Güzel Sanatlar Galerisi”nin, modern tasarımıyla bundan sonraki süreçlerde sanatçılarımıza çağdaş bir sergileme imkanı sunması bekleniyor.
- Kuruluşunda büyük emeği bulunan galerideki ilk serginin sahibi olan ve İstanbul Gelişim Üniversitesindeki görevinden ayrıldıktan sonra KÜ Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi Dekanlığına atanan Yıldır’ın,“Atlarla Gelen” sergisinde 36 büyük boy özgün resim çalışması yer alıyor.
Kastamonu Üniversitesi Merkez Kütüphanesi giriş katında yeni kurulan “Güzel Sanatlar Galerisi”, Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi (GSTF) Dekanı Prof. Erol Yıldır’ın “Atlarla Gelen” adlı resim sergisi ile birlikte açıldı.
Açılışa, Kastamonu Üniversitesi (KASTÜ) Rektörü Prof. Dr. Ahmet Hamdi Topal, Vali Yardımcısı Fahrettin Göncü, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Mehmet Atalan ve Prof. Dr. Ömer Küçük, Kastamonu İl Kültür ve Turizm Müdürü Fahrettin Şenoğlu, Üniversitenin akademik ve idari personeli, davetliler ile öğrenciler katıldı.
Serginin açılışında konuşan Rektör Ahmet Hamdi Topal, sanatın ve sanatçının önemini çok olduğunu belirtti.
Modarn tasarımıyla bundan sonraki süreçlerde sanatçılara çağdaş bir sergileme imkanı sunacak olan galerideki ilk serginin Prof. Yıldır’ın “Atlarla Gelen” adlı resim sergisi olmasının da anlamlı olduğunu işaret eden Rektör Topal, “Birbirinden değerli eserlerin sergilendiği bu anlamlı sergiyle birlikte Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültemizin girişimleriyle sadece Üniversitemize değil Kastamonu’ya hizmet edecek olan çağdaş sanatların sergilenebileceği modern bir sanat galerisinin açılışını yapmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Galerinin kurulmasında başta Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi Dekanımız Prof. Erol Yıldır’a ve emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Üniversitemize ve İlimize hayırlı olsun” diye konuştu.
Konuşmanın ardından Prof. Yıldır’ın 36 büyük boy özgün resim çalışmasının yer aldığı “Atlarla Gelen” sergisi gezildi.
Galeri ve sergi açılışında, GSTF Dekan Yardımcısı Dr. Öğr. Üyesi Elçin Ergin Talaka tarafından gitar dinletisi sunuldu.
Sergi, 31 Mayıs 2022 tarihine kadar ziyaretçilere açık olacak.
- ••••••••
Sanatçı ve eserleri hakkında;
Sanat uzmanlarının tarifiyle; Prof. Erol Yıldır’ın resimlerinde, doğaçlamanın esas olduğu, doğadan ve nesneden tamamen kopmayan “at” imgesinde kendi öznel anlatım dilini kullanarak duyuşsal ve ekspresif bir betimlemenin sergilendiği görülür. Sanatçı bu özelliği ile günümüz Türk Resim sanatında kendisine önemli bir yer edinmiştir.
Prof. Erol Yıldır’a göre, “Tarih boyunca Türk’ün vefalı dostu olan at, her Türk sanatçısının doğal ilgi alanına girer. Ve buna şaşmamak gerekir. Kendi sanatsal üretim süreçlerinde bu konuya ilgi duymasını ise şu samimi cümlelerle dile getirmektedir:
“ Atlara olan ilgim henüz ilk çocukluk yıllarına dayanıyor. Annemin bir gün doru atına binerek beni de önüne oturtup yayla yollarına düştüğümüz anlara.. Dört nala giden atın rüzgarda savrulan yelelerinin yüzüme çarpmasını, birlikte yanı başımızda kendince çifteler atıp zıplayarak koşan tayı da hatırlıyorum.. Bana hep sorarlar neden Atlar? Belki de, sebebi bu.. İlk çocukluk anılarımın en eski yadigarı.. Atlar… Dizginsiz, yularsız, gemsiz, eyersiz.. özgür atlar.. Ahalteke mi? Arap mı? Friesian mı? Morgan mı? yoksa Endülüs mü? Hayır. Hayır.. Hiçbirisi, belki de hepsi!.. Zaten ırklarının ne önemi var ki!.. Sonuçta hepsi benim atlarım. Bir öğrencim yıllar önce yaptığım bir resme bakarak aynen şunları söylemişti: “Hocam sizin atlar at değil ki.. İnsanlaşmışlar!..” O anda anlamıştım ki; Atlar çocukluğumun silinmez anılarıyla benim hayal evrenimin baş köşesine oturmuşlar. Ne zaman elime fırçamı alsam yapmaktan kendimi alamadığım, bazan saçmaladığım, bocaladığım ama özentisiz, umarsızca kendimce çizdiğim, sürekli çizdiğim atlar..”
Prof. Erol YILDIR, 1986 yılında başladığı akademik çalışma hayatında Malatya, Konya ve Kahramanmaraş gibi çeşitli şehirlerimizde yer alan üniversitelerdeki resim bölümlerinin kuruculuğunu da yapmış ve bugüne kadar binlerce öğrenci yetiştirmiştir.
Sanatçılığının yanı sıra araştırmacı kimliği ile de tanınan Prof. Erol Yıldır, ilgi duyduğu ve eserlerine konu olarak ele aldığı tüm alanlarda sanatsal üretimin yanında bilimsel araştırmalar da yapmıştır. Bu araştırmalarını kitaplaştıran hocamızın atlar hakkında yazılmış iki, diğer alanlarda yazılmış 12 adet kitabı bulunmaktadır. Prof. Erol Yıldır’ın bir kitabı Rusçaya çevrilmiş ve bazı kitapları da başta Amerikan Kongre Kütüphanesi olmak üzere dünyanın önde gelen kütüphanelerine kabul edilmiştir.
İnsanın tekamül halindeki bir varlık olduğunu söyleyen sanatçı, hayat felsefesini ise şu cümlelere sığdırmaktadır: “Yaşarken karşılaştığımız tüm acılara, zorluklara karşın güzelliklerin arayışıyla, küçük ve anlık mutlulukları yakalayarak daima inanç, umut, sevgi ve hoşgörüyle geleceğe bakmak…”
Cengiz MUHZİROĞLU