Geçen haftaki 2022 yılının ilk yazısında biraz felaket tellallığı yapmış gibi oldum. 2080 yılına kadar dünyada tarım arazisinin kalmayacağı konusunda Birleşmiş Milletler raporu yazımızın konusuydu.
Onun için bu hafta güzel bir şeyler yazıyım istedim (çok zordur haa güzel şeyler yazmak bilesiniz).
Neyse ki ülkemizden çıkan dünyaya başarısını ispatlamış gurur kaynaklarımız var. Ne zamandır aklımda olan bir başarı öyküsünü sizin ile paylaşmaya karar verdim.
Kahramanımız Eren Özmen, Sierra Nevada Corporation’ın (SNC) başkanıdır ve kocası Fatih Özmen, bu şirketin CEO’sudur. Bu şirket bir kadın yöneticiye ait Birleşik Devletlerdeki Federal Müteahhitlerden biridir
İngilizce bilmeden ve beş parasız 1980’lerin başında Eren Özmen yüksek öğrenimini sürdürmek için Türkiye’den ABD’ye gitti. 1985 yılında Nevada, Reno Üniversitesi’nden (UNR) İşletme Yönetimi (MBA) yüksek lisans derecesini aldı, 1988 yılında Sierra Nevada Corporation’a katıldı. 1994 yılında Sierra Nevada Corporation şirketini satın aldı.
Sierra Nevada Corporation, zaman içinde 19 şirketi daha satın aldı. Ayrıca, Sierra Nevada Corporation 18 ABD eyaletinde ve İngiltere, Almanya ve Türkiye’de 33 tesiste Uzay Sistemleri, Haberleşme, Seyrüsefer, Gözetim/Hava Trafik Yönetimi, İstihbarat, Gözetleme ve Keşif, Entegre Görev Sistemleri, Bilgi ve Sensör Çözümleri, ve Elektronik Harp/Menzil dallarında faaliyet gösteriyor.
Şuan şirket, Dreamchaser yeni nesil yörünge uzay aracının geliştirilmesinden sorumludur ve bilim insanları ve mühendislerden oluşan 3 000 personeli mevcuttur.
Yeni iş girişimlerinin yaratılmasını teşvik etmek amacıyla Nevada, Reno Üniversitesi’ne 5.000.000 dolar bağışlamıştır.
Alın size başarı öyküsü. Türk kadınının Atatürk ilke ve inkılâpları, Cumhuriyet sisteminin sağladığı eşit eğitim olanakları ile elde ettiği başarı öyküsüdür bu.
Şimdi yapılması gereken bir taraftan bu tip yeni beyinlerimizin keşfedilmesini sağlayarak dünya sahnesindeki yerimizi sağlamlaştırmak, diğer taraftan bu beyinlerimizin aldıkları eğitim, bilgi ve birikim ile ülkemize dönüş yapıp burada hizmet etmelerini sağlamak.
Bu insanlarımızın ülkemize dönüşünü sağlayamazsak sadece kuru kuru Türk olmaları ile övünür, kendi insanlarımızın başarılarından faydalanmak için yabancı ülkelere para öder dururuz.
Biontech aşısında olduğu gibi.
Feza TİRYAKİ