Kastamonulu yazarlarımızdan Erdal Arslan’dan 7 Şubat 2020 günü eski yeni kitaplarından oluşan bir kargo geldi. Heyecanla açtık. Baltacı romanıyla Kastamonu Hikâyeleri bir Türk dili ve edebiyatı öğretmeni olarak hemen dikkatimizi çekti. Diğerleri araştırma ürünü, yarı edebî eserler. Elbette onlar üzerinde de duracağız. Erdal Bey, anlaşılan 2020’de köşemizde bir ay kadar eserleriyle konuk olacak.
Hâlen Kastamonu Vakıflar Bölge Müdürlüğünde devlet hizmetini sürdüren Erdal Arslan, elinin altındaki kültürel zenginlikleri karanlık depolardan, tozlu raflardan kurtarıp Kastamonuluların yüreğine, beynine sunmayı başarıyor. Birinci baskısı 2007 yılında yapılan Kastamonu Hikâyeleri’nin 2. baskısı var elimizde. İskenderiye Yayınlarının 3 numaralı kitabı, İstanbul’da basılmış, 109 s. içinde, Kastamonu’da tarih boyunca yaşanmış olaylardan kaynaklanan 13 hikâye bulunuyor. Bunların özeti ise; son söz yerine yazılan “Kastamonu’dan Mektup Var”da yapılmış. Bu mektuptan birkaç paragraf okumamak asla olamaz:
“Ben Kastamonu’yum… On yedi bin evliya nefes aldı bağrımda. Kays’ül-Hemedanî’den Hazreti Pîr’e… Ahmed Siyahî’den Abdülfettah-ı Velî’ye… Maneviyat akar damarlarımda cami cami, türbe türbe…
Ben Kastamonu’yum… Öyle kolay Türk yurdu olmadım ben. Şehit kanlarıyla sulandı her karış toprağım; Aşıklı Sultan’dan Yunus Mürebbi’ye, Şerife Bacı’dan Tosyalı Nazife’ye… Allah Allah nidaları yankılandı dört ufkumda… Ilık ılık bir kan akar, rengi al al süzülür dere yatağında…
Ben Kastamonu’yum… İlim yurduyum ben, irfan ocağı, âlim yatağı…”
Erdal Arslan’ın akıcı bir üslupla tarihî gerçekleri değiştirmeden kaleme aldığı hikâyelerin ad ve konuları şöyledir:
- Cephane Yolunda Şehadet (s.9-14): Seydilerli Şerife Bacı’nın cephane taşırken soğuktan donup şehit olması.
- Derhal Hamam İnşa Edilsin (s.15-18): Candaroğlu İsmail Bey Hamamı’nın yapılış hikâyesi.
- Yunus Mürebbi ve Sancak (s.19-24): Kastamonu Kalesinin Hüsamettin Çoban tarafından fethi sırasında Yunus Mürebbi’nin şehit olmasına rağmen sancağı dalgalandırması.
- Kanun Değiştiren Saygı (s.25-30): Koca Nişancı Tosyalı Celalzade Mustafa Çelebi’nin hayatından kesitler.
- Bu Millet Ölmez (s.31-32): İnebolulu Hamamcı Kadı Salih Reis’in hizmetleri.
- Kabristan’da Ders (s.33-42): Müfessir Buharalı Alaaddin Efendi’nin Kastamonu’ya gelişi ve hizmetleri.
- Çürümeyen Beden (s.43-47): Aşıklı Sultan’ın hayatı.
- Hırsız, Müderris, Vali (s.49-54):Kutuğunlu Abdullah Efendi, Gazzazzade Tenekeci Mehmet Efendi ve Vali Abdurrahman Paşa arasında geçen bir olay.
- Üç Günlük Ücret (s.55-58): Abdüllatif Efendi (Pamuk Kadı)’nin hayatı
- Köyden Paşalığa (s.59-62): Azdavaylı Mahmut’un nasıl İstanbul’a gidip Mahmut Paşa olduğunun ibretlik hikâyesi.
- Azdavay (s.63-90): Azdavay’ın Bizanslılardan alınarak Türk yurdu hâline getirilmesi ve Azdavay adının ortaya çıkması. Erdal Arslan, memleketi Azdavay’la ilgili efsaneyi hikâyeye dönüştürmeyi başarmış.
- Kerpiçten Cami Yakışmaz (s.91-96): Nasrullah Kadı ve Nasrullah Camisi’nin yapılması.
- Sürgün (s.97-103): Sürgün Saat Kulesi’nin hikâyesi.
Erdal Arslan’ı yürekten kutluyoruz. Yeni hikâyelerinde buluşmak dileğiyle…
NAİL TAN