“Sıfır Atık” projesi kapsamında Kastamonu Entegre’de hayata geçirilen ürünler TRT’nin de dikkatini çekti. Bizzat Kastamonu’ya gelerek canlı yayın yapan TRT Haber, projeyi tüm Türkiye’ye örnek gösterdi.
Programda bilgiler veren Kastamonu Entegre Fabrikalar Direktörü Enüs Koç, “Dünyanın yedinci, Avrupa’nın dördüncü büyük firmasıyız. Dolayısıyla çevre duyarlılığımız da çok fazla. Bununla alakalı çok güzel sıfır atık projeleri de yapıyoruz. Dünya da ilk ve tek olan projelerimizde mevcut” dedi.
Sıfır Atık Projesi ile birlikte yurdun pek çok noktasında atıklar yeniden hayata kazandırılıyor. O illerden birisi de Kastamonu.
Kastamonu ekonomisinin can damarlarından olan Kastamonu Entegre, atık ürünlerden köy okullarına ücretsiz oturma grupları ve çeşitli ürünler yaparak, ürünleri de bu okullara kendisi ulaştırıp teslim ediyor.
Uygulamanın detayları hakkında Kastamonu Entegre Fabrikalar Direktörü Enüs Koç, TRT Haber canlı yayınında bilgiler paylaştı. Program sunucusunun “Sıfır Atık Projesi önemli bir proje atıkların kullanılabilmesi adına. Çevre duyarlılığını artıran bir proje ve bununla birlikte sizde burada, bu duyarlılıkla hareket ettiniz ve böyle bir proje başlattınız. Köy okullarına buradaki ürünleri yapıp götürüyorsunuz. Neler söyleyeceksiniz bununla ilgili?” şeklindeki sorusunu cevaplayan Enüs Koç, şu yanıtı verdi:
“Misyonunu Kastamonu’dan alan firmamız uluslararası bir firmadır. Yurt içinde ve dışında birçok fabrikaları vardır. Dünyanın 7. Avrupa’nın 4. büyük firmasıyız. Dolayısıyla çevre duyarlılığımız çok fazla. Bununla alakalı çok güzel sıfır atık projeleri yapıyoruz. Dünyada ilk ve tek olan projelerimizde var. Faaliyet alanımızda çok başarılı olduk; fakat özellikle dışarıdan gelen ambalajla ilgili atıkların değerlendirilmesinde arkadaşlarımın bir önerisi oldu, geri dönüşüm bahçeleri yapalım şeklinde. Bu bahçeleri yaptık, kendi çalışanlarımıza sunduk ve inanılmaz geri dönüşler aldık. Bundan sonra bir ilkokula gönderme fikri ortaya çıktı, bu çok güzeldi. Kastamonu’da bir ilkokula gönderdik ve çok beğendi herkes. Güzel geri dönüşler aldı” diye konuştu. Yine program sunucusunun “Bu kapsamda hangi atık ürünleri değerlendirdiniz?” şeklindeki sorusu üzerine de Koç şunları söyledi: “Özellikle varillerden oturma grubu yapıyoruz. Örneğin araç lastiklerinin geri dönüşümü çok zordur, bunlardan saksılar, atık metallerden çiçekler, pet şişelerden çöp kovaları, ambalaj atıklarından el çantaları yapıyoruz.”
Konu ile ilgili Milli Eğitim Müdürlüğü ile görüştüklerini hatırlatan Koç: “Okullarımız buraya başvurdukları zaman bununla ilgili her türlü talebi ücretsiz olarak karşılayacağız. Ve bu sene bizim kuruluşumuzun 50. yıl dönümü. Kastamonu’da da 50 civarı ilkokul var. Milli Eğitim Müdürümüzün kabul etmesiyle de her ilkokula birer tane bu projeden hediye edeceğiz” dedi.
Okullara geri dönüşüm bahçesi
Kastamonu Entegre’nin ilimizdeki fabrikalarından çıkan atıklar değerlendirilerek Geri Dönüşüm Bahçesi oluşumunda kullanıldı.
Sıfır Atık Projesi kapsamında endüstriyel atıklardan oturmak bankı ve masalar oluşturuldu. Proje dahilinde üretilen ürünler Kastamonu İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün de işbirliği ile kentteki farklı okullara taşındı.
Geri dönüşümlü oturma alanları artık öğrencilerin vakit geçirdikleri, kitap okudukları ve hayallerini güçlendirdikleri alanlar oldu.