1-7 Ekim Ulusal Emzirme Haftası etkinlikleri çerçevesinde Kastamonu Eğitim ve Araştırma Hastanesinde bilgilendirme standı açıldı. Standı ziyaret eden Kastamonu İl Sağlık Müdürü Dr. Yüksel Kutlu, “Emzirme ile yılda 800 binden fazla 5 yaşından küçük çocuk ölümünün önlenebileceği, üstelik enfeksiyona bağlı ölümlerin de yarıya düşürülebileceği bildirilmektedir. Emzirme sayesinde yılda 20 bin meme kanseri ölümü de önlenecektir” dedi.
1-7 Ekim Ulusal Emzirme Haftası etkinlikleri çerçevesinde Kastamonu Eğitim ve Araştırma Hastanesinde bilgilendirme standı açıldı. Stantta annelere ve anne adaylarına emzirmenin önemi anlatıldı. Anne ve anne adaylarına çeşitli hediyelerinde verildiği törende konuşan Kastamonu İl Sağlık Müdürü Dr. Yüksel Kutlu, “Emzirmenin başlatılması, sürdürülmesi ve her zaman desteklenmesi konusunda hepimizin görev ve sorumlulukları bulunmaktadır. Emzirme ve anne sütü bebek beslenmesinde altın standarttır. Anne sütü içeriğindeki her anne ve bebeğe özgün özellikleri ile eşi benzeri yoktur. Her bebeğe her yaşta uygun besin ve bağışıklık desteğini sağlar. Emzirme bebek için ömür boyu yararları olan ideal bir beslenme türüdür. Anne sütünün kısa ve uzun vadede bebeğin sağlıklı büyüme ve gelişimi için yararları kanıtlanmıştır. Kadınların anne sütü ve emzirmenin yararları konusunda eğitilmeleri gelecek nesillerin sağlığı açısından çok önemlidir. Emzirmenin yaygınlaşması sayesinde insan nesli daha sağlıklı ve daha zeki olacaktır” dedi.
İlk 6 ay boyunca bebeklerin emzirilmesinin gerektiğini söyleyen Kutlu, “Emzirme ile gelişmişlik seviyeleri farklı ülkeler arasındaki fark ve eşitsizlik azalmakta, emzirilmekten tüm bebekler eşit yararlanmaktadır. Emzirmenin doğum sonrası hemen başlamasını, 6 ay süresince tek başına sürdürülmesini, anne ve bebek istediği sürece de tamamlayıcı beslenmeyle birlikte 2 yaş sonrasına kadar da sürdürülmesini önermekteyiz. Son yıllarda anne sütü içeriği, bebekler, çocuklar ve anneler için kısa ve uzun dönem yararları ile emzirmenin bir tercih değil kanıtlanmış bir sağlık gerekliliği olduğu konusunda müthiş bir bilgi birikimi oluşmuştur. Anne sütü ve emzirmenin bebek ve çocuklar için hem kısa dönemde hem de uzun vadede yararları kanıtlanmıştır” diye konuştu.
Emzirmenin öneminden bahseden Kutlu, “İçerdiği bebeğe özgü eşsiz enerji ve besinsel içeriği sayesinde ideal büyüme ve gelişim sağlar. Emzirme özellikle gastroenteritler, alt solunum yolu enfeksiyonları ve otitis media olmak üzere çocukluk enfeksiyon hastalıklarının riskini, sıklığını, ciddiyetini, morbidite ve mortalitesini azaltır. Anne sütü eşsiz biyoaktif ve bağışıklık eleman içeriği ve özgül mikrobiyomu sayesinde bebeğin bağırsak florasının uygun gelişimini, bağışıklığının doğru olgunlaşmasını sağlarken; diyabet, obezite, kalp-damar hastalıkları gibi uzun vadeli önemli sorunları da önlediği kanıtlanmıştır. Bilişsel gelişimi olumlu etkiler, zekayı artırır. Prematüre annenin sütünün farklı yararlı içeriği sayesinde; anne sütü ile beslenen prematüre bebeklerde, NEK, sepsis, ROP, BPD başta olmak üzere çoğu prematürite sorunlarının görülme sıklığı, ağırlığının azaldığı, uzun dönemde nörogelişimsel olumlu etkilerinin olduğu kanıtlanmıştır” şeklinde konuştu.
Hayat kurtarıcı en ideal doğal yolun anne sütünden geçtiğini belirten Kutlu, “Anne sütü ve emzirme; doğumdan itibaren bebek ve çocuk beslenmesinin “hayat kurtarıcı” en ideal doğal yoludur. Bebek ve çocukların ölüm riskinin emzirilmeyenlerde emzirilenlere göre 50 kat kadar fazla olduğuna dair veriler bildirilmektedir. Ayrıca emzirme, gelişmiş ülkelerde bebek ölüm nedenleri arasında ilk sırada olan “ani bebek ölümü” sıklığını da azaltır. Emzirme ile yılda 800 binden fazla 5 yaşından küçük çocuk ölümünün önlenebileceği, üstelik enfeksiyona bağlı ölümlerin de yarıya düşürülebileceği bildirilmektedir. Emzirme sayesinde yılda 20 bin meme kanseri ölümü de önlenecektir. Anne sütü; bebeklerin beslenmesinde bir altın standart olarak kabul edilen; biyolojik, dinamik, binlerce yılda evrimleşmiş, özgün, taklit edilemez eşi ve benzeri olmayan bir içeriktir. Hala birçok içeriği, özellikleri ve etki mekanizmaları keşfedilmeyi beklemektedir. Önceliğimiz anne sütü ve emzirme olmalıdır” ifadelerini kullandı.
“Bebeklerin doğumdan itibaren ilk 6 ay boyunca sadece anne sütüyle beslenmeleri gerekiyor”
Kastamonu Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Dr. Öğretim Üyesi Eren Yıldız ise, “Anne sütü ile beslenme, çocuğun sağlığı ve gelişimi için temeldir. Çocuk sağlığı ile ilgili kuruluşlar, ülkelerin sağlık bakanlıkları, bebeklerin doğumdan itibaren ilk 6 ay boyunca sadece anne sütüyle beslenmeleri, 6’ıncı aydan sonra uygun tamamlayıcı besinler başlanarak emzirmenin en az 2 yaş ve ötesine kadar sürdürülmesi önerilmektedir. Her annenin bebeğine yetecek tadar sütü olacağı gerçeğini annelere duyurmak, formüla kullanımını azaltmak içinde annelerin ihtiyaçları olan desteğin sağlanması gereklidir. Böylece ülkemizde bebeklerin ilk 6 ayda sadece anne sütü ile beslenme başarısı artacaktır. Bebeklerin iki yaş ve ötesine kadar anne sütü ile beslendiğinde, annenin çocuğunu emzirme süresi uzadıkça çocuğun ilerde diyabete, kalp ve damara hastalıklarına, obeziteye, bazı ruhsal hastalıklara, astım, alerjik hastalıklara ve birçok kanser türüne yakalanma ihtimali de azalmaktadır. Emzirme aynı zamanda bebeklerin ilk aşırı olarak da işlev görür ve onları birçok yaygın çocukluk hastalığına karşı korur. Anne sütü bebeklerin, annelerin, toplumun sağlığını koruyan ve dünyada sürdürülebilir kalkınmanın gerçekleşmesi için kilit niteliğindedir. Bu nedenle, bir çocuğun emzirilmesi sadece bebek için değil herkes için faydalıdır” diye konuştu.
Dünya genelinde 20 binin üzerinde bebek dostu hastanenin mevcut olduğunu ve bu hastanelerin bin 329 tanesinin Türkiye’de yer aldığını söyleyen Yıldız, “Bakanlığımız tarafından bu gayeyle ülkemizde çocuk sağlığının korunması, hastalıkların azaltılması, bebek ve çocuk ölümlerinin önlenmesi için diğer çocuk sağlığı programlarına paralel olarak 1991 yılından itibaren “Anne Sütünün Teşviki ve Bebek Dostu Sağlık Kuruluşları Programı” yürütülmektedir. Bu çerçevede emzirmenin korunması ve desteklenmesi ile programın temelini oluşturan başarılı emzirmede 10 adım stratejisinin tüm sağlık kurum ve kuruluşlarında uygulanması ve devamının sağlanması, ayrıca beslenme bozukluklarının önlemesi yoluyla çocuklarda ölüm ve hastalık oranlarını düşürmek hedeflenmektedir. Program tüm dünyada da uygulanan “Bebek Dostu Hastaneler” kavramı ile başlamış, 2000’li yıllara gelindiğinde birinci basamak sağlık kuruluşları da dahil olmuştur. Halihazırda 156 ülkede uygulanmakta olan program çerçevesinde dünya genelinde 20 binin üzerinde bebek dostu hastane mevcuttur ve bu hastanelerin bin 329 tanesi ülkemizdedir” dedi.
Yıldız, şöyle devam etti: “Gelinen bu noktayı daha da geliştirmek ve emzirme konusunda farkındalık oluşturmak için ülkemizde her yıl Emzirme Haftası kutlanmaktadır. Gebeliğin sonlanarak anne ve bebeğin buluştuğu ve bebeğin anne sütüyle tanıştığı zamandan ilham alınarak yılın 40. haftası olan 1-7 Ekim tarihleri seçilmiştir. Söz konusu hafta içinde tüm Türkiye’de konunun öneminin vurgulanması, toplumsal farkındalık oluşturulması amacıyla çeşitli aktiviteler ve eğitimler planlanıp uygulanmaktadır”
İHA