Merkeze bağlı, 28 hanelik Çiğil Köyü’ne geçtiğimiz hafta sonu yol düşürdüm. Daday yolu üzerinde Subaşı’na çok yakın bir köy, Çiğil… Sebze ve meyvecilik yapılan, elmacılığın başı çektiği Çiğil’de hayvancılık, silaj mısırcılığıda önemli gelir kaynaklarından. Çiğil Köyünden 25 yıldır elmacılık yapan Demirci ailesine misafir olduk. Metin Avni Demirci sorularımızı cevapladı.
– Köyünüzde elmacılık çok ileride gibi görünüyor,,,
MD- Önce köyümüze hoş geldiniz. Geçmişe baktığımızda, Kastamonuda çok iyi bir elma üreticiliği varmış. Elma üreticiliği devam ettiren köyler çok azınlıkta. Subaşı ve merkeze yakın 28 hanelik bir köyüz. Tarıma elverişli ve bereketli topraklarımızda her türlü tarım ürünü maşallah güzel yetişir. 25 yıldır biz bu köyde elma üretimi yapıyoruz. Civar köylerimizde de elma üretimi var. Bizim buralar elma vadisidir.
– Elma vadisi dediğiniz sizinle birlikte civar köylerinizde yılda kaç ton elma üretimi yapılıyor?
MD- Amasya, starlin, golden ve hüryemez elması köylerimizde iyi yetişen elmalardır. Civar köylerimizle birlikte yılda ikiyüz tona yakın elma üretimimiz var. Bu üretim tabi her yıl olacak diyede bir şey yok. Mesela geçen yıl don olduğu için elma hasatı yapamadık. Bu yıl çok şükür hasadımız iyi.
– Kilosunu kaçtan satıyorsunuz?
MD- 1,5- 2 lira arasında toptan satıyoruz. Aracılar var. Bu aracılar tırlarla gelip meyve suyu fabrikalarına götürüyorlar.
– Elmadan başka neler yetişiyor?
MD- Her türlü meyve sebze yetişir. Elmanın yanında meyve olarak birde çok aranan üryani eriği bizim köyümüzde yetişir. Bunların dışında mesela ben bu sene kavun ektim çok güzel yetişti. Bir köyde hayvancılık olmazsa olmaz zaten…..
– Bir meyve ağacı kaç yılda iyi bir verimliliğe ulaşır?
MD-En az beş yılda…
– Köyünüzde meyve ve sebzenin dışında başka ürettiğiniz ne var?
MD- Bakarsan bağ, bakmasan dağ olur. Köyümüzde elmacılığın dışında hayvancılık, pancar üretimi ve son yıllarda hayvan yemi olarak slaj mısırcılığı da yaygın hale geldi. Tarım Bakanlığı destekleme veriyor ama maalesef verdiği destekleme yeterli değil. Mazot, gübre ve yem fiyatları çok pahalı olduğu için köylü hakettiği emeğini alamıyor. Mazot ve gübre fiyatları ucuzlasa köycülük daha da çok canlanır. Kırsalda olan dağ köylerinde köylü karnını doyuramadığı için kapısını kapatıp şehirlere göç ediyor.
– Mazot ve gübrenin ucuzlamasını istiyorsunuz umarım sesinizi duyan birileri olur. Hayvan yemi olarak ekip biçtiğiniz slaj mısırını nerelere veriyorsunuz?
MD-Büyük besi çiftliklerine veriyoruz. Devrekani de Gökkale ve Anadolu Besicilik, slaj mısır satışlarımızda en iyi müşterilerimiz. Çankırılı besicilere de slaj mısırı satıyoruz…
– Köyünüzdeki verimliliğin sırrı ne?
MD: Suyun bol olması. Daday çayı köyümüzden geçiyor. Germeçtepe Barajı köyümüze yakın olması topraklarımızın verimliliğini ve bereketini artırıyor.
– Son olarak neler söylemek istersin?
MD: Köyümüze bir tanrı misafiri olarak gelip bizleri ziyaret edip elma hasatımıza katıldınız. Dertlerimizi ve isteklerimizi dinlediğiniz için çok sağolun diyelim.
MÜNİRE HANIM’DAN
ÇELİK, BABAŞ VE
ÜNLÜ’YE MESAJ
“Sizde sağolun, kolay gelsin” deyip elma bahçesinden ayrılırken köyün hanımlarından Münire Maden yanımıza yaklaşıp, “Benimde size söyleyeceklerim var” diyor.
“Buyrun söyleyin” diyoruz.. Konuşmaya başlıyor
M.M: “Belediye Başkanımız Tahsin Babaş’a, Milletvekilimiz Metin Çelik’e AK Partili Doğan Ünlü’ye söyleyeceğimi iletiverin. Köyümüze durak sözleri vardı. Kış geldi, köyümüzün durağı henüz daha gelmedi. Bak abi, köyümüzün bir durağa ihtiyacı var. Niye var? Karda kışta yağmurlarda çocuklarımız okula, bizler pazarlara giderken araba beklerken, ıslanıyoruz. Belediye Başkanı Tahsin Babaş’a ve Milletvekilimiz Metin Çelik’e yaşadığımız bu sıkıntıyı söyledik. Ancak işlerinin yoğunluğundan unutmuş olabilirler;kendilerini görünce köyümüze verilen durak sözünü sizde bir hatırlatıverin. Yağışlar başlamadan köyümüzün ihtiyacı olan durağımızı yapıversinler…”
Böyle diyor Münire Maden. Bize de kendisine elçilik yapmak ve durak sözü yerine getirildiğinde ilgililerine teşekkür mesajını yayımlama sözümüzü yerine getirmek kalıyor.
Civar köylerle birlikte yılda 200 ton elma üretimi yapan elma tadında yaptığımız sohbetin ardından bereketli topraklarıyla elma vadisi olan Çiğil Köyünden ayrılıyoruz. Bir başka yazılarda buluşmak üzere. Mutlu kalın….
TURGUT YILMAZ