- Kastamonu Katı Atık Merkezi’nde kurulu tesiste çöpten elektrik üretiliyor. TRT Haber’e konuşan Kastamonu Mahalli İdareler Birlik Müdürü Adnan Tot, günde ortalama 250 ton çöpün işlendiği tesis sayesinde 7 bin konutun ihtiyacının karşılandığını söyledi.
Kastamonu Katı Atık Bertaraf Tesisi’nde kurulan elektrik üretim tesisi sayesinde binlerce evin elektriği çöpten karşılanıyor. Atık merkezine kurulan tesiste toplanan çöpler işlenerek elektrik enerjisine dönüştürülüyor. 2018 yılında kurulan tesiste her gün 250 ton çöp bertaraf ediliyor. Bu çöpler ise elektrik enerjisine dönüştürülüyor.
Kastamonu Mahalli İdareler Birlik Müdürü Adnan Tot, “Çöp gazın içerisinde yüzde 50’den fazla metan gazı var. Bu gaz filtrelenerek metan gazı olan kısmı gaz motoruna iletiliyor” dedi.
8 milyon watt elektrik üretimi
Borular yardımıyla elde edilen metan gazı tesiste elektriğe dönüştürülüyor. Adnan Tot, metan gazının yanıcı parlayıcı bir gaz olmasından dolayı oluşan ısı enerjisinden elektrik enerjisi elde edildiğini söyledi. Tot, “Oluşan bu enerji de 7-8 bin bin ev abonesinin enerjisini karşılayacak olan bir enerji” dedi.
Tesis, 350 dönümlük araziye kurulu. 19 ilçeden toplanan çöplerden yılda 8 milyon watt elektrik üretiliyor. Bu işlem sayesinde hem çevre kirliliği de en aza indiriliyor hem de kentin ekonomisine katkı sağlanıyor.
TRT Haber: Şeyma Bay