“Sahadayız ve bize ne düşerse hazırız”
İstanbul Büyükşehir Belediyesi”nin 300’e yakın personel ve 120 araçla afet bölgesinde sahada olduğunu söyleyen Ekrem İmamoğlu, temizlik sonrasında işbirliği içinde yapılacak işlerde üzerlerine ne düşerse yapmaya hazır olduklarını, gözlerinin kulaklarının Kastamonu’da olacağını söyledi.
Önemli olanın afetlerden öncesi olduğunu belirten İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı, “Bozkurt’ta resmen dere yatağında parsel üretilmiş ve bina yapılmış, bu açıkça görülüyor. Bu hatalar yapılmış. Kim yapmışsa geriye dönüp hesabı sorulmalı” dedi.
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, dün, Bozkurt’taki incelemelerinin ardından geldiği kentimizde esnafı ziyaret etti, Kastamonululara geçmiş olsun dileğinde bulundu.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin ekiplerle sahada olduğunu söyleyen İmamoğlu, şunları söyledi:
“Şuanda Büyükşehir Belediyesinin 300’e yakın personeli ve 120’ye yakın aracı var. Araçların büyük kısmı iş makinesi. Sahadayız. Her belediye, her kurum işin içinde. Biraz daha tertip ve düzen gerekiyor. Tabii burada önce ortada yığınlar var, bir temizlik yapılması lazım. Bina içlerinin temizlenmesine ihtiyaç var. Çamur yığınları dolu. Ama daha sonragerekenleri tek elden İller Bankası, farklı bakanlıklar, belediyelerle işbirliğiiçinde tasarım yaparlar. Bize ne düşer bilmiyorum, ama ne düşerse hazırız. Bozkurt’ta da, Ayancık’ta da, Abana’da da, Çatalzeytin’de de biz hazırız. Zaten gözümüz kulağımız burada olacak. Koordinasyonu yürüten pek çok ekibimiz var. Yaralar sarılır ama kaybettiğimiz canlar geri gelmeyecek. Allah rahmet eylesin. Çok da küçük yaşta çocuklarımız var. Kayıplarımız çok fazla. Dileriz sağdırlar. Dua edelim, ama zor gözüküyor. Bundan sonrası kolay, önemli olan afet öncesiydi” dedi.
“ÖNEMLİ OLAN AFETLERDEN ÖNCESİ”
Afet yaşanmadan önce gerekli önlemlerin alınması gerektiğini belirten İmamoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Depremdeki gibi…Deprem insan mı öldürüyor?Öldürmüyor…Ama büyük oranda kendi ellerimizle yaptığımız binalar öldürüyor. Burada da, can kaybını arttıran hatalar olmuş. Afetlerden sonra almamız gereken ders bu. Yoksa afetten sonra devletimiz, birimlerimiz, belediyelerimiz herkes orada yardım için çırpınıyor. İşin buradaki kısmı afet sonrası müdahale. Ancak esas önemli olan, afete kadar ne yapmamız gerektiği. 2019’da taşkınlarla ilgili hazırlanmış bir taşkın raporu var. Milletvekilim anlattıbu riski; Bozkurt için resmen kanıtlanmış. Akla, bilime bu tür raporlara sadece okumak için değil ya da sadece hazırlanmak için değil. Raporları hazırlandıktan sonra uygulamak için hareket etmeliyiz.”
“DERE YATAĞINDA PARSEL ÜRETİLMİŞ”
İstanbul’da dere yataklarında yapılar olduğunu ve bunlar için çalışmalar yürüttüklerini belirten İmamoğlu; “İsim vermeyeyim İstanbul’da 6-7 tane dere yatağında yüzbinlerce kişi yaşıyor. Tabii İstanbul’un su toplama kapasitesi ve yağmur toplama alanları burası gibi değil. Çok daha büyük yağışlar söz konusu olabiliyor. Ama İstanbul başta olmak üzere tüm şehirlerin akla gelebilecek her türlü afet için afet öncesi hazırlıklara göre hareket etmesi gerekiyor. Kastamonu’da aynı riski taşıyan başka havzalar, dere yatakları var mı? O yataklar üzerinde kurulu ilçelerimizde öncü tedbirler olarak ne alınabilir? Bozkurt’ta resmen dere yatağında parsel üretilmiş ve bina yapılmış, bu açıkça görülüyor. Bu hatalar yapılmış. Kim yapmışsa geriye dönüp hesabı sorulmalı. Bundan sonra yapılmaması için tedbir alınmalı. Başka ilçelerimizde bu tarzyerler varsa, devletçe milletçe oralarda tedbir alınarak, bu tür afetler yaşandıktan sonra ‘ah, vah, tüh’ demeden oradaki canlıları ve insanları mağdur etmeden önlem almalıyız” ifadelerini kullandı. Cengiz MUHZİROĞLU