- Doğa ile bütünleşik, alternatif bir tatil imkanı sunan TaTuTa projesi kapsamında, Türkiye’nin dört bir yanındaki ekolojik çiftliklerde gönüllü çalışılabiliyor.
- Proje kapsamında çalışılabilen çiftliklerden birisi de Daday Balabanağa Çiftliği. Çiftliğin son misafiri ise Bahar Karatüfek oldu. Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Halkla İlişkiler ve Reklamcılık Bölümü okuyan Bahar Karatüfek, Balabanağa Çiftliği’nde imece usulü çalışarak tatil yapıyor.
- Çiftlikte daha önce Moldova’dan gelen Gressa, yine Türkiye’den üniversite öğrencileri Ahenk ve Zeynep de imece usulü ile tatillerini geçirmişlerdi.
Bayramların bitip, yıllık izin sayılarının suyunu çekmeye başladığı; Eylül’ün başlayıp, çalışanların ve öğrencilerin tilki misali kürkçü dükkânına dönmeye başladığı şu günlerde, hala tatil yapmayanlara veyahut ‘başka bir tatil’ arzusu çekenlere bu haberimiz…
Belki duydunuz, belki duydunuz ama denemediniz, belki de hiç haberiniz bile yok TaTuTa’dan. Anlatalım; bu kelimenin açılımı Tarım-Turizm-Takas sözcüklerinden oluşuyor. Tam adıyla “Ekolojik Çiftliklerde Tarım Turizmi ve Gönüllü Bilgi, Tecrübe Takası”.
Buğday Ekolojik Yaşamı Destekleme Derneği’nin, doğaya zarar veren, sadece “tüketmek” üzerine kurulu olan endüstriyel turizme karşı 2003 yılından beri yürüttüğü alternatif tatil projesi. Projenin ana amacı Türkiye’de ekolojik tarımla geçinen çiftçi ailelerine mali, gönüllü işgücü ve/veya bilgi desteği sağlayarak ekolojik tarımı teşvik etmek ve sürdürülebilirliğini sağlamak…
GÖNÜLLÜ OL ÇALIŞ, MİSAFİR OL YAT!
Sistem çok genel hatlarıyla şöyle işliyor; Siz Türkiye’nin dört bir yanında faaliyet gösteren (şu anki sayı 95) ekolojik çiftliklerden birini seçip ‘gönüllü’ ya da ‘konuk’ olarak buraya gidiyorsunuz. Gönüllü iseniz kalacak yer ve yemek bedeli karşılığında çiftlikteki rutin işleri yapıyorsunuz. Misafir iseniz de cüzi bir ücret ödeyerek, o çiftlikte doğal yaşamı deneyimliyorsunuz. Böylelikle şehir insanı, bir süre için de olsa ekolojik hayatı yaşamış oluyor. Çiftlik sahipleri de yapılması gereken dönemsel işlere destekçi bulmuş oluyor. Sistem yaygın kanının aksine ‘bedava tatil’ ya da ‘bedava ırgatlık’ değil karşılıklı bilgi tecrübe alışverişi üzerine kurulu…
Gönüllü Bilgi ve Tecrübe Takası, ekolojik tarım ile geçinen çiftçi ve işletmeleri, bu konuda bilgili, deneyimli ve ilgi sahibi kişilerle arazide biraraya getirerek bilgi ve tecrübe değiş-tokuşunu sağlıyor. Ekolojik üretimin teknik, pazarlama, sosyal, çevresel boyutlarında bilgi/ilgi sahibi kişiler bu ziyaretlerde bilgi, deneyim ve/veya işgüçlerini paylaşırken, onların yiyecek, içecek ve barınma ihtiyaçları çiftlik tarafından karşılanıyor. Tarım Turizmi işleyişinde ise amaç, kendilerini ekolojik tarıma adamış çiftçilere, ekolojik üretimi sürdürebilmeleri için ek maddi destek sağlamak. Ziyaretçilerin çiftçi ailelerin evinde kalması ve aile sofrasını paylaşması, kültürler arası alışverişi sağlamanın yanında, tüketici-üretici arasındaki ilişkilerin şeffaflaşması ile bireylerin ekolojik döngülere ve birbirlerine karşı sorumluluk bilincinin gelişmesine de destek oluyor.
TATUTA KİMLER İÇİN UYGUN?
Farklı bir deneyim yaşamak isteyen maceracılara, ekolojik tarım öğrenmek isteyenlere, alternatif tatilcilere ve doğa dostu gönüllülere uygun. Bazı çiftliklerde işler yoğunken bazısında oldukça kolay işler olabiliyor, dönemine göre. 7-8 saat maksimum, kimi yerde 5, kimi yerde 6 saat gibi de olabiliyor. Bu inek sağmaktan, çapa yapmaya kadar çeşitli işler olabilir. Yılın her mevsimi, her ayı gönüllü kabul eden çiftlikler var. Bu bilgiler her ev sahibinin sayfasında belirtilmiş durumda.
www.tatuta.org üzerinden sisteme üye olan ziyaretçiler gitmek istedikleri çiftlikleri, yapmak istedikleri işe, çiftliğin konumuna, özelliklerine göre seçebiliyor.
Gökçe UYGUN