Ortaöğretimde dünya ülkeleri sıralamasında nal topluyoruz, kabile devletlerinin ardındayız söylemesi ayıp, yükseköğretimde de aşağı kalır yanımız yok geride kalmakta, İran’dan fersah fersah gerideyiz inanmazsınız…
Lafta İran “molla”, Türkiye “çağdaş”.
Medeniyetin beşiği Anadolu’dur…
Bugünse adeta “cehalet” yurdu.
ODTÜ bünyesinde faaliyet gösteren URAP,dünya üniversitelerini bilim alanlarına göre sıralayan 8 kurumdan biri…
“URAP 2018-2019 Dünya Alan Sıralaması” yayımlandı, Türkiye üniversitelerinin hali “fecaat” yine, dünya liginde önceki sıralamaya göre düşüş var üstelik, ilerleyeceğimize geriliyoruz.
(“Bu yıl, URAP’ın alan sıralamasındaki 61 alanın 21’inde ABD üniversiteleri dünya birincisi oldu. Çin 18 alanda, Hollanda 9 alanda, İngiltere 5 alanda, Singapur 2 alanda, Brezilya 2 alanda dünya birincisi olurken; İsveç, Avustralya, Malezya ve Hong Kong ise birer alanda birinci oldu.URAP’ın 2018-2019 alan sıralamasında 89 farklı ülkeden 1.772 üniversite en az bir alan sıralamasında yer aldı. Bu üniversitelerin 272’si ABD’dedir. ABD’yi 256 üniversite ile Çin ve 109 5 Üniversite ile Japonya izledi.Türkiye, İran ve Tayvan alan sıralamasında yer alan 36’şar üniversiteleri ile üniversite sayısı bakımından ülkeler arasında 13. sırayı paylaştı. Tayvan üniversitelerinin alan sıralamasında yer aldığı bilim alanı sayısı 40, Iran üniversitelerinin yer aldığı bilim alanı sayısı ise 39’dur. Türk üniversiteleri 61 bilim alanından 28’inde yer alabildiği için ülkelerin alan sıralamasında yer alma sayısına göre yapılan değerlendirmede Tayvan 29’uncu, İran 31’inci olurken Türkiye 41’inci sıraya girdi.”)
Devamını getireyim…
İsrail dünya sıralamasına 47, Suudi Arabistan 41, Güney Afrika 39, Meksika 36 bilim dalında girdi.
Suudi Arabistan “bilim” alanında Türkiye’den ileri iyi mi?…
Üniversitelerimizin hali budur.
- ••
“Zooloji, veterinerlik, felsefe, metalurji, kütüphanecilik”
URAP 2018-2019 Dünya Alan Sıralaması’na ülkemizden giren 36 üniversite arasında Kastamonu Üniversitesi yok…
Orta Asya ve Afrika’dan öğrenci getirerek lafta “Dünya Üniversitesi” olmaya benzemiyor bilimde dünya üniversitesi olmak.
Yine de sevindirici ipuçları var Kastamonu Üniversitesi adına…
Açıklanan alanların eşik değerlerinin çok az farkla kaçıran bölümlerimiz var çok şükür, “Zooloji, veterinerlik, felsefe, metalurji, kütüphanecilik” misali.
İstersek olacak da…
İstemek mesele.
- ••
Yurtdışından gelen öğrencilere yazık
“Dünya üniversitesi” olmak namına Orta Asya ve Afrika başta olmak üzere epey ülkeden Kastamonu Üniversitesi’ne öğrenci “ithal” edildi geçen 8 yıl boyunca…
Kafile kafile öğrencilerin kiminin işine yarayacak Kastamonu Üniversitesi diploması ülkesine vardığında, kiminin ki ise resmen elinde patlayacak.
Çocukların ömrüne yazık…
Ülkemizin kaynaklarına.
Ülkesinde kullanamayacağı diploma için ömrünün en güzel yıllarını heba etmelerine sebep olanların yüzü kızarsın…
Vicdanları ağrısın.
Gariban çocuklar…
Garsonluk yapıp okudular.
Ailelerine ne diyecekler ülkelerine vardıklarında?…
Gönüllerini nasıl avutacaklar?
Bu konuyu yazmayı sürdüreceğim…
İnsan olup da dertlenmemek mümkün değil.