Türk Eğitim Derneği çatısı altında çalışmasını sürdüren “tedmem”, UNESCO verilerine göre “COVID-19 ve Dünyada Okulların Durumu” dosyasını hazırladı, ülkemiz ile diğer ülkeler arasında yüz yüze eğitim uygulamasında fark var…
Bizde okulda “ders” testi var, diğer ülkelerde okulda “COVİD 19” testi var.
(“tedmem.org” web sayfasını takip etmenizi öneririm…
“Eğitim” namına referans bir kuruluş.)
UNESCO “8 Mart 2021” itibarıyla 210 ülkeden 108’inde okulların tamamen açık, 73’ünde kısmen açık, 3 ülkede ara tatil, 26 ülkede ise kapalı olduğunu açıkladı…
“Eğitim ve mekan” halleri dünyada “üç aşağı beş yukarı” benzer, fark “eğitim ve sağlık” ilişkisinde ortaya çıkıyor.
“Yüz yüze” eğitime geçen ülkelerden birkaç örnek derledim…
Ülkemiz ve diğerleri arasındaki “eğitim-sağlık” farkını görelim.
Avusturya…
“Tüm ilkokullarda yüz yüze eğitime başlandı; ancak, 4. sınıfa kadar olan ilkokullarda ve özel okullarda ve yatılı okulların bulunduğu okullarda, haftada iki kez hızlı sonuç veren antijen testlerinin yapılacağı bildirildi. Test yaptıran öğrencilerin yüz yüze eğitime katılabileceği, test yaptırmak istemeyen öğrencilerin ise evde çalışma kapsamında ödev alarak devam edeceği belirtildi. Öte yandan, eğer öğrenci COVID-19’a yakalanmışsa ve altı aydan daha eski olmayan bir antikor testi sunabiliyorsa, testin yapılmayacağı eklendi. Okullarda hızlı test istasyonları kuruldu ve testlerin dersler başlamadan önce yapılması kararlaştırıldı.”
Hollanda…
“8 Şubat 2021 tarihinde ilkokullar ve çocuk bakım evleri tamamen açıldı. İlkokul öğretmenlerine hızlı antijen testi uygulaması için en kısa zamanda pilot çalışmalara başlanacağı duyuruldu. Ortaokul ve liseler ise 1 Mart 2021 tarihine kadar uygulamalı dersler haricinde uzaktan eğitime devam edeceği; fakat sınava girecek öğrenciler ve dezavantajlı durumdaki öğrenciler bu kapsamın dışında tutulduğu belirtildi. 15 Şubat tarihinde bazı ortaokul ve liselerin açılacağı ve hızlı antijen testi ile ilgili pilot çalışmaların bu okullarda yapılacağı kaydedildi.”
İngiltere…
“22 Şubat 2021 tarihinde yapılan olan toplantıda devlet yönetimi, kısıtlamalara yönelik yeni kararlar aldı. Okulların 8 Mart 2021 tarihinde açılacağı belirtilirken ortaöğretim düzeyinde maske takılması önerisinde bulunuldu. Ayrıca, öğrencilere haftada iki kere hızlı COVID-19 testlerinin yapılacağı duyuruldu.”
Almanya…
“Federal Sağlık Bakanı JensSpahn, kreşlerde ve ilkokullarda görev yapan eğitim çalışanlarının eyaletlerin kararı doğrultusunda aşılanacağını açıkladı.4 Mart 2021 tarihinde yapılan açıklamaya göre, Nisan ayından itibaren okullarda, kreşlerde ve şirketlerde hızlı testlerin kullanımının yaygınlaşacağı belirtildi. Tüm vatandaşlara haftada bir kere yapılacak olan testlerin ücretsiz olacağı duyuruldu.”
Türkiye’de okul açıldı…
“Test” var mı?
- ••
Not: Kastamonu’da okullarda COVİD 19’a yönelik “test” yapılmasına yönelik bir uygulama yok, tamamen “mekan” üzerinden karar verilen “yüz yüze eğitim” uygulaması sonucunda “bölgesel” ve “kamu-özel okul” fırsat eşitsizliği yaratıldı…
Aynı okul içinde bir de “sınıflar arasında” eşitsizlik var ki; bu kadarına da pes.
2021/15 numaralı Kastamonu İl Hıfzıssıhha Kurulu kararından okuyalım…
“Kastamonu Anadolu İmam Hatip Lisesi: 12/A şubesi ikiye bölünerek 2’şer gün yüz yüze, 3 gün uzaktan eğitim. 12/B şubesi bölünmeden 3 gün yüz yüze, 2 gün uzaktan eğitim.”
Diğer bir örnek…
“Prof. Dr. Saime İnal Savi Sosyal Bilimler Lisesi: Hazırlık, 9., 10., 11. sınıflar ve şubeler ikiye bölünerek 2’şer gün yüz yüze, 3 gün uzaktan eğitim. 11/A ve 12. sınıflar haftada 4 gün yüz yüze eğitim, 1 gün uzaktan eğitim.”
MUSTAFA AFACAN