Ülkemiz dünya eğitim-öğretim liginde kimi kabile devletlerinin bile ardında, ilimiz “fen ve matematik” okuryazarlığında anca doğu illerinin kıl payı önünde, şehrimiz okul öncesi eğitim eksiğinde ve açık liseli öğrenci yoğunluğunda şampiyon…
Hayırlı uğurlu olsun yeni eğitim ve öğretim yılı.
“Okul öncesi”…
Hakkari’de kamuya ait 22 anaokulu var, Kastamonu’da 18.
“Tevhid-i Tedrisat”…
İlimizin okul öncesindeki açığını sağ olsun Diyanet İşleri Başkanlığı kapatıyor, yaz aylarında müftülük 4-6 yaş çocuklar için “yaz kursları” açıyor, Milli Eğitim Bakanlığı’ndan bağımsız, “ikili öğretim” bildiğiniz, hayırsever desteği had safhada.
“İlkokul”…
TÜİK’in 2017-2018 verisine göre ilkokullaşma oranında Türkiye oranı yüzde 91.5, Kastamonu oranı ise yüzde 91.4, ülke ortalamasının altındayız.
“Ortaokul”…
Şehir merkezinde, tek binada iki ayrı ortaokul, iki ayrı branş üstelik, biri “düz”, diğeri “imam-hatip”, düz ortaokulun 4 sınıfı binaya sığmadığı için komşu ilkokul binasında misafir, yani, tek binada ilkokul ve ortaokul da olmuş oluyor böylelikle, bu nasıl eğitim-öğretim planlaması?
“Lise”…
Karabük’te seneler önce spor lisesi açıldı, Kastamonu’da senelerdir “masal”.
“Açık lise”…
Rekortmeniz, özellikle kız öğrenciler müdavim, çeşitli sebeplerle lisede “örgün” eğitimi bırakan öğrenci soluğu açık lisede alıyor, açık liseye kayıtlı olmak “temel eğitimi” tamamlamak için yeterli, yazık kızlara yazık.
“Hayat boyu eğitim”…
6 yaş üzeri okuryazar nüfus oranı (2018) Türkiye oranı yüzde 97, Kastamonu yüzde 94.6, yuvarlak hesap her 20 vatandaşımızdan 1’i okumaz-yazmaz.
Okullarımızda cinayet, alkol, uyuşturucu, tütün…
Öğretmene saldırı.
Okullarda “güvenlik görevlisi”…
Belinde kelepçe.
Eğitim ve öğretim kalitesinde ülke olarak Güney Kıbrıs’ın gerisindeyiz…
İl olarak doğu illeriyle yarıştayız.
Yeni bir eğitim-öğretim yılına “merhaba” dedik dün…
Eğitim şart ama evvela “değişim” şart.
Makao’dan geriyiz!
“Makao”…
Uzak Doğu’da, Portekiz’in sömürgesiydi yıllar yılı, 1990’ların sonunda Çin Halk Cumhuriyeti’ne bağlı bir özel yönetim bölgesi halini aldı, iç işlerinde bağımsız, dış işlerinde Çin’e bağlı, Çin ve Portekiz kültürü egemen, kumarhane cenneti, Uzak Doğu’nun Las Vegas’ı.
Eğitim-öğretimde ülkemiz Makao’nun fersah fersah gerisinde…
PISA 2015 sıralamasında Makao 72 ülke arasında 6’ncı, Türkiye 50 küsur.
Vietnam’ın ardındayız…
Tayvan’ın keza.
Kazakistan’dan öğrenciler Kastamonu’ya yüksek öğrenim için geliyorlar gelmesine de…
Oysa ülkelerindeki ortaöğretim kalitesi ülkemizin fersah fersah önünde, Kazakistanlı öğrenciler ülkemizde epey zorlanıyor olmalılar akranlarıyla.
Fen okuryazarlığında Yunanistan’dan fark yedik, Moldova’ya geçildik, Trinidad ve Tobago ile eşitiz…
Daha ne diyeyim?