“Kamu eczacılarına hak ettiği değer verilmelidir. Hakkaniyetli olmayan Sağlık Bakanlığı ek ödeme yönetmeliğini kabul etmiyoruz.”
Türk Eczacıları Birliği 26.Bölge Kastamonu-Çankırı-Karabük Eczacı Odası, ek ödeme yönetmeliği ile ilgili tepkisini yaptığı yazılı açıklamayla dile getirdi.
Oda Başkanı Ecz. Ş. Şule Tüfekci’nin, yönetim kurulu adına yaptığı açıklama şöyle:
“Eczacılık mesleği bir süredir çok sıkıntılı bir dar boğazdan geçmekte, eczacıların haklı talep ve beklentileri görmezden gelinmektedir. Meslektaşlarımızın, adeta kaderine terk edildiği bu süreçte, hep birlikte ortaya koyduğumuz “eczacılara hak ettiği değer verilmelidir” iradesinin ve eylemlilik kararının ne kadar haklı ve yerinde olduğu bir kez daha ortaya çıkmıştır.
Kamuda görev yapan sağlık çalışanlarının alacakları ek ödemelerin usul ve esaslarını belirleyen ve Resmi Gazete’de yayımlanan “Sağlık Bakanlığı Ek Ödeme Yönetmeliği”, kamu eczacıları için Sağlık Bakanı Sayın Fahrettin Koca’nın duyurduğu gibi bir müjde değil, aksine tam bir hayal kırıklığı olmuştur.
Sağlık Bakanı Sayın Fahrettin Koca ile 27 Temmuz Çarşamba günü yaptığımız görüşmede mesleğimizin sorunlarını kapsamlı bir şekilde ifade etmiş, kamuda görev yapan meslektaşlarımızın çözüm bekleyen sorunlarını da bu görüşmede dile getirmiştik. Ancak buna rağmen söz konusu yönetmelikte kamu eczacılarının bir kez daha görmezden gelinmesi, sadece kamuda görev yapan meslektaşlarımızda değil tüm eczacılık camiasında haklı bir tepki yaratmıştır.
Yeni düzenlemeyle kamuda görev yapan diğer sağlık çalışanları gibi canla başla çalışan, görevlerini layıkıyla yerine getiren kamu eczacılarımıza reva görülen oranlar, sağlık personeli arasında katsayı adaletsizliğini artırdığı gibi hakkaniyetli de değildir.
Beş yıllık eğitim alan, görev ve sorumlukları açısından kamu adına önemli ve ikame edilemez hizmetler sunan ve aynı zamanda stratejik personel statüsü taşıyan meslektaşlarımıza hak ettikleri değer ne yazık ki verilmemiştir. Meslektaşlarımız; hastanelerde yönettikleri bütçe, yaptıkları iş, eğitim süreleri ve aldıkları risk itibariyle bu yönetmelikle belirlenen oranlardan çok daha iyisini hak etmektedir.
Kamu eczacılarına yapılacak mesai içi ek ödeme tutarlarında ve kadro unvan katsayılarında Türk Eczacıları Birliği olarak talep ettiğimiz oranlar görmezden gelindiği gibi, hizmet alanı kadro ve unvan katsayılarında dahi bir değişiklik yapılmamıştır.
Kamu eczacılarının öteden beri 5 yıllık lisans mezunu diğer sağlık çalışanlarıyla yaşadığı ücret adaletsizliğini derinleştiren, sağlık personeli arasındaki çalışma barışını bozan, kamu eczacılarını alenen yok sayan bu düzenlemeyi anlamamız ve kabul etmemiz mümkün değildir. Buradan Sağlık Bakanlığı’na açık çağrıda bulunuyor, kamu eczacılarının uğradığı mağduriyeti giderecek şekilde söz konusu yönetmeliğin yeniden düzenlenmesini talep ediyoruz.
Bir kez daha altını çizmek isteriz ki, birlikten doğan gücümüzle, tüm Bölge Eczacı Odalarımız ve meslektaşlarımız ile birlikte başlatmış olduğumuz eylem planımız doğrultusunda her alanda görev yapan bütün meslektaşlarımız hak ettikleri değeri alana kadar omuz omuza mücadele etmeye devam edeceğiz.
Kamuoyuna saygıyla duyurulur.”