Kastamonu’nun yetiştirdiği önemli iş adamlarından, Ece Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Cideli Celal Ece, 8 Ocak 2016 Cuma günü ikâmet ettiği Ankara’da aramızdan ayrıldı. Cenaze namazı önce Ankara Kocatepe Camisi’nde 9 Ocak 2016 Cumartesi günü öğle namazı sonrası kılındı. Ardından cenazesi memleketi Cide’ye götürüldü. Cide’de 10 Ocak 2016 Pazar günü Koca Mustafa Paşa Camisi’nde kılınan öğle ve cenaze namazlarının ardından Ece Mahallesi’ndeki aile kabristanında toprağa verildi.
Celal Ece, 9 Eylül 1935 tarihinde Cide’nin Ece Mahallesi’nde doğdu. Babası Ali Haydar Bey, annesi ise Havva Hanım’dır. Cide Cumhuriyet ilkokulu (1948), Cide Ortaokulu (1953), ve Kastamonu Abdurrahmanpaşa Lisesini (o tarihte Kastamonu Lisesi) bitirdi (1957). Sınavla girdiği İstanbul Teknik Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümünde yüksek öğrenimini tamamlayıp inşaat mühendisi oldu (1961). İlk görevi İller Bankasında kontrol mühendisliğiydi. Çeşitli illerin altyapı inşaatlarında kontrol mühendisliği yaparak tecrübe kazandı. 1965 yılında İller Bankasından ayrılıp özel sektörde görev aldı. Birçok şehrin içme suyu ve kanalizasyon inşaatlarında şantiye şefliği yaptı. 1972 yılında Celal Ece İnşaat Müteahhitliği şirketini kurdu ve kendi adına proje mühendisliği ve inşaat müteahhitliği yapmaya başladı. İçme suyu ve kanalizasyon şebekeleri projelendirme ve müteahhitliği alanlarında tanınmış bir şirket hâline geldi. 1983’te ECETAŞ, ECESAN ve BEYATEŞ Anonim şirketlerini kurarak firmalar grubunu oluşturdu. Bu tarihten itibaren bütün içme suyu ve kanalizasyon taahhütlerini ECETAŞ A.Ş. yürüttü. 2000 yılında turizm alanına da girdi. Marina ve butik otel işletmeciliği dallarında yatırımlar yaptı. Ecesaray ve Marina Resort bu yatırımın ürünüdür. Öldüğü tarihe kadar Ece Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanlığı görevini sürdürdü.
Emel Ece ile evliliğinden bir kız (Sema) ve iki erkek (Cüneyt, Ercüment) evlat babasıydı.
Celal Ece, EBS boru markasının yaratıcısıydı. İçme suyu ve sulama tesislerinde kullanılan bu boruları yurt dışına da ihraç etmekteydi. Boruları, uluslararası hijyen standartlarında NSF belgelidir.
Celal Ece’nin en önemli özelliklerinden biri, elde ettiği başarılar sonucu kazandıklarının büyük bir bölümünü hayır işlerinde kullanmasıdır. Hayır işlerinde, Kastamonu’nun yanı sıra diğer illerimizi de düşünmüş, hatta ağırlığı başka illere kaydırmıştır. Van Bahçesaray’ın yol ve altyapı yatırımlarına malzeme hibesi, Erzincan Kültür ve Eğitim Vakfına yaptığı bağışlarla yüzlerce Erzincanlı öğrenciyi okutması, bu konuda sadece iki örnektir. Memleketi Cide’ye yürekten bağlıydı. Cide’ye gömülmeyi vasiyet etmesi bu sevgi sonucudur. Ailesi, soyadını doğduğu mahalleden almıştır. Bu mahallede bir cadde de Celal Ece adını taşımaktadır. Cide’de bir Ana Okulu yaptırmıştır. Cide’de Rıfat Ilgaz’ın doğduğu evin restore edilip kültür- evine dönüştürülmesine önemli maddî destek sağlamıştır. Cideli yüzlerce öğrencinin lisede, üniversitede okuması için burs vermiştir. Ramazan ayında birçok yoksul aile için yiyecek paketi dağıtır, iftar yemekleri düzenlerdi. Cami, sağlık ocağı, hastane yapılması için maddi yardımları da biliniyor. Kocatepe Camisi’nde cenaze namazını kıldıran imam, bu camiye yardımlarını da dile getirmiştir.
Celal Ece, orta halli bir aile çocuğunun Cumhuriyet’in getirdiği eğitim ve iş imkânlarıyla nasıl önemli bir iş adamı hâline geldiğinin güzel bir örneğidir. Kazancını hem Türkiye’nin hem de Türk milletinin, yararına kullanması bakımından da örnek bir iş adamıydı. Mekânı cennet olsun!