Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, e-Devlet Kapısı’ndan erişim imkanı sağlanan Çiftçi Kayıt Sistemi’nden (ÇKS) dün itibarıyla 517 bin belge alındığını bildirdi.
Kirişci, Adana İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nde düzenlenen Uluslararası Tarımsal Kalkınma Fonu (IFAD) kapsamında yöresel ürün pazar yeri temel atma ve üreticilere makine ekipman dağıtım töreninde, Adana’nın da içinde yer aldığı Mersin, Osmaniye, Bartın, Kastamonu, Sinop, Kahramanmaraş ve Çankırı’da Kırsal Dezavantajlı Alanlar Kalkınma Projesi’nin yürütüldüğünü söyledi.
Yaklaşık 25 milyon lira tutarında hibe şeklinde de nitelendirilebilecek desteklerinin söz konusu olduğunu belirten Kirişci, üreticiler için alet ve ekipmanın önemine değindi,
dağıtılan ekipman sayesinde üreticilerin daha verimli, etkin, daha az enerji harcayarak üretim yapacaklarına inandığını anlattı.
Bakan Kirişci, Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) aracılığıyla 6,2 milyon ton arpa ve buğday alındığı, 2022’deki tarımsal destek ödemelerinin de 40 milyar liraya yaklaştığını söyledi.
Üreticilere 2023’ün ilk 3 ayında ödenmesi planlanan mazot ve gübre desteklerinin öne çekildiğini hatırlatan Kirişci, Ziraat Bankası aracılığıyla üreticilere verilen kredinin de 100 bin liradan 200 bin liraya çıkarıldığını anımsattı.
Bakan Kirişci, Çiftçi Kayıt Sistemi’ne (ÇKS) e-Devlet Kapısı’ndan erişim imkanı sağlanmasına değinerek, “Dün itibarıyla e-Devlet üzerinden 517 bin Çiftçi Kayıt Sistemi belgesi alınmış. İl ve ilçe müdürlüklerine gitme zahmeti ve çevreye egzoz emisyonla verilen zararı bir kenara bırakırsak asgari 100 liralık bir harcamayı 517 bin ÇKS belgesiyle çarptığımızda, çiftçini cebinde kalan 52 milyon liralık para var.” diye konuştu. AA