Eczacılar 14 yıl sonra alana çıktı
Eczacılar, 14 yıl sonra ilk kez Büyük Eczacı Mitingi’nde bir araya geldi ve ekonomik sorunlar, ilaç sıkıntısı, hak kayıpları, kontrolsüz açılan eczacılık fakülteleri gibi mesleklerini tehdit eden durumlara dikkat çekti.
Kastamonu’dan da çok sayıda eczacının katıldığı mitingde Türk Eczacı Birliği (TEB) Başkanı Arman Üney, “Sesimizi duymayanlara duyurmak için, bizleri görmeyenlere birliğimizi ve beraberliğimizi göstermek için buradayız” dedi.
Eczacılar, 14 yıl sonra ilk kez Büyük Eczacı Mitingi’nde bir araya geldi ve ekonomik sorunlar, ilaç sıkıntısı, hak kayıpları, kontrolsüz açılan eczacılık fakülteleri gibi mesleklerini tehdit eden durumlara dikkat çekti.
Daha önce 16 Ekim’de yapılması planlanan Büyük Eczacı Mitingi, Bartın Amasra’da yaşanan maden katliamı nedeniyle ertelenmişti.
Ankara Anıt Park’taki mitinge Kastamonu’dan da 26. Bölge Eczacı Odası aracılığıyla çok sayıda eczacı katıldı.
TEB ve 54 bölge eczacı odasından yapılan ortak açıklamada, “Hizmet sunan meslektaşlarımızla, kamuda görev yapan eczacılarımızla, çalışanlarımız ve eczacılık fakültesi öğrencilerimizle, akademisyen hocalarımız ve halkımızla birlikte Ankara’da taleplerimizi tek ses tek yürek dile getireceğiz” denildi.
Türk Eczacılar Birliği Başkanı Arman Üney, eczacıların sokağa çıkma yasaklarında, sağlık çalışanları ile birlikte hizmet verdiklerini hatırlatarak, “Pandemi sürecinde çok büyük kayıplarımız oldu. 77 meslektaşımızı 24 eczane teknisyenimizi 2 eczacı odası çalışanımızı görevleri başında kaybettik. Biz eczacılar, 66 yıldır sahip olduğumuz meslek örgütümüzle mesleğimizin ve meslektaşlarımızın bugünü ve geleceği için hep birlikte omuz omuza çalıştık, çalışmaya da devam ediyoruz. Bizler; sadece meslektaşlarımızın sorunlarını ve sıkıntılarını çözmek için mücadele etmiyoruz. Bizler, bir bütün olarak mesleğimizi savunuyoruz. Bizler, bir bütün olarak toplum sağlığını savunuyoruz. Bizler, mesleğimizi değersizleştiren tüm girişimlere karşı mücadele ediyoruz. Tek bir amacımız var: Bu mesleğe hak ettiği değeri kazandırmak. Biz eczacılar, halk sağlığını korumak için, halkımıza, milletimize hak ettikleri hizmeti sunmak için, onurlu ve haysiyetli bir şekilde mesleğimizi sürdürebilmek için, buradayız” diye konuştu.
“İLAÇ YOKLUKLARI SON BULSUN”
Üney eczacıların taleplerini söyle sıraladı: “Biz eczacılar, ilaç yoklukları son bulsun istiyoruz. Halkımız her ilaca her eczaneden kolayca ulaşsın istiyoruz. İlaç fiyat farkları olmasın, hastalarımızın cebinden para çıkmasın istiyoruz. Artık daha fazla eczacılık fakültesine ihtiyacımız yok diyoruz. Kamu eczacılarını görmezden gelemezsiniz, onları yok sayamazsınız diyoruz. Kamu eczacılarına hak ettiği değer verilsin diyoruz. Eczanelerde çok ciddi ekonomik çıkmaz var. Yapılan düzenlemeler yeterli değil diyoruz. SGK ilaç alım protokolünde, yaşadığımız ekonomik darboğaza çözüm üretecek iyileştirmeler istiyoruz. İlaç fiyat kararnamesindeki güncellemeler artık bir standarda bağlansın diyoruz. Birinci basamak sağlık çalışanları olarak meslek hakkımızı istiyoruz. Biz eczacılar, buradan, Ankara’da bu meydandan, tek ses tek yürek haykırıyor ve dur diyoruz! İlaç yokluklarına; İlaç fiyat farklarına; Kontrolsüz açılan fakültelere; Eczanelerdeki ekonomik çıkmaza; Kamu eczacısının hak kaybına; Eczacıların yok sayılmasına Dur diyoruz. Arkadaşlar, biz eczacılar, mesleğimiz için ayağa kalktık. Geleceğe onurlu bir meslek bırakmak için tek bir şey istiyoruz. Eczacıya hak ettiği değer verilsin diyoruz.”
“SON KEZ ALANLARDAN HAYKIRIYORUZ”
Ankara’ya eczacıların eczanesinin kapanmaması için geldiklerini belirten Üney şöyle konuştu:
“Eczacılara hak ettiği değer verilsin diye geldik. Arkadaşlar biz eczacılar; dayanışmayla, birlik ve beraberlikle, Odalarımızla, meslek örgütümüzle, mesleğimize hep birlikte sahip çıkıyoruz. Herkes bilsin ki biz eczacılar, hak ettiğimiz değeri alana kadar durmayacağız. Buradan bir kez daha hep birlikte haykırıyoruz. Artık sözün bittiği yerdeyiz. Son kez alanlardan haykırıyoruz. Biz eczacılar, hep birlikte ve bir arada durdukça hak ettiğimizi her zaman elde ettik. Elde etmeye devam edeceğiz.”
ECZACILAR NE İSTİYOR?
- İlaç Fiyat Kararnamesi’nde kâr oranı ve barem artışlarının enflasyon, ilaç fiyat artışları ve yeniden değerleme oranı gibi bir standarda bağlanarak güncellenmelerin yapılacağı yeni bir model oluşturulması
- Sosyal Güvenlik Kurumu ile yapılan ilaç alım protokolünde gerçekçi iyileştirmeler yapılması
- Kamuda görev yapan eczacıların çalışma koşulları ve özlük haklarında düzenleme gerçekleştirilmesi
- Hastaları zorlayan yüksek fiyat farklarının kaldırılması
- İlaç teminindeki sıkıntıya son verilmesi
- Uluslararası standartta kaliteli bir eczacılık eğitimi sağlanması adına kontrolsüzce eczacılık fakültesi açılmasına son verilmesi
- Sunulan sağlık hizmetinde kalite ve etkinliği artıracak hasta danışmanlık ve takip hizmetleri üzerinden eczacılara meslek hakkı verilmesi