Üniversitelerimiz cümleten “yüksek meslek lisesi” oldu, bilimsel makaleymiş icatmış hak getire. 173 üniversitemizden 2018 yılında dünya üniversite liginde ilk 100 içine giren yok, bilimsel yayında dökülüyoruz resmen, nereye gidiyor üniversitelerimiz?… Büyük üniversitelerimiz nal toplayınca, yeni kurulan taşra üniversitelerine diyecek söz zaten yok.
ODTÜ bünyesinde faaliyet gösteren URAP Laboratuarı “2018 Yılında Üniversitelerimizin 11 Dünya Genel Sıralamasındaki Durumu” raporunu yayımladı…
İlk 100 üniversite arasına giren üniversitemiz yok, ilk 500 arasına 9 üniversitemiz girdi, İstanbul ve Ankara merkezli 5 devlet ve 4 özel üniversite, 11 sıralamanın 7’sine ise 16 üniversitemiz girdi, Kayseri, İzmir ve Adana üniversiteleri de bu dilime girmeyi başardı.
Rapordan bir pasaj paylaşmak istiyorum fotoğrafın genelini anlamak namına…
“Dünya sıralamalarında 2018 yılında 9 üniversitemiz en az bir sıralamada ilk 500’e girmiştir. Bu üniversitelerden ODTÜ’nün 4 sıralamada; Boğaziçi, Koç ve Sabancı üniversitelerinin 3’er sıralamada; İstanbul, İTÜ, Hacettepe ve İ.D. Bilkent üniversitelerinin 2’şer sıralamada ve TOBB-ETÜ’nün de bir sıralamada ilk 500’e girmesi ülkemiz açısından önemli bir başarıdır. Dünya üniversite sıralaması yapan 11 sıralama kurumunun 11’inde de yer alan 5 üniversitemiz, 10 sıralamada yer alan 3 üniversitemiz, 8 sıralamada yer alan 2 üniversitemiz ve 7 sıralamada yer alan 6 üniversitemiz vardır. Genel olarak bakıldığında üniversitelerimizin son 15 yılda sıralamalardaki durumu oldukça iyiydi. Ancak son 4-5 yılda çok sayıda üniversitemizin sıralamalardaki yükselme hızı düştü. Bazı üniversitelerimiz ise gerilemeye başladı. Bunun nedenleri; yayın sayılarımızın diğer ülkeler kadar hızlı artmayışı ve saygın dergilere yönelmek yerine etki değeri en düşük dergilere (Q4 grubu dergiler) yönelmiş olmamızdır.”
Yayın sayımız artmıyor, saygın dergiler yerine etki değeri düşük dergileri tercih ediyoruz, tribüne oynamanın en kestirme yolu…
Vah, vah, vah.
E şimdi bakıyoruz ortalık profesörden, doçentten geçilmiyor…
Dünya liginde yokuz ama n’aber.
•••
Not:
Dünya Üniversite Ligi’nde Kastamonu Üniversitesi’nin yerine baktım, 11 genel sıralama kuruluşundan 2’sine girmiş, birine 730, diğerine 3 bin 484’üncü basamaktan, Türkiye liginde ise 173 üniversite arasında 92’nci sırada…
Aynı tarihte birlikte kurulduğumuz üniversitelere göz gezdirdim, ne de olsa sıkletimiz, Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi 4 sıralamaya girerek Türkiye liginde 36’ncı, Adıyaman Üniversitesi 4 sıralamaya girerek 37, Rize Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi 3 sıralamaya girerek 58, Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi 3 sıralamaya girerek 62, Karabük Üniversitesi3 sıralamaya girerek 64, Aksaray Üniversitesi 3 sıralamaya girerek 65, Yozgat Üniversitesi 3 sıralamaya girerek 67, Sinop Üniversitesi 81, Çankırı Üniversitesi 87’nci sırada.
Dünya ligini geçtim…
Türkiye liginde rüzgar yutuyor Kastamonu Üniversitesi.
13 yılda az gidemedik uz gidemedik…
Yerimizde saydık.
Bir Allah’ın kulu siyasi parti, meslek odası, sivil toplum örgütü çıkıp “Nedir bu Kastamonu Üniversitesi’nin kırık bilim karnesi?” diye sormuyor…
El pençe divan yekûnu.
•••
Not: Sigara içen liseli kızları gördükçe içim titriyor kederden…
Üstelik sigara içmek de değil, yiyorlar adeta sigarayı.
Dün sabah rast geldim Adalet Caddesi’nde…
Çatı altında tüttürüyorlardı sigaralarını ikişerli iki grup okul saatinde üstelik.
Anne ve babalara çağrım…
Ne olur çocuklarımızı sigara cenderesinden kurtaralım.
Okul idarelerinin umurunda değil…
Görev anne ve babaların.
Sigaranın ilerisinde alkol var…
Hatta uyuşturucu.