İller “dünya kenti” etiketiyle kalkınmak için bilgi birikimleri ölçeğinde tüm kozlarını bir bir masaya sürüyorlar, attıkları her adımla ekonomileri can kazanıyor, gelişen ekonominin çarpan etkisi sosyal ve kültürel alanlardan ses veriyor…
Kastamonu’da heves var mı “dünya kenti” olmaya?
“Dünya kenti” olmanın yolu dünyanın “tanıdığı” uluslararası kuruluşlardan “sertifika” alarak ve “ağ” listesine kabul edilerek oluyor…
Bu alanda tartışmasız en “saygın” ve “kabul edilir” kuruluş “UNESCO”.
UNESCO maceramız son yıllarda ivme kazandı gerçi!…
UNESCO tarafından seneler önce “Dünya Mirası Geçici Listesi”ne alınan Kasaba Köyü Mahmut Bay Camisi için büyük çaba gösterdik “asıl” listeye geçmesi için, neler yaptık neler! Ardından, “UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı” listesine girmek için birkaç senedir “laf üstüne laf” koyduk, yerel komisyon kurduk, UNESCO’nun ülkemizdeki temsilcileri ile toplantı üstüne toplantı yapıyoruz, daha ne olsun?
UNESCO’da “fırsat” bitmiyor…
“UNESCO Öğrenen Şehirler Ağı” ilgimizi çekiyor mu? Hatay girdiği en son bu listeye, öncesinde Konya ve Eskişehir, ülkemizde 3’üncü olarak Bolu listenin üyesi olmuşlardı.
(Meraklıları web aleminde aradıkları bilgiye ulaşabilirler bu konuda, illerin “öğrenen şehir” olma yolundaki heveslerine ve ortaya koydukları emeğe de tanık olabilirler. “Hatay” örneği önemli “kalkınma” dersi açısından. Hatay, UNESCO tarafından gastronomi alanında 2017 yılında “Yaratıcı Şehirler Ağı”na katıldıktan bir yıl sonra da “Öğrenen Şehirler Ağı”na katıldı. Bu, “yerel kalkınma planlarına” UNESCO’yu dahil etmek demek. Hatay, hem “yaratıcı” hem de “öğrenen şehir” olarak bu unvanı hak eden dünyada ilk ve tek şehir unvanını aldı.
Kastamonu’nun Hatay’dan alacağı ders yok mu?)
“Dünya kenti” olmak iddiası aynı zamanda “yerel kalkınma” iddiasıdır…
Plan, program, sürdürülebilirliktir.
Soruyu yeniden soralım…
“Yerel kalkınma hevesimiz var mı?”
- ••
Turizm “mevta”
Basından…
“Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Güneydoğu Bölgesel Yürütme Kurulu Başkanı Şemsettin Yıldız bölgedeki turizmin gelişmesi için ellerinden gelen çabayı gösterdiklerini söyledi.”
TÜRSAB heyetleri Kastamonu’ya da gelip gitti kaç sefer, her ziyaret sonrasında “bölgedeki turizmin gelişmesi için ellerinden gelen çabayı gösterdiklerini” söylediler.
Basından…
“Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) öncülüğünde bölgeye (Güneydoğu) gerçekleştirilen ilk deneme turunun ziyaretçilerden büyük beğeni toplaması üzerine, seyahatlerin sonbahardan itibaren sistemli olarak başlatılması hedefleniyor.”
“Sistemli turlar” başladı…
“Ankara’dan başlayan 1212 kilometrelik hattı 23 saatte tamamlayan ve güzergah boyunca 7 kentte 70’ten fazla durağa uğrayan Kurtalan Ekspresi, Güneydoğu turizmine katkı sunacak.”
Kars’a uzanan “Doğu Ekspresi” vardı…
GAP illerini dolaşan “Kurtalan Ekspres” kardeş geldi.
TURSAB başlattı…
Acenteler tur programı satıyor.
TURSAB heyetleri geldi gitti o kadar…
Kastamonu’ya hangi turlar başladı?
MUSTAFA AFACAN