Güven Tur’un olağan mali genel kurulunda konuşan Faruk İslamoğlu, okulların altlarına otopark taleplerini yineleyerek, “Özellikle Merkez Ortaokulu ve 23 Ağustos Okulu’nun altı otopark olsun istiyoruz, buralar çok önemli yerler. Geri dönüşü olmayan bir projeye imza atılıyor şu anda. Binaların ihalesi bitti, masraflı olur denilerek bunları iptal etmeden sadece okul olarak yapmayı planlıyorlarmış; ama gerçekten düğmelerin baştan yanlış iliklendiği düşüncesindeyim” dedi.
Korsan servis ve S plakasız servis araçları noktasında sıkıntı yaşadıklarını da yineleyen Güven Tur Başkanı İslamoğlu, “En büyük sorunlarımızdan birisi ‘korsan servis’ diye tabir ettiğimiz S plakasız servis çeken araçlar var. Yine resmi dairelerde yapılan ihalelere, şartnamelere bazı kurumlar ‘S’ plaka zorunluluğu koymuyor. S plakasız araçlara serviscilik yaptırılmamasını talep ediyoruz” şeklinde konuştu.
Kastamonu Güven Tur Kooperatifi’nin olağan mali genel kurulunu dün kooperatif binasında gerçekleştirdi.
Genel Kurula Kastamonu Esnaf Sanatkarlar Odaları Birliği (KESOB) Başkanı Dursun Ergin, Kastamonu Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Mehmet Tiryakioğlu ile kooperatif üyeleri katıldı.
Güven Tur Başkanı Faruk İslamoğlu, açılışta yaptığı konuşmada, harcamalardaki artışa dikkat çekti ve “Geçtiğimiz 2017-2018 eğitim-öğretim yılında özellikle akaryakıt fiyatındaki artışlar olsun, bildiğiniz gibi yıl başında yapmış olduğumuz zaruri harcamalarımız; araç takip sistemleri, kamera takip sistemleri vs. için zorunlu giderlerimiz oldu. Sezonu kapattık ama hala borçlarımızı kapatamadık. Ama bunları hiçbir zaman bahane etmeden, işmizin kalitesinden ödün vermeden çalışıyor olmamız da ayrı bir güzellik diye düşünüyorum. İnşallah önümüzdeki sene düzelir düşüncesiyle her zaman işimizi yapmaya devam ediyoruz. Burada bizleri tek memnun eden nokta; liste fiyatlarımızın bir miktar değer kazanmış olması… Bu da bizim için önemli. Esnaf için, yaptığı işin eline bir bütçe olarak, sermaya olarak kalması önemli” diye konuştu.
Kooperatiflerine yeni bina kazandırma noktasındaki çalışmalarına sözü getiren Faruk İslamoğlu: “Geçtiğimiz hafta içerisinde Kastamonu Güven-Tur Kooperatifine tahsis edilmek üzere Kastamonu Belediyesi tarafından verilen alanın ihalesi yapıldı. İnşaatın ihalesi yapıldı, projesi çizildi. Sanıyorum ki; başkanımızın bize söylediği gibi 1 hafta-10 gün içerisinde çalışmalarına başlanır ve 1 ay içerisinde biter. İnşaallah okullar tatil olmadan veya bayram döneminde de yeni yerimizi sizlere takdim edeceğiz. Ama burası kapanmayacak, başkanımız göndermiyor bizi buradan sağ olsun” dedi.
İslamoğlu sözlerini şöyle sürdürdü: “Bildiğiniz gibi geçtiğimiz ay içerisinde Okul Servis Aracı Sürücü Sertifikaları verildi. Yanılmıyorsam 430 kişiye sertifika verilmesi olayına Güven-Tur evsahipliği yaptı. Normal de bu belgenin verilmesi 2018-2019 eğitim-öğretim dönemindeydi. Milli Eğitim ve Halk Eğitim yetkilileriyle görüştüğümüzde bize; ‘Önümüzdeki yıl zorunlu, şu an merkezimizde yer yok, yaz döneminde veya seneye verelim’ denildi. Dedik ki; sorun değil, biz ev sahipliği yaparız. Bu belgeyi zamanından önce almak istiyoruz ve taşın altına elimizi koyduk. Çoğunuzun da katılımıyla bu belgeyi Kastamonu’da, Güven-Tur evsahipliğinde vermeye çalıştık. Yarından itibaren de rehber personellerimiz için kurslarımız verilmeye başlanacak. Bizim zamanından önce bir şeylere istekli ve arzulu oluşumuz işimize ne denli önem verdiğimizinde en büyük ispatıdır. Kastamonu’da bu mesleği icra eden yani servisçilik, taşımalı eğitim olsun ya da normal şehir içi taşımacılık olsun bu meslesiği icra eden arkadaşlarımızın yaklaşık yüzde 90’ı Güven-Tur evsahipliğinde bu belgeyi aldı. Hatta ve hatta ilçelerimizden para biriktirerek, herşeyini ortaya koyarak gelen meslektaşlarımız oldu. Bu arkadaşlarımızda Güven-Tur evsahipliğinde bu belgeyi almaya hak kazandılar. Bu ayrıca Güven-Tur’un gurur kaynağıdır.”
Korsan servisler hakkında ise İslamoğlu, “Elbirliği yaptığımız zaman çözebileceğimiz bir takım sorunlarımız var. Bunların başında ‘korsan servis’ diye tabir ettiğimiz ‘S plakasız’ servis çeken araçlar var. Bu konuda yardım talep ediyoruz. Yine devamında resmi dairelerde yapılan ihalelere, şartnamelere bazı kurumlar ‘S plaka’ zorunluluğu koymuyor. İhale bittikten sonra belediyeden Geçici Güzergah Belgesi alarak çalışmaya devam ediyorlar. Biz zor durumda bırakılıyoruz. Taksiler de olsun, halk otobüslerin de olsun diğer kurumlardaki denetim ve disiplinin Güven-Tur için de yapılmasını talep ediyorum. ‘S plakasız’ araçlara serviscilik yaptırılmaması hususunda yardımlarınızı bekliyorum” dedi.
OTOPARK KONUSU
Faruk İslamoğlu, okul altlarına otopark yapılması noktasında ısrarlı çağrısını bu toplantıda da yineledi ve sözlerini şöyle sürdürdü:
“Okul altlarına otopark yapılması için de bir takım demeçler verildi. Bizler de bu konuya değinmeye çalıştık. Ancak zannediyorum ki bu pek dikkate alınmadı. Merkez Ortaokulu ve 23 Ağustos Okulu’nun altı önemli yerler. Geri dönüşü olmayan bir projeye imza atılıyor şu anda. Binaların ihalesi bitti, masraflı olur denilerek bunları iptal etmeden sadece okul olarak yapmayı planlıyorlarmış; ama gerçekten düğmelerin baştan yanlış iliklendiği düşüncesindeyim. Biz bunu yalnızca servisçiler için söylemiyoruz. O okul da öğretmenlerin araçları oluyor, velilerin araçları oluyor. Yine otopark ticari bir amaçla kullanıldığı zaman hatta ve hatta Merkez Ortaokulu altı, 2 katlı bir yer yapılabilmiş olsa ve devamında kenarına işletme tarzında bir mekan yapılmış olsa o okulun masrafları fazlasıyla karşılanır. Bunu neden bizim büyüklerimiz inat ederek reddediyor anlayabilmiş değiliz. Şayet önümüzdeki dönem bunu başaramazsak, farklı kutuplar ortaya çıkacaktır. Umarım bu yanlıştan dönülür düşüncesindeyim. Devamında İsfendiyarbey İlkokulunda bir takım sıkıntılarımız var. Okul zili çalıyor ve kenarlarda araçlar var ve alamıyoruz öğrencilerimizi. Okul bahçesinden 1 metrelik bir alanın servis durakları için tahsis edilmesi ne derece mümkündür bilmiyorum… Yine Aytaç Eruz Lisesi önünde de sıkıntılarımız var. Anayol kenarında 5 metrelik alana, kanalizasyon üstüne beton atılıp, durağın 5 metre ileriye alınması oradaki sıkıntıyı çözecektir. Aşağıimaret ve Çengeller arasında ciddi sıkıntılarımız var. Biz zamanla yarışıyoruz. 15-20 dk’lık süreç içerisinde bir ya da iki yerde trafiğin kilitlenmesi demek büyük bir sıkıntı demek bizim için. Bunun haricin de Özel İdare ve TEDAŞ arası 15 Temmuz İmam Hatip arasındaki üst geçit çalışmalarına başlanmış; lakin okuldan anayola çıkışta sağ taraftan viraj sert olduğu için direk anayola araçlar çıkıyor. Orada da bir facia yaşanması muhtemel. Bu konuda da düzenleme talep ediyorum. Birçok şey sıraladık ama bunlar birikmişti. Yapılması için taleplerimiz oldu ama gerçekleşmedi. Elbirliğiyle bu konulara değinirsek; sıraladığımız 8 maddeden, 2-3 tanesini bile çözebilirsek belki bir hayat kurtarmış oluruz. Bir faicayı önlemiş oluruz. Saydıklarımın, bizim görevimiz olduğunu düşünüyorum. Ama bu saydıklarım sadece servisçilerin menfaatine olan şeyler değil; Kastamonu’nun yararına olacak şeyler. Bu konuda sizlerden yardım bekliyorum.”
İslamoğlu’nun ardından söz alan KESOB Başkanı Dursun Ergin de, Güven Tur’un geldiği noktanın sevindirici olduğunu söyledi ve bu nedenle emeği geçenleri tebrik etti. Ergin, her zaman Güven Tur’un yanında olduklarını, desteklerini devam ettireceklerini kaydetti.