Yat Koronovirüsle kalk Covid-19’la. Yazanda bıktı, okuyanda. Bugünönümüzdeki bayram hatırına güzel bir şey yazalım, güzellikten bahsedelim istedim.
1977 yılına gidiyoruz…
5 Haziran 1977’de parlamento genel seçimi yapılmış, 21 Temmuz 1977’de Süleyman Demirel başkanlığında 41. T.C. hükümeti kurulmuş. 1977 yılının mübarek Ramazan Bayramına erilmiş ve dönemin siyasetçileri toplu halde Hazreti Pir’de bayram namazını kılmış.
Dönemin sevilen esnaflarından Hüseyin Pulat (Tosun Usta) her bayram namazı olduğu gibi evinin kapılarını taze sıcak süt ikramı için tüm dostlara açmış.
Siyasetin gergin geçtiği dönemlerdir ve kimsede bundan hoşnut değildir. Herkesin bildiği gibi bayramın tadı ancak dostların kucaklaşması, dargınların barışması, kardeşliğin gelişmesi ile mümkündür.
Adalet Partisi yöneticisi ağırlıklı misafirlerinin siyasetin gerginliğinden bayramın neşesini alamadığını gören hane sahibi Hüseyin Pulat, Adalet Partisi İl başkanı Mustafa Sarımsakçı’yahitaben,
“Sayın Başkan, gel ilk defa partide ev sahibi olarak diğer partileri davet ederek bayramlaşalım. Bizde onlara gidelim” der.
İşte bu!Bazen herkesin zaten bildiği bir şeyi birisinin dillendirmesi gerekir sadece.
Mustafa Sarımsakçı, Şerafettin Selvi, Yılmaz Yücebıyık, Kamil İğdirli, Fethi Acar ve diğer tüm siyasetçiler hemen bu göreve soyunur.
Bu bayram gergin siyaset yok, dostça bayramlaşma var.
Evlerine gidip ailesi ile bayramlaşan tüm siyasetçiler bayramın ilk günü partiler arası bayramlaşmayı başlatır. Bayramın diğer günleri ilçe teşkilatları da karşılıklı bayramlaşma ziyaretlerinde bulunarak Kastamonu’da bayramın ruhunu yaşatırlar.
Adalet Partisi ekibi, bayram ertesinde Başbakan Süleyman Demirel’i Güniz Sokaktaki meşhur evine ziyarete gider. Kastamonu konuları görüşüldükten sonra İl Başkanı Mustafa Sarımsakçı söz alır:
“Sayın Başbakanım, çok iyi bildiğiniz mübarek Şeyh Şaban-ı Veli Hazretlerinden selam getirdik. Dostumuz Hüseyin Pulat’ın evinde, parti il merkezlerinde partiler arası bayramlaşma kararı aldık ve uyguladık.İsterseniz Başkent’te, parti genel merkezlerinde de böyle bir bayramlaşma âdeti başlatabiliriz’
Başbakan Demirel dikkatlice dinlediği İl Başkanı’nın sözü biter bitmez noktayı koyar.
“Sevgili Sarımsakçı, bu kutsal ve mübarek mekânın(Şeyh Şaban-ı Veli)iklimi sayesinde edindiğiniz bu fevkalade müspet ve hayırlı fikrinizi memnuniyet ile karşılayıp kabul ediyor ve şu an beraber olduğumuz Genel Sekreter Nahit Menteşe’ye talimat veriyorum.”
İşte gergin, sancılı, bağırış, çağırış içinde geçen siyasette huzurlu birkaç bayram günü varsa, Kastamonulu siyasetçilerin Hazreti Pir’den alıp Ankara’ya götürdüğü dostluk, kardeşlik sevgi rüzgârı sayesindedir.
Bu huzur rüzgârındaki katkısından ve birçok kez olduğu gibi siyasetin bilmediğimiz güzel yönlerini ve anılarını bizim ile paylaşan dönemin Adalet Partisi Kastamonu milletvekiliSayın Fethi Acar Bey’e teşekkür ve saygılarımı sunarım.
43 yıl önce Şeyh Şaban-ı Veli dergâhından doğan bu dostluk, kardeşlik rüzgârının tüm Türkiye’yi sarmasını sağlamak hem siyasetçi hem vatandaş olarak hepimizin görevi değil mi?
FEZA TİRYAKİ