İlimizin hak ettiği kamu yatırımlarını yıllar yılıdır alamadığını, daha fena olanın böyle gelmiş böyle gider olduğunu, söylemeye dilim varmıyor ama devletin gözünde demirbaştan adeta düştüğümüzü yazmaktan baygınlık geldi artık…
İlimize layık görülen kamu bütçeleri ile yürüse yürüse ancak peynir gemisi yürür açık söyleyeyim.
Akıllara zarar bir örnek vereyim…
2 Aralık Salı günü kar yağışı başladı mı başladı, İstanbul’a ver sırtını ne Ankara’sı kaldı kardan nasibini almayan ne Muş’u. Payımıza ne kadar kar tanesi düştüyse başımız üstüne, vilayetimiz de nasibini aldı, dün sabah saatleri itibarıyla almaya da devam ediyordu.
İlk gün sonunda vilayetimizde 471 köy yolu ulaşıma kapanırken, yekun vilayetleri ile birlikte komple Doğu Anadolu Bölgesi’nde yolu ulaşıma kapalı köy yolu sayısı 696 oldu…
Vay anam vay mağduriyeti ile dillere destan koskoca Doğu Anadolu Bölgesi’ne tek başına meydan okuyan Kastamonu vay.
Kastamonu’da 471 köy yolu kapalıyken…
Ulusal basına düşen haberi aynen aktarıyorum, “Doğu Anadolu Bölgesi’nde etkili olan kar yağışı ve tipi nedeniyle 696 köy yolunun ulaşıma kapandığı bildirildi. Kapalı köy yollarının açılması için Belediyeler, Karayolları ve İl Özel İdaresi’ne bağlı karla mücadele ekiplerinin çalışmaları devam ediyor.”
Muş’ta 20, Ağrı’da 13, Erzurum’da 8, Ardahan’da ve Erzincan’da 4, Muş’ta ve Kars’ta 3 santimetreye ulaşan etkili kar yağışına rağmen; Erzurum’da 325, Ağrı’da 202, Erzincan’da 160 ve Muş’ta 9 olmak üzere toplam 696 köy yolu kar nedeniyle ulaşıma kapalıydı…
Düşünmeden edemiyor insan, acep batı nire doğu nire?
Mesele yağan kar miktarında yahut karla mücadele ekiplerinin çalışma kapasitelerinde değil…
Vilayetlere coğrafik yapılarını dikkate almadan nüfus üzerinden kamu ödeneği gönderen devlet kafasında ve yıllar yılı buna dirhem itiraz etmeyen iktidar siyasetçilerini vurdumduymazlıklarında.
Geçtim kuş uçmaz kervan geçmez dağ köylerimizden, Kastamonu Merkez’e bağlı 150 köyün toplam bin 20 kilometre yolunun kar yağışı nedeniyle 2015 yılında ulaşıma kapalı olması ne demek?..
Kastamonu İl Özel İdaresi ekipleri fedakarca giriştikleri karla mücadele sonucunda ilk gün sonunda bu 150 köyden 4’ünü ulaşıma açabildiler.
E kolay değil…
İl Özel İdaresi’nin ilk gün itibarıyla karla mücadele yapacağı köy sayısı 1001, kilometre uzunluğu ise 9 bin 354 idi.
İki greyder, 3 dozer ve el kadar bütçelerle…
Vilayetimizin bu zorlu coğrafyada işin içinden çıkması mümkün değil.
İki yol var…
Ya hükümet coğrafyamızı ve mağduriyet yaşadığımız geçmiş uzun yılları göz önüne alarak ilimize ödenek göndersin ya da kış aylarında yolları açık kalan Doğu Anadolu yaylalarında ilimize yeni bir yerleşim alanı göstersin.