Kastamonu’da doğalgaz dağıtım işini üstlenen KARGAZ firmasının bağlı olduğu ÇEDAŞ AŞ’nin Genel Müdürü Kasım Kahraman, Taşköprü’ye şu anda taşıma sistemle verilen doğalgaz ile son noktayı koydu. Kahraman, “Doğalgaz boru hattının geçeceği Kastamonu-Taşköprü arasında kamulaştırma çalışmaları tamamlanmamış olsa bile taşıma sistemle kışın Taşköprü’de gaz sorunu olmayacak. Bunun örneklerini daha önce başka ilçelerde yaşadık. Sorun yaşayacak olsak Taşköprü’ye doğalgazı vermezdik” dedi.
Genel Müdür Yardımcısı Kasım Kahraman ile birlikte dün bir basın toplantısı düzenleyen Genel Müdür Kasım Kahraman, hizmeti en kaliteli şekilde götürme bilinci içerisinde olduklarını, hizmet verdikleri şehirlerde de bugüne kadar en ufak bir problem yaşamadıklarını ifade etti.
“DOĞALGAZ İÇİN BAZI ŞARTLARIN YERİNE GELMESİ GEREKİYOR”
İnsanların artık doğalgaz konusunda bilinçlendiğini ve herkesin doğalgazı kullanmayı talep ettiğini söyleyen Kasım Kahraman, ancak doğalgazın ulaştırılması noktasında bazı şartların yerine gelmesi gerektiğini ifade etti ve şunları söyledi:
“Kastamonu’ya gaz verdiğimizde bir tanıtım toplantısı düzenlemiştik. Artık bu tür toplantılar yapmıyoruz. Çünkü vatandaşlar doğalgazın nasıl olduğunu çok iyi biliyor. Tüm ilçelere doğalgazın götürülmesi pratikte mümkün değil. Bu yüzden genel olarak bazı kararlar alındı. İlk olarak nüfusu 10 binin üzerinde olan ilçelerde elektrik abone sayısına bakıldı. Sonra çıkan Bakanlar Kurulu kararında ise faaliyetine bakılarak Organize Sanayi Bölgesi bulunan ilçelere doğalgaz getirilmesi kararlaştırıldı. Son alınan kararda ise nüfusu 20 binin üzerinde olan ilçelere doğalgaz götürülmesi kararı alındı. Taşköprü bu aşamada gündeme gelmiş bir ilçe. Nüfusu belediye başkanının çok yoğun faaliyetleri sonucunda, nüfus taşınmasıyla 31 Aralık 2017’de nüfusu 20 binin üzerine çıktı. Ancak şu anda taşıma nüfusun gitmesiyle nüfus yeniden 16 bin civarına düştü. Normal şartlarda bu nüfustaki bir ilçeye doğalgaz götürmemiz mümkün değil. Ancak belediye başkanımız bazı işlemleri bire bir takip etti. Bürokratik kısmını halletti. Dönemin bakanı Berat Albayrak, bize bu sene Taşköprü’ye doğalgazın verilmesini istedi. Teknik olarak bunun mümkün olmadığını söyledik ama ne yapın edin verin dedi bize. Arada 40 kilometrelik bir mesafe var. Normalde bu mesafenin tamamlanması mümkün değildi. Ama taşıma sistemle de olsa doğalgazı Taşköprü’ye getirdik.”
“HİZMET VEREMEYECEĞİMİZ YERE ADIM ATMAYIZ”
Taşıma sistemle doğalgaz kararını kendi başlarına vermediklerini de ifade eden Kahraman, “Bu hizmeti verirken kendi başımıza karar almıyoruz. Taşıma doğalgazla ilgili her aşamada Enerji Piyasası Kurulu’ndan onay alıyoruz. Biz şirket olarak hizmet veremeyeceğimiz yere adım atmayız. Vatandaşın gazı kesilecekse böyle bir işe girmeyiz. Mesela Cide ilçesiyle ilgili de çok yazışmalar yapıyoruz. Onlarda bize taşımalı sistemle de olsa doğalgaz verin diyorlar. Onlara kusura bakmayın size bu şartlarda doğalgaz veremeyiz diyoruz. Çünkü oradaki sistem Taşköprü gibi değil. Oraya doğalgaz boru hattının şu anda götürülmesi mümkün değil. “Taşımalı doğalgazla kış geçmez” ibaresi çok yanlış. Bunu kim diyor. Böyle bir şey gerçek dışı. O zaman Taşköprü’ye iki yıl sonra gaz verecektik. Ama biz boru hattında kamulaştırma çalışmaları sürürken, doğalgazı da ilçe halkına veriyoruz. Vatandaşa bir an önce doğalgaz gelsin mantığıyla böyle bir yükümlülüğü üstlendik biz” diye konuştu.
“GAZ KONUSUNDA KESİNLİKLE SIKINTI YAŞANMAYACAK”
Taşıma sistemde risk olsa bakanlığın bu işi kendilerine vermeyeceğini de söyleyen Kasım Kahraman, “Bakanlık bir risk olsa bize böyle bir işi vermez. İnsanların şevkini kırmamak lazım. Biz bir hizmeti yaparken kimseye sıkıntı yaşatmak niyetinde değiliz. Gazı kesilecek yere gaz vermeyiz. Vatandaşlar güvenli bir şekilde gazını kullanabilir. İsterse o boru hattı 10 sene sonra bitsin. Ama vatandaşımız gaz konusunda kesinlikle bir sıkıntı yaşamayacak” dedi.
“70 MİLYON LİRALIK YATIRIM YAPACAĞIZ”
KARGAZ’ın hizmet verdiği Kastamonu-Karabük-Çankırı illeriyle alakalı yıllık tüketim ve abone oranları hakkında da açıklamalarda bulunan Kasım Kahraman, “Şirket olarak bölgede 70 milyon liralık bir yatırım programımız var. KARGAZ’ın yıllık tüketim miktarına bakıldığında aboneler 122 milyon 153 bin 49 metreküp, sanayi tesisleri 155 milyon 898 bin 601 metreküp, taşıma sistemde ise 32 milyon 939 bin 789 metreküp doğalgaz kullanmış. KARGAZ’ın bölgedeki abone sayısı ise şu anda 231 bin 869’dur. Bu abonelerin 59 bin 446’sı Kastamonu merkezde, 12 bin 732’si Tosya’da, 2 bin 315’i Taşköprü’de, 990’ı Seydiler’de, 727’si ise Devrekani’de, diğer aboneler ise Karabük ve Çankırı’da bulunuyor” şeklinde konuştu.