1. Uluslararası Türk Dünyası Turizm Sempozyumu’nda konuşan eski Valimiz Enis Yeter, başlattığı yatırımlar arasında olan Doğa Kültür Köyü’nün aradan geçen 13 yılda hizmete açılamayışına üzüldüğünü belirtti, “Müsteşarlık görevine gitmeseydim 6 ay içinde Doğa Kültür Köyü projesini tamamlayıp hizmete açacaktım” dedi.
Kastamonu Üniversitesi’nin akademik yıl açılışının ardından bu kez de 1. Uluslararası Türk Dünyası Turizm Sempozyumu için ilimize gelen eski Enis Yeter, “Kültür Değerlerinin Turizmdeki Yeri ve Önemi” konulu sunumunda, kendi döneminde ilimizdeki kültür varlıklarının nasıl ayağa kaldırıldığını anlattı.
Yeter, döneminde en iddialı yatırım olarak bin dönümlük alan üzerinde yapımına başlanan, şu anda ise kiralama ihalelerine katılım olmadığı için TUREM’le Öğretmenevi tarafından işletilme formülüyle çözüme kavuşma noktasına getirilen Doğa Kültür Köyü’nün uzun yıllar hizmete açılamamış olmasına üzüldüğünü belirtirken, bu konuda şunları söyledi:
“Kastamonu’dan ayrılalı 13 yıl oldu. Müsteşarlık görevine gitmeseydim 6 ay içinde Doğa Kültür Köyü projesini tamamlayıp hizmete açacaktım. Kastamonu’da kültür yapılarını ayağa kaldırmaya çalıştık. Başarılı olduk. Konak restrasyonlarını köy ustalarını bir araya getirerek yaptık. 21. yüzyıl, kültür turizminin zirve yapacağı bir yıl olacak. Kültür varlıkları açısından Kastamonu’da şanslı illerin başında geliyor.”
Sunumunun ardından Kastamonu Üniversitesi Turizm Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Aydoğan Aydoğdu’nun kendisine yönelttiği, “Döneminizde ilde yapılan restorasyon çalışmalarının ilerlemesi konusunda geldiği bugünkü durumu nasıl görüyorsunuz? Bir de 5 milyon turist hedefini niçin koymuştunuz?” sorularına Yeter kısaca şu cevabı verdi:
“Kültür yapılarının ayağa kaldırılmasında öncülük edip ayağa kaldırımışız ve işletmeler haline geldiğini görüyoruz. UNESCO miras listesine girmeyi hak eden bir kent olarak, geleceğe yönelik düşünüp 5 milyon turist hedefini o zaman koyduk.”
CENGİZ MUHZİROĞLU