Kahvaltının günün en önemli öğün olduğunu sıkça vurgulamaktayız. Uykuda geçen süre boyunca vücut aç kalır ve uzun süreli açlıktan sonra günün ilk öğünü olan kahvaltı bu noktada büyük önem taşır. Metabolizmanın hız kazanması, vücudun günlük tempoya hazırlanması, dikkat ve enerjinin artması için vücudun kahvaltıya ihtiyacı vardır.
“Uykuluyum, sabah iştahım olmuyor, okula/işe yetişemiyorum bu nedenle kahvaltı yapmıyorum.” gibi söylemler aslında vücuda yapılan büyük bir kötülüktür.
Health and Population dergisinde yayımlanan, kahvaltı yapan ve yapmayan 10-16 yaş arası çocukların beslenme durumu ve okul performansını araştıran bir çalışmada kahvaltının beslenme üzerindeki olumlu etkilerinin yanı sıra kahvaltı yapan çocukların daha dikkatli olduğu ve öğrendiklerini daha iyi hatırlayabildiği gözlenmiştir. Kahvaltıyı atlamak, ertelemek veya geçiştirmek çocukların beslenme durumunu ve bilişsel performanslarını olumsuz yönde etkilemektedir.
Kahvaltı, sadece çocuklar için değil tüm bireyler için mutlaka uygulanması gereken bir ana öğündür. Özellikle kilo vermek isteyen bireyler kahvaltıyı yapmadığında gün içinde daha az kalori tükettiğini düşünerek kilo vereceğini sanır. Sanılanın aksine güne ne kadar erken başlar ve kahvaltı yapılırsa, metabolizma o kadar erken uyanır ve hız kazanmaya başlar. Bu şekilde kilo verme süreci de hızlanır.
Ek olarak araştırmalara göre, kahvaltıyı atlayan veya geçiştiren bireyler, öğle saatlerinde sağlıksız yemek seçme eğiliminde oluyor ve gün içinde daha fazla yemek tüketiyorlar. Kahvaltı etmeyince eksik kalori aldığı için kendini avantajlı zannediyorlar ancak diğer öğünlerde bu açığı fazlasıyla kapatmış oluyorlar. Bu şekilde kilo vermenin önüne geçiyorlar.
Kahvaltı öğününü atlamanın zayıflatmadığını, aksine metabolizmayı yavaşlattığı ve hatta bilişsel performansa olumsuz etki ettiğini unutmamanızı önerir, sağlıklı günler dilerim.
Dyt. LADEN HEKİMOĞLU