Keten; 30-100 cm boyunda, mavi çiçekli, tek yıllık bir kültür bitkisidir. Fonksiyonel bir besin olan keten tohumu ise geçmişten günümüze yaygın olarak tüketilmektedir. Genellikle öğütülmemiş tohum, öğütülmüş tohum veya keten tohumu yağı şeklinde kullanılmaktadır.
Keten Tohumunun Fonksiyonel Özelliklerine Göz Atalım
- Keten tohumu, α-linolenik asit ve omega 3 açısından zengin bir besindir. Böylece kalp ve damar sağlığını korur.
- Önemli miktarda lignan içermektedir. Lignan ise östrojen hormonunun bitkisel formu olarak adlandırılabilir. Bu nedenle menopoz dönemindeki kadınlarda olumlu etki gösterebilir.
- Lignanlar sadece hormonal etkiye sahip olmamakla birlikte antioksidan, antiviral, antibakteriyel ve antifungal özelliklere de sahiptir. Bu şekilde bağışıklığı güçlendirir.
- İçeriğindeki fenolik asitler sayesinde kanser hücrelerinin çoğalmasını önler, kanserden korur.
- Keten tohumu yağı, içeriğindeki tokoferol adı verilen maddeler sayesinde antioksidan etki gösterir.
- Keten tohumu, önemli oranda flavonoid içermektedir. Flavonoidler alerjilere, iltihaplara ve virüslere karşı güçlü bir aktiviteye sahiptir.
- İçerdiği posa miktarı ile LDL kolesterolünü düşürür, kalp sağlığını korur, bağırsak hareketini artırarak kronik konstipasyonu (kabızlığı) önler.
- Tokluk hissi yaratarak kilo verme sürecini destekler.
- Cilt yenilenmesinde etkilidir.
- Kan şekerini dengede tutar.
Keten Tohumunu Tüketirken Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar
- Keten tohumu kolay bozulabilen bir üründür. Bu nedenle taze olduğunu düşündüğünüz tohumları tüketin. Mutlaka buzdolabında muhafaza edin.
- Aşırı kullanımından kaçının. Çok sık ve fazla tüketimi beklenmedik ve ciddi sağlık sorunlarına yol açabilmektedir.
Keten Tohumunu Nasıl Tüketebiliriz?
- Dışarıdan tane halinde alınan keten tohumunu evde kendi imkanlarınızla öğütün. Öğütülmüş keten tohumunun emilimi ve sindirimi daha kolaydır. Besin değerlerinden ise daha çok faydalanılır.
- 1 kase yoğurda 1 tatlı kaşığı öğüttüğünüz keten tohumunu ekleyip karıştırarak tüketebilirsiniz. İçine 2 yemek kaşığı yulaf da ekleyerek yoğurdunuzu zenginleştirebilirsiniz.
- Buna ek olarak keten tohumunu salatalarınızda da kullanabilirsiniz.
Besinlerin tedavi edici yanları olduğu gibi aşırı kullanımı sonucu hastalıklara sebep olabileceğini de unutmadan tüketmenizi önerir, sağlıklı günler dilerim.
Dyt. LADEN HEKİMOĞLU