Beslenmede büyük bir yer edinen ekmek ile ilgili merak edilen konular ve bazı sorular mevcuttur. En çok sorulan soru ise “Diyet yaparken ekmeği kesmeli miyim?” sorusu olmaktadır.
Şimdi bu sorunun cevabına geçelim.
Hayır, diyet yaparken ekmeği hayatımızdan tamamen çıkarmamıza gerek yoktur. Sağlıklı bir beslenme programında ekmeğin de bulunması gerekmektedir. Günlük enerjimizin yaklaşık %50’sini karbonhidrat grubundan sağlamaktayız. Bu noktada doğru karbonhidrat seçimi çok önemlidir ve tahıllı bir ekmek tercih etmek karbonhidratlar arasında en doğru seçimlerden biridir. Enerjiyi boş ve basit karbonhidratlardan ya da pilav-makarna gibi yağ içeren karbonhidratlardan karşılamak yerine kompleks karbonhidrat olarak nitelendirdiğimiz tam tahıllı ekmeklerden karşılamak daha doğru olacaktır. Bireylerin enerji ihtiyaçları doğrultusunda, bir diyetisyen tarafından hesaplama yapıldıktan sonra günde kaç dilim ekmek tüketebileceğine karar verilmektedir. Burada önemli olan miktar ve hangi çeşit ekmek tercih edildiğidir. Tercihen tam buğday, çavdar, siyez buğdaylı, karabuğdaylı ya da chialı gibi tam tahıllı ekmekler tercih edilmelidir. Tam tahıllar; protein, lif, vitamin ve mineral bakımından beyaz una kıyasla daha zengindir. Ek olarak kompleks bir karbonhidrat olduğu için kan şekeri dengesizliklerine neden olmaz ve hızlı acıkmaları önler. Lif içeriği zengin olduğu için ise bağırsak sağlığı için önemlidir. Yapılan bazı bilimsel çalışmalar, tam tahıllı besinlerin diyabet, kanser ve kardiyovasküler hastalık risklerini azalttığını göstermiştir.
Başka bir açıdan bakacak olursak, beynin enerji kaynağı glikozdur. Glikoz ise karbonhidrattan zengin besinlerden sağlanmaktadır. Zihinsel olarak güçlü kalabilmek için glikoz yani karbonhidrat tüketimi şarttır. Bunu sağlamanın en güzel yollarından biri ise tam tahıllı ekmeklerdir. Bu noktada en önemlisi vücudun ihtiyacı olan kadar tüketim sağlamaktır.
Doğru planlanmış bir beslenme programında ekmeğin de bulunması gerektiğini ancak miktarını bir diyetisyen kontrolünde belirlemeniz gerektiğini unutmamanızı önerir, sağlıklı günler dilerim.
Dyt. LADEN HEKİMOĞLU