Devrekani Belediye Başkanı Engin Altıkulaç, ilçelerinde yetişen patatesin Karadeniz bölgesinde Devrekani markasıyla damga vurduğunu belirtirken, üretimdeki en büyük eksiklerinin ve ihtiyaçlarının soğuk hava deposu olduğunu vurguladı..
Altıkulaç, yıllardır uğraşıyor olmalarına karşın bunda başarılı olunamadığını vurgularken, Milletvekili Metin Çelik, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu’nun bu tip yatırımlara yüzde 55 hibe desteği sağladığını hatırlattı; üretici ve işadamlarına el ele vermeleri çağrısında bulundu, bu konuda Devrekani’nin yanında olduklarını söyledi.
Devrekani Belediye Başkanı Engin Altıkulaç, ilçelerinde yetişen patatesin Karadeniz bölgesinde Devrekani markasıyla damga vurduğunu belirtirken, üretimdeki en büyük eksiklerinin ve ihtiyaçlarının soğuk hava deposu olduğunu söyledi.
Devrekani’de mutlaka soğuk hava deposunun olması gerektiğini söyleyen Engin Altıkulaç, “Maalesef yıllardan beri uğraşıyor olmamıza rağmen bir soğuk hava depomuz yok. Ben buradan herkese sesleniyorum. Bize bir soğuk hava deposu şart. Geçtiğimiz yıl hesabını yaptım, şu dönemde satılan patatesle kış aylarında satılan patatesin arasındaki fiyat farkından kaybımız 1,5 ton yapıyor. Bizim el ele, gönül gönüle verip bir yolunu bulup ilçemize bir soğuk hava deposu mutlaka kazandırmamız lazım” şeklinde konuştu.
Patates Hasat Şenliğinde konuşan vesoğuk hava deposunun yanı sıra patatesle ilgili fabrikaların kurularak cips gibi ürünlerin Devrekani’de işlenmesinin gerektiğini de söyleyen Altıkulaç, “15 yıl önce sadece 1 parselde silajlık mısır ekebilmiştik. Şu anda silajlık mısır artışında ciddi bir artış var. Sadece silajlık mısırı üretmekle de kalınmamalıdır. Biz hayvancılık memleketiyiz. Silajlık mısırı ağırlıklı olarak hayvanlarımıza yem olarak kullanıyoruz ama artanı bizim artık Devrekani’de paketleyip satmamız lazım. Dolayısıyla bizim bir paketleme tesisini de ilçemize kazandırmamız gerekiyor” dedi.
ÇELİK’TEN DESTEK VE TAVSİYE
Devrekani’ye soğuk hava deposunun kurulması gerektiğini belirten AK Parti Kastamonu Milletvekili Metin Çelik ise, “Bunun için üreticilerimiz, iş adamlarımız el ele vermelidir. Biliyorsunuz Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme adlı bir kurumumuz var, Türkiye’de 41 ilde bulunmaktadır. Batı Karadeniz’den İstanbul’a kadar sadece Kastamonu’da kurulan bir kurumumuz var. Bu kurum şu anda soğuk hava deposuna yüzde 55 hibe veriyor. Dolayısıyla biz geriye kalan yüzde 45’lik kısmı belediyenin de öncülüğünde, iş adamlarımızın ve üreticilerimizin bir araya gelerek bu birlikteliği oluşturarak yüzde 55’ini de hibe alarak bunu gerçekleştire imkanımız var. Biz de bu manada Belediye Başkanımızın yanınızdayız” diye konuştu.