Devrekani Belediye Başkanı Engin Altıkulaç, Tarıma Dayalı İhtisas OSB’de ilk kazmanın bir aksilik çıkmadığı taktirde sonbahara vurulacağını açıkladı.
İlçede hibe desteği kazanan üreticilere makine ekipmanlarının dağıtım töreninde konuşan Altıkulaçoğlu, sulu tarımın yaygınlaşmasıyla birlikte sağlanan gelişmelerin önemli olduğunu vurguladığı konuşmasında, beşinci sulama kaynağının yatırım programına alınmış olduğuna dikkat çekerken, Şeker Fabrikası’na inen yolun rehabilitesini talep etti.
Devrekani Belediye Başkanı Engin Altıkulaç, Tarıma Dayalı İhtisas OSB’de ilk kazmanın bir aksilik çıkmadığı taktirde sonbahara vurulacağını açıkladı.
Tarıma Dayalı İhtisas OSB’nin Devrekani’ye kazandırılması için kısa bir süre kaldığını belirten Altıkulaç, şunları söyledi:
“2 gün önce üst yapı modül projeleri ile yerleşim planı onaylandı ve 12 projenin yapılarak onaylanması gerekiyor. Kurban Bayramı’nın akabinde hepsinin onaylanması bekleniyor. Kısa zamanda ihaleye çıkarak, bir aksilik çıkmazsa ilk kazmayı sonbahar gibi inşallah vuracağız. 290 dekar alanda 88 tane üretim yapılacak olan parselin hazır olduğu, üreticiye ‘Buyur gel, işletmeni buraya kurabilirsin, bununla alakalı yer aramanıza gerek yok’ diyebileceğimiz suyu, kanalizasyonu, yolu, interneti başında olan bir alanı burada yatırım yapmak isteyen tüm üreticilerimize gösterebileceğiz. Burasını projelendirirken üretim sektöründeki her bir kesimi dikkate alarak projelendirdik. 100 başlık, 200 başlık, 500 baş ve üzeri, bir tane de 5 bin baş ve üzeri bir parsel ayırdık. Yatırım yapmak isteyen kim var ise, çevre ilçelerimizden, il merkezinden, bizden işletme isteyen olursa kendilerine bizler ziyadesiyle cevap verebileceğiz. Biz bu projemizi sadece Devrekani’nin bir projesi olarak asla görmüyoruz, görmeyeceğiz de. Bu Kastamonu’nun bir projesidir, bölgenin ve ülkenin bir projesidir.”
“Beşinci sulama kaynağı da yatırım programına alındı”
Devrekani’nin sulama konusunda kat ettiği mesafeye işaret eden Altıkulaç, “20 yıl önce ilçemizde iki tane suni sulama yapabilmek için göletimiz bulunuyordu. Bu zaman zarfında Beyler Barajı ve Kulaksızlar Barajının devreyi girmesiyle tarım topraklarımız suya kavuşmasıyla birlikte ayrı bir önem kazandı. Kapalı devre sulama sahasıyla topraklarımızın donatılıyor olması çiftçilerimizin ürünlerini elde ederken birim maliyetini asgariye düşürmelerine ciddi bir katkı sağladı. Önümüzdeki günlerde ilçemizde beşinci sulama kaynağı olan Çorbacı Köyü Alibey Mahallesindeki barajımızın 2023 yılında yatırım programına alınmış olması ve ihale onayının alınması da gerçekten bizi çok sevindirdi” dedi.
“Pancarda 1,5 kat daha fazla verim aldık”
Makine ve ekipmanların kazandırılmasında emekleri geçen tüm yetkililere ve çiftçilere teşekkür eden Başkan Altıkulaç, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Makinelerin ilçemize gelmesiyle birlikte hem zamandan hem de iş gücünden büyük avantaj sağladık. Kulaksızlar Barajının kapalı devre sulama sistemiyle Cumhurbaşkanımızın başkanlığındaki hükümetimizin uygulamış olduğu ilçe topraklarımızın toplulaştırma projesi bizim tarım topraklarımıza ayrı bir anlam kattı. Sulama sahasında olan hiçbir arazimiz yoldan yoksun değil. Hiçbir arazimiz etrafına baktığınız zaman şekilsiz değil. Tüm arazilerimizin tarlalarının ortasında bir sulama kanalı bulunuyor. Çiftçilerimiz hiçbir enerji harcamadan arazilerini sulama kanalıyla sulayabiliyor. Bu, ilçemiz için çok büyük bir kazanımdır. Dekara verimliliğe baktığımız zaman, hayvansal üretimde de hayvan başına kilo almaya baktığımız zaman, geçmiş yıllarla karşılaştırdığımızda pancar üretiminde ucuz maliyetli sulu tarıma geçildiğinde üretimde 1,5 kat daha fazla verim sergiledik. Ayrıca il genelinde Tarım ve Orman Bakanlığının onayladığı 420 adet projenin 75 tanesinin Devrekani’de olması bizleri gerçekten çok onurlandırıyor ve gururlandırıyor.”
“Yolumuzun rehabilite edilmesini talep ediyoruz”
Devrekani’den Şeker Fabrikasına inen yolun rehabilite edilmesini talep eden Başkan Altıkulaç, “Pandemi günlerini unutmadık daha. 3-5 ay önce ülke gündemimizde pandemi vardı. Biz, pandemi döneminde birçok şey olmasa da oluyor ama gıdasız olmuyor. Biz, çiftçiler ve üreticiler olarak bu ülkenin yaşayan insanların karnını doyurmak için ziyadesiyle hiç durmadan çalışmamız gerekiyor. Sayın Valim, bizim yıllardan beri bir problemimiz var. Pancar üretiminde ilçemiz ciddi bir aşama kaydetti. 4-5 yıl önce üretimimiz 40 bin ton iken şimdi bu üretim 150 bin ton hedeflediler. Bu yılda yaklaşık 115 bin ton üretim bekleniyor. Devrekani’nin Şeker Fabrikasına çok yakın bir yolu var. Ama bu yolun rehabilitasyonu gerekiyor. Eski Kastamonu yolu diye tabir ettiğimiz bu yolu sizlerin talimatlarınızla eğer kısa sürede rehabilite edip çiftçilerimizi şeker fabrikasına o yoldan kısa bir şekilde gönderebilirsek bu bizim için ayrı bir kazanım olacaktır. Üreticilerimizin bu noktada istekleri vardır” ifadelerini kullandı.
Vedat Yunus İkizoğlu (İHA)