“İlçenin geleceğini bu projeyle kurtaracağız”
- Kastamonu Ticaret Borsası’nın Devrekâni’de yaptığı son meclis toplantısında konuşan Kaymakam Yücel Erdem, Borsa’nın da paydaşları arasında bulunduğu Tarıma Dayalı İhtisas (Besi) Organize Sanayi Bölgesiyle ilgili son gelişmeler hakkında bilgi verirken, “Devrekani’nin geleceğini bu projeyle kurtaracağız. Bu proje Devrekani’nin gelecek projesidir” dedi.
Ticaret Borsası projenin paydaşı
- Belediye Başkanı Engin Altıkılaç ise, Ticaret Borsası’nın tüm gücüyle desteklemeye devam edeceği mesajını ilçede düzenlediği meclis toplantısıyla verdiği projenin 2021 yılı yatırım programına alınması için yoğun çaba sarf ettiklerini, ilçe için vizyon proje olarak gördükleri ihtisas OSB’de yatırım yapmak isteyenlerin, kuruluş aşamasında olunmasına karşın kendilerini aramaya başladığını söyledi.
KASTAMONU Ticaret Borsası, Şubat ayı olağan Meclis toplantısını Devrekani’de yaptı. Meclis Başkanı Ömer Faruk Yanık’ın başkanlığında yapılan toplantıda, Tarıma Dayalı İhtisas (Besi) Organize Sanayi Bölgesi Projesi hakkında bilgilendirmeler yapıldı ve diğer gündem maddeleri ele alındı.
Toplantıya Devrekani Kaymakamı Yücel Erdem, Devrekani Belediye Başkanı Engin Altıkulaç, Ticaret Borsası Meclis Başkanı Ömer Faruk Yanık, Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Sedat İşeri ve Borsa Meclis ve Yönetim Kurulu Üyeleri katıldı.
Meclis Başkanı Ömer Faruk Yanık ile Yönetim Kurulu Başkanı Sedat İşeri, Devrekani ilçesinin Kastamonu için öneminden söz ettiler ve Ticaret Borsası’nın da paydaşı olduğu Tarıma Dayalı İhtisas (Besi) Organize Sanayi Bölgesi Projesini çok önemsediklerinin altını çizdiler.
Devrekani Kaymakamı Yücel Erdem ve Devrekani Belediye Başkanı Engin Altıkulaç, toplantı öncesinde söz alarak projenin son durumu hakkında Borsa üyelerine bilgi verdi.
Kastamonu Ticaret Borsası’nın meclis toplantısını ilçelerinde yapmasından duyduğu memnuniyeti ifade ederek konuşmasına başlayan ve Tarıma Dayalı İhtisas (Besi) Organize Sanayi Bölgesi Projesi ile Devrekani’nin geleceğini kurtaracaklarını ifade eden Kaymakam Erdem, şunları söyledi:
“Devrekani’de göreve başlayalı 4 ay oluyor. Göreve başladıktan sonra ilçemizde hem vatandaşlarımız, hem ticaret erbabımız, hem de esnafımız, hem de Tarım ve Hayvancılık yapan vatandaşlarımızla bir araya gelerek ‘neler yapabiliriz’i konuştuk. Sağolsun gayretli ve çalışkan bir belediye başkanımıza denk geldik. Gündemimizde Organize Hayvancılık İhtisas projesi bulunuyor.
Sayın Valimiz, sayın milletvekillerimiz, sayın Belediye Başkanımız ve siyasetçilerin bu proje hakkındaki görüşleri çok olumlu. Biz de İlçe Kaymakamı olarak bu projeyi elimizden geldiğince desteklemeye çalıştık. 4 ay boyunca projenin bütün detaylarına vakıf olmaya çalıştık. Geçmişte neler yapılmış, gelecekte neler yapılacak bunları konuşmaya başladık. Bu süreçte Ticaret Borsası’nın projenin bir paydaşı olmasından büyük mutluluk duyduk.
Sizler, Ticaret Odası, Belediyemiz ve Özel İdare el ele vererek inşallah Devrekani’nin geleceğini bu projeyle kurtaracağız.
İlçenin önde gelenleriyle yaptığım bütün görüşmelerden çıkan sonuç, bu proje Devrekani’nin gelecek projesidir. Türkiye’nin nasıl 2023, 2053, 2071 hedefleri var, bizim de hedefimiz buradan ayrılmadan önce bu projeyi hayata geçirmektir. Bu konuya bu kadar kanalize olmuşken, bu bir fırsat ve bu fırsatı bir an evvel Devrekani için pozitife çevirmemiz gerekiyor. Bir an evvel temel atıp projeye başlama gerekir diye düşünüyorum. Kastamonu Ticaret Borsası’nın çalışmalarını yakından takip ediyorum, kendi adıma müteşekkirim. Özverili çalışmalarınız için teşekkür ediyorum.”
“BU KADAR HIZLI İLERLEYEN
BİR BAŞKA PROJE OLMAMIŞ”
Devrekani Belediye Başkanı Engin Altıkulaç ise şöyle konuştu:
“Sayın Kaymakamımız ile birlikte ortak bir sinerjiyle Devrekani ilçemizi bir yerlere getirme çabası içerisindeyiz. Gündemimizde yaklaşık iki yıldır, Kastamonu Ticaret Borsası’nın da paydaşı olduğu Organize Hayvancılık İhtisas projesi bulunuyor. Samimiyetimle ifade etmek istiyorum ki; şu ana kadar kurulan Organize Hayvancılık İhtisas bölgeleri ele alındığında, Devrekani Organize Hayvancılık İhtisas projesi kadar hızlı ilerleyen bir proje olmamış. Tabii burada sinerjinin etkisi çok büyük. Sivil toplum kuruluşlarıyla, kaymakamlığıyla, belediye başkanlığıyla, özel idaresi ile el ele gönül gönüle bu noktaya kadar getirdik.
Projenin şu anda hangi aşamada olduğu konusunu sizlere anlatmak isterim. Kuruluşa ilişkin protokolü hazırlayıp bakanlığa sunduk. Fizibilite ve jeolojik etüd raporları gitti. Bölgenin yasal statü kazanabilmesi için ÇED raporu alınması gerekiyordu. Bizi şu ana kadar en zorlayan konuların başında bu geliyordu. Çünkü ÇED raporu alınabilmesi için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na bir miktar harç bedelinin yatması gerekiyordu. Projenin takip edilmesi ve bir takım masrafların yapılması gerekiyordu. Bize bu konuda destek olan bir işadamımız sayesinde bu finansa ulaştık ve ÇED sürecinde emin adımlarla yolumuzda ilerliyoruz.
Kısa bir süre önce Ankara’daydım. Aksayan bir konunun olmadığını, sadece yasal sürecin devam ettiğini ifade ettiler. Tahmin ediyorum; 2-2,5 ay içerisinde ÇED raporu olumlu yönde sonuçlanacaktır diye ümit ediyorum. Bundan sonraki aşamamız; biliyorsunuz Organize Hayvancılık İhtisas bölgemiz 1290 dekardan, 98 adet parselden oluşuyor. Yatırım büyüklüğü 100 milyon TL civarında… Buranın tamamı mera vasfında olan bir arazi… Mera vasfının kaldırılması gerekiyor. ÇED raporunun ardından bizim üzerinde yoğunlaşacağımız konu bu olacak. Mera vasfının kaldırılması için de zaman kaybı yaşamamak adına diğer yandan bu çalışmaları sürdürüyoruz. Sayın Valimiz ve Sayın Milletvekilimiz Hakkı Köylü bu projeyi çok sahiplendiler ve her aşamada bizlere büyük katkı sunuyorlar. Kendilerine çok teşekkür ediyoruz.”
HEDEF; 2021 YATIRIM PROGRAMI
Belediye Başkanı Altıkulaç, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Kalkınmada öncelikli yöre olmamızdan dolayı, 100 Milyon TL maliyetli bu projenin finansmanı Devlet’in yüzde 100 hibesiyle yapılacak. Yasal statü bu şekilde… Bizim şu anda yapmamız gereken, ÇED raporunu aldıktan sonra mera vasfını kaldıracağız, ardından müteşebbis heyet katkı paylarının dekontlarını dosyaya koyacağız. Sözün özü; projenin 2021 yılı yatırım programına alınması için var gücümüzle çalışıyoruz. Devrekani ve bölgemiz için bu projeyi vizyon proje olarak görüyoruz. Bu konuda bizleri mutlu eden bir diğer gelişme ise şu anda kuruluş aşamasındayız. Burada yatırım yapmak isteyenler son 5-6 aydır bizi arıyorlar.”
(HABER MERKEZİ)