“Bir aylık süreyi çok iyi değerlendireceğiz”
- İl Koordinasyon Kurulu’nun dün yapılan toplantısında konuşan Vali Avni Çakır, Kastamonu’da 379 proje bulunduğunu, toplam yatırım tutarı 22 milyar 270 milyon TL olan bu projelerin gerçekleşme oranının ise yüzde 16,7 olduğunu açıkladı.
- 2 milyar 387 milyon TL olan bu yılki ödeneğin 1 milyar 335 Milyon TL’sinin harcandığını belirten Vali Çakır, projelerden 41’inin tamamlandığını, 233’ünün devam ettiğini, 17’sinin ihale aşamasında olduğunu kaydetti, 13 projenin tasfiye edildiğini, 77 projeye henüz başlanmadığını söyledi.
- Vali Çakır, konuşmasında, mevsim şartları ve yaşanan sel felaketlerinden dolayı zorlu bir yıl geçirildiğini vurguladı, önlerinde bir aylık süre kaldığını hatırlattı ve “Bu süreyi çok iyi bir şekilde değerlendirip devam eden yatırımlarımızı büyük oranda tamamlamayı düşünüyoruz. Bu kapsamda tüm birliklerimizin sergilediği iş birliğinden memnunuz” dedi.
Dün yapılan İl Koordinasyon Kurulu (İKK) toplantısında konuşan Vali Avni Çakır, zorlu ama bir o kadar da keyifli ve anlamlı bir coğrafyada görev yaptıklarını söyledi.
Mevsim şartlarından ötürü 2022 yılı itibariyle önlerinde bir aylık süre kaldığını vurgulayan Avni Çakır, “Bu süreyi çok iyi bir şekilde değerlendirip devam eden yatırımlarımızı büyük oranda tamamlamayı düşünüyoruz” dedi.
Kastamonu’dan 379 proje olduğunu bu projelerin 41’inin tamamlandığını, 233 projenin devam ettiğini, 17 projenin ihale aşamasında, 13 projenin tasfiye edildiğini ve henüz başlamayan 77 proje olduğunu dile getiren Çakır, “Bu projelerin toplam tutarı 22 milyar 270 milyon TL’dir. Bu projeler için yıl ödeneğimiz 2 milyar 387 milyon TL, yıl harcama tutarımız ise 1 milyar 335 Milyon TL’dir. Tüm projelerimizin gerçekleşme oranı yüzde 16,7’dir” dedi.
Vali Avni Çakır’ın konuşmasında şu bilgileri paylaştı:
“Özellikle yaz aylarında tüm birimlerimizde çok hummalı, çok yoğun bir çalışma döneminin sonuna yaklaştık. 11 Ağustos’taki sel afetinden kaynaklı yaralarımızı son sürat sararken 3 Eylül’de de Kastamonu Merkez’de sel afeti ile karşı karşıya kaldık. Tüm birimlerimizin hızlı müdahalesi ile sorunlarımızı vatandaşlarımız mağdur olmadan ilk etapta müdahalelerimizi gerçekleştirdik. Şu anda kalıcı imalatlarımızı yapıyoruz. Şu an önümüzde yaklaşık olarak mevsim şartları itibariyle bir ay kadar süre var. Bu süreyi çok iyi bir şekilde değerlendirip devam eden yatırımlarımızı büyük oranda tamamlamayı düşünüyoruz.”
“TÜM BİRLİKLERİMİZİN SERGİLEDİĞİ İŞ BİRLİĞİNDEN MEMNUNUZ”
“Zorlu ama bir o kadarda keyifli ve anlamlı bir coğrafyada görev yapıyoruz. Bu kapsamda tüm birliklerimizin sergilediği iş birliğinden memnunuz. Özellikle sahil hattındaki çalışmalarımızı AFAD’ın daha fazla zararların olduğu çalışmaları zaten takip ediyoruz. Bunun da sahada ki faydalarını görüyoruz. Sonuç odaklı çalışıyoruz. Sonuç odaklı çalışmaya gayret ediyoruz. Hem zamana karşı çalışıyoruz. Hem de işlerimizi en uygun maliyetlerde yapmaya gayret gösteriyoruz.”
ORMAN BÖLGE MÜDÜRÜ’NE ŞİMŞİR SORUSU
Orman Bölge Müdürü Fahri Sönmezoğlu, Güve akımına uğrayarak yok olma tehlikesi yaşayan şimşir ağaçları ile ilgili soruyu, “Şimşir ne yazık ki dünyada ki iklim değişikliklerinden etkilenen nadir türümüz oldu. Tüm dünya ormanlarımızda şimşir hastalandı. Bu hastalık ülkemize de sirayet etti” diye cevapladı.
Şimşir ağacını tedavi etmek için çalışmalara başladıklarını ve şimşir güvesini yiyen bir böcek tespit ettiklerini dile getiren Sönmezoğlu, “Bu muhtemelen doğa bir süreç. Yırtıcısının gelişmeye başlaması büyük bir aşama. Laboratuvarlarda bu yırtıcıları geliştirmeye çalışıyoruz” dedi.
Sönmezoğlu, şunları söyledi:
“Şimşir ne yazık ki dünyada ki iklim değişikliklerinden etkilenen nadir türümüz oldu. Tüm dünya ormanlarımızda şimşir hastalandı. Bu hastalık ülkemize de sirayet etti. Belki de dünyada ilk defa ışıklı tuzak yöntemiyle Horma Kanyonu çevresinde bir mücadele yürüttük. Şimşir güvesini yiyen bir böcek tespit ettik. Ne kadar sürede gerçekleşebilir bilemiyorum ama laboratuvar ortamında bu yırtıcı böceği üretip doğaya salarak belirli süre içinde doğal dengeyi sağlayabileceğiz. Bu sadece bizim değil, dünya ormanlarının sorunudur. Daha önce kestane mürekkep hastalığı, dal kanseri gibi. Yine 40 sene önce başlayan karaağaç ölümü yaşadık. Daha sonra karaağaçlar canlandı. Bu muhtemelen doğa bir süreç. Yırtıcısının gelişmeye başlaması büyük bir aşama. Laboratuvarlarda bu yırtıcıları geliştirmeye çalışıyoruz. Ormancılıkta kimyasal mücadele yapmıyoruz. İlaçlama benzeri yöntemlerle doğaya müdahale etmiyoruz. Bir miktar fazlası olsa da zararları da olabiliyor. Mümkün oldukça doğal yöntemlerle mücadele ediyoruz.” (HABER SERVİSİ)