2021 yılı sonunda yayın hayatının 21. yılını tamamlayan, İstanbul’da üç ayda bir yayımlanan antikacı ve koleksiyonerlerin dergisi Collection’un 85. sayısını (Ekim-Aralık 2021) ebedî dostumuz Metin Boyacıoğlu, 8 Ocak 2022 tarihinde göndermek lütfunda bulundu. Bizim ne yazık ki Türkiye’nin kültür ve sanat başkenti İstanbul’daki olağanüstü yoğun akışlı süreli ve süresiz yayın trafiğini takip etme şansımız yok. Kimsenin de olduğuna sanmıyorum.
Dergide, Collection’un İmtiyaz Sahibi ve Yazı İşleri Müdürü Şerif Antepli’nin Kastamonu’yla ilgili bir söyleşisi de yer alıyor. Metin Bey, bu nedenle göndermiş. Kendisine teşekkür borçluyuz. Bilindiği gibi Araç kökenli ünlü şekerci Hacı Bekir ailesi ve kuruluşunun tarihçesini 1983 yılında önce geniş bir makale sonra da üç baskı yapılan bir kitap hâlinde 2005, 2007 ve 2008 yıllarında biz yayımlamıştık: Türk Şekerciliğinin Öncüsü Araçlı Hacı Bekir Ailesi; Ankara 2008, 3.bs. 80 s. Kültür Ajans Yayını. Kastamonu Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi hemşehrimiz Prof.Dr. Eyüp Akman da ailenin yakın dönem temsilcileri Nazlı Şahin İmre ve Hande Şahin Celalyan Hanımların desteğiyle, tarihî kaynakları tarayarak eksiklerimizi tamamlamış, ailenin tam şeceresini çıkararak 2021 yılında kültür dünyamıza sunmuştur: Eyüp Akman; Belgelerle Araçlı Meşhur Şahsiyetler, “Şekerci Hacı Bekir ve Ailesi (s.1-37)”, Ankara 2021, 164 s. Gazi Kitabevi Yayını.
Kuşe kâğıda, nefis bir baskı ve tasarımla basılan dergide Şerif Antepli’nin yazısı “Asırlara Meydan Okuyan Lezzet: Şekerci Hacı Bekir” başlığını taşıyor (s.34-41). Yazı; ailenin 6. kuşak temsilcilerinden Leyla Celalyan’a (Hande Celalyan’ın kızı, 10 Ocak 2022 tarihinde kaybettiğimiz Y. Müh. Doğan Şahin’in torunu) yöneltilen soruların cevapları sıralanarak, söyleşi tekniğinde kaleme alınmış. Şirket Müzesinde sergilenen, bizim de çoğunu kitabımızda yayımladığımız fotoğraf ve belgelerle de desteklenmiş. İşletme Müh. Leyla Celalyan, 1988 doğumlu. Koç Üniversitesi İşletme Bölümü mezunu. Otomotiv sektöründe deneyim kazandıktan sonra 2018 yılından itibaren aile şirketinin yönetiminde görev almış.
Şerif Antepli, Leyla Hanım’a 21 soru yöneltmiş. Şirketin tarihçesi, 1777 yılından bugüne kadarki gelişimi, üretimde göz önüne alınan ilkeler, ihracattaki durum ve ürün yelpazesiyle ilgili bilgiler bu sayede oldukça ayrıntılı bir şekilde okuyucuya sunulmuş. Böylece bizim 2008’de yayımladığımız bilgiler eskimiş. Söyleşiden eksiğimizi kapatmak amacıyla bazı küçük alıntılar yapmak istiyoruz:
- “Kalite, çevre ve gıda güvenliği politikasını uyguluyoruz. Tedarik zinciri, kurumsallaşma, çalışanların eğitimi, çevre koruması ve gıda güvenliği konusunda titizlikle çalışıyoruz. Bu alanlarda uluslararası geçerli kalite kontrol belgelerine sahibiz ve rutin olarak yeniliyoruz.” (s.40)
- “Eminönü Bahçekapı’da 2, Beyoğlu’nda 1, Kadıköy’de 1 ve Ankara Çankaya’da bir perakende satış mağazamız var. Ayrıca Pendik’te fabrika satış mağazamız, Bakırköy ve Maslak’ta ise 2 franchise mağazamız bulunmakta. Yaklaşık on yıldır online satış hizmeti de sunuyoruz müşterilerimize.” (s.40)
- “Yaşayan Müze olarak adlandırdığımız Bahçekapı mağazamız 244 yıldır faaliyet gösteriyor. Dönemin mimarisini, kullanılan malzemeyi, ‘250 yıl önce bir şekerci dükkânı nasıldı acaba?’ sorusunu cevaplayabilecek dokuya ve zenginliğe sahip bir dükkân.” (s.40)
- “Şu anda ihracatımız olan ülkeler arasında İngiltere, Fransa, Hollanda, ABD, Kanada, Güney Kore, Suudi Arabistan ve Yeni Zelanda var. Dönem dönem değişiklik gösteren ülkeler olsa da en çok ihracat yaptığımız ülkeler bunlar. En büyük ihracatı İngiltere’ye gerçekleştiriyoruz. Bu ülkede ayrıca marka işbirliklerimiz ve ‘private label’ çalışmalarımız da var.” (s.40)
- Hâlen ürün yelpazemiz. Ana ürün gruplarımızı lokum, akide şekeri, ezmeler ve helva olarak listeleyebilirim. Bunun yanında badem şekeri, şekerleme, çikolata, şerbet, reçel, unlu mâmul, pasta ve şerbetlerimiz Kadıköy, Beyoğlu ve Eminönü mağazlarımızdaki imalathanelerde imal ediliyor. Lokum çeşitlerimiz sezonluk lezzetlerle birlikte otuzun üzerinde. 15 çeşit akide şekeri imal ediyoruz. Limonlu, susamlı, tarçınlı akidelerimiz en çok tercih edilenler. Bunların yanında anason, menekşe, lavanta gibi Türk ve Osmanlı mutfak kültüründe olup daha önce akideye adapte etmediğimiz lezzetler sunuyoruz. Acıbadem kurabiyemiz, demirhindi şerbetimiz, fıstık ezmemiz ve ekstra badem ezmemiz müşterilerimizin favorilerinden.” (s.40-41)
Osmanlı sarayının şekercibaşısı, daima Araçlıları işe alması sayesinde Kastamonu’ya memleket mesleği şekerciliği kazandıran Hacı Bekir ve ailesinin lokumve şekerlemelerinin Kastamonu’da satılmamasını daima yadırgamışımdır. Çekme helvanın da ilimizin coğrafi işaretli ürünleri arasnda yer almasında Hacı Bekir şirketinin rolü vardır. Aralık 2021 ayında Araç Haber gazetesinde okuduğum bir haberden, Araç’ta bir pastacı-şekercide Hacı Bekir şirketi ürünlerinin de satılacağını öğrenince ne kadar sevindiğmi tahmin edersiniz.
Başta genç işletmeci Leyla Celalyan olmak üzere COLLECTION dergisini yayımlayan Şerif Antepli ve çalışma arkadaşlarına Kastamonuluların teşekkür, selam ve saygılarını sunarız…Bu vesileyle 10 Ocak 2022 tarihinde kaybettiğimiz şirketin temel direklerinden Ali Muhittin Hacıbekir’in damadı Y. Müh. Doğan Şahin’i de rahmetle, saygıyla anıyoruz. Mekânı cennet olsun!
NAİL TAN