Mevsim normallerinin dışında bir kış geçiren ve Mart ayında bile kalınlığı metreyle ölçülen yoğun kar yağışı alan ilimiz bu kez de hava sıcaklığının hızla yükselmesi ve lodosun da etkisiyle ani erimenin yol açtığı heyelan ve dere taşkınlarıyla mücadele ediyor.
Bozkurt, İnebolu ve Çatalzeytin’de 11 Ağustos’taki sel felaketi sonrasında yapılan geçici köprüler yıkılırken, bir çok köyle yol bağlantısı da koptu.
Bir süre önce başlayan heyelanlar da bu konuda yaşanan endişeyi daha da artırarak birbirini izliyor. Çatalzeytin – Kastamonu karayolunun Didi mevkiinde meydana gelen büyük heyelan nedeniyle yolda ulaşım cumartesi gününden bu yana sağlanamıyor.
Mevsim normallerinin dışında bir kış geçiren ve Mart ayında bile kalınlığı metreyle ölçülen yoğun kar yağışı alan ilimiz bu kez de hava sıcaklığının hızla yükselmesi ve lodosun da etkisiyle ani erimenin yol açtığı heyelan ve dere taşkınlarıyla mücadele ediyor.
Bozkurt Ezine Çayı’nda su seviyesinin yükselmesi nedeniyle tedbir amaçlı bir köprü daha ulaşıma kapatıldı. Hava sıcaklığının 25 dereceye yükseldiği bölgede Ezine Çayı’nı besleyen Yaralıgöz Dağı’ndaki 1,5 metreyi bulan kar erimeye başlayınca çaydaki su seviyesi yükseldi. Geçen yıl ağustos ayında yaşanan sel felaketinin ardından çayın Bozkurt’tan geçen kısmına beton menfezlerle yapılan geçici köprülerin üzerinden su aşmaya başladı. İlçenin Sınarcık mevkisinde geçici köprülerden biri, tedbir amacıyla ulaşıma kapatıldı. Bozkurt Belediyesi ve Devlet Su İşleri Kastamonu Bölge Müdürlüğüne ait iş makineleriyle de çay kenarında güçlendirme çalışmalarına devam ediliyor. İlçe merkezinde iki yakayı birbirine bağlayan köprülerden biri ile bazı köyleri ilçeye bağlayan Bayramgazi köyü mevkisindeki bir köprü, yükselen su seviyesi nedeniyle ulaşıma kapatılmıştı.
AKÇAY’DA 4 KÖPRÜ YIKILDI
Çatalzeytin Akçay üzerinde bulunan 4 köprü de kar suları sebebiyle zarar gördü. Köprülerin kullanılamaz hale gelmesi ile Sinop ve Kastamonu sınırlarında bulunan 10’dan fazla köye ulaşım sağlanamıyor.
ZARBANA TAŞTI; 10 KÖYE ULAŞIM YOK
İnebolu’nun Çaykıyı, Hızaryanı, Çaydüzü, Çaykıyı, Şamalı, Köse, Kayaelması ve Özbaşı köyleri ile 2 köye daha ulaşım sağlanan köy grup yolu, Zarbana Çayı’nın taşması sonucu su altında kaldı. Yolda kalan araçlar vatandaşların yardımıyla kurtarıldı. Dere kenarından geçen enerji nakil hatları da selde zarar gördü. Elektrik direklerinin devrilmesi nedeniyle bazı köylerde elektrik kesintisi yaşandığı öğrenildi. Bölgede, dere kenarındaki bir elektrik direğinin devrilme anı da görüntülendi.
ÇATALZEYTİN’DE HEYELAN
Bir süre önce başlayan heyelanlar da bu konuda yaşanan endişeyi daha da artırarak birbirini izliyor.
Çatalzeytin Kastamonu karayolu Didi Mahallesi mevkisinde cumartesi günü meydana gelen heyelan nedeniyle yol ulaşıma kapandı. Karların hızla erimesi üzerine yumuşayan toprağın hızlı şekilde kaymasıyla Çatalzeytin – Kastamonu yolunu ulaşıma kapadı. Cumartesi gecesi yolu açma çalışmalarının devam ettiği sırada saat 22.00 sıralarında meydana gelen ikinci heyelanın ardından çalışmalara ara verildi. Heyelan tehlikesinin devam etmesi sebebiyle çalışmalar durduruldu. Dün sabah itibariyle de çalışmalar yeniden başlatıldı. Çatalzeytin’den Kastamonu merkeze ulaşım Abana- Bozkurt güzergahından sağlanıyor.
DENİZİN RENGİ KAHVERENGİYE DÖNDÜ
Derelerden akan çamurlu su, Karadeniz’in rengini kahverengiye çevirdi. Dere yataklarının taşmasıyla bazı bölgelerde su taşkınları yaşanırken, bazı yollarda da heyelan meydana geldi. Eriyen kar suları İnebolu ilçesinden geçen Söke Çayı’nda da su seviyesini yükseltti. Söke Çayı’ndan akan çamurlu su sebebiyle Karadeniz’in ilimiz sahilindeki büyük bir bölümü kahverengiye döndü.