Kastamonu Kalkınma Vakfı Denetim kurulu Üyesi Muhsin Altındağ, vakfın olağan genel kurulundaki konuşmasında “keşke gerçekleşebilmiş olsaydı” dedirtmeye devam eden bir projeyi, merhum Vali Kamil Demircioğlu’nun özel çaba gösterdiği kafes balıkçılığı projesini hatırlattı.
Gerçekleşebilse Karadeniz’de bir ilk olacak projenin benzerlerinin daha sonra Sinop’tan Hopa’ya uzanan bantta hayata geçirildiğini ve bu bölgelere ekonomik açıdan önemli yarar sağladığını belirten Altındağ, pazar sorunu olmayan kalkan, somon, lüfer ve levrek üretimi için “Bugün bile yapılabilir” dedi.
Kastamonu Kalkınma Vakfı’nın geçen hafta sonu yapılan genel kurulunda konuşan Denetim Kurulu Üyesi Muhsin Altındağ, kuruluşundan bu yana içerisinde olduğu vakfın bugüne kadar olan faaliyetlerini sıralarken “keşke gerçekleşebilmiş olsaydı” dedirtmeye devam eden bir projeyi, merhum Vali Kamil Demircioğlu’nun özel çaba gösterdiği kafes balıkçılığı projesini hatırlattı.
Konuşmasını “geçmiş, şimdiki ve gelecek dönem” olarak üç bölüme ayıran Altındağ, bir özeleştiride de bulunarak şunları söyledi:
“İlimizin kalkınması konusunda öz eleştiri yapmamız gerekirse, vakıf senedimizin maddelerine göre ilimize yapılabilecek hizmetlerin bazıları da yapılamamıştır. Vakıf senedimizin 5 maddesi şıklarına göre ‘yapmak ve yaptırmak’ ibaresi geçmektedir. Bu ibarelere istinaden vakfımıza düşen oldukça önemli konular vardır. Düşüncem doğrultusunda bunlara değinmeden evvel hepimizin bildiği, Vakfımızın kurucusu Vali ve Vakıf Başkanımız merhum Kamil Demircioğlu’nun ilk çalışmalarından bahsedeceğim.
Demircioğlu, 1992 yılında kurulan vakfımızın ilk icraatlarından olan kafes balıkçılığı konusunda Norveç’in Sunfish balıkçı firması ile görüşmüş ve sahilimizde kafes balıkçılığı ile kalkan, somon, lüfer ve levrek yetiştirmeleri, pazarlamaları ve elde edilecek kazancın yüzde 60’ı KKV’nin olmak üzere ön anlaşma yapmıştı. Bunun sonrasında Norveç’ten ilimize heyetler gelmiş, ilimizden de Norveç’e heyetler gitmiş, ayrıca kum midyesi konusunda Dardelen firması sahibi Niyazi Önen Bey ile ön anlaşma yapılmış, bu çalışmaların yanında ilimizi ilgilendiren 70 adet sanayi profili, 59 adet yatırım alanları tespiti araştırma profilli projeleri ve 37 adet de fizibilite, proje ve araştırma raporları yapılmıştı.
Ne yazık ki Valimizin tayini ile bu çalışmalar neticelendirilememiştir.
Vakıf kurulumundan sonra vakıf üyelerinin başkanlık konusundaki ısrarlı tekliflerine Valimiz Kamil Demircioğlu şu cevabı vermiştir: ‘Siz vakıf başkanını kendi aranızdan seçin, ben vakıf başkanı olursam benden sonra gelecek vali de başkanlık makamına gelecektir. O valinin bu konulara ilgi göstermemesi Kastamonu’nun zararına olur’.
Kendisinin bu sözleri vakıf üyelerimizi ikna etmemiş ve ısrarlar üzerine Valimiz Kamil Demircioğlu vakıf başkanı olmuştur. Ne yazık ki Valimizin tayini ile yaptığı bu çalışmalar raflarda kalmış ve o sözlerinin doğruluğu ortaya çıkmıştır.
Bu kafes balıkçılığı bugün bile yapılabilir. Zira denizlerimizde her geçen gün balık azaldığı mâlumlarınızdır. Avcı balıkçılığının geliştirilmesi fazla imkan dahilinde olmadığından kültür balıkçılığının geliştirilmesi mümkündür. Avrupa Birliği ülkelerinde balık tüketimi kişi başına yıllık 22-25 kilogram iken Türkiye’nin üç tarafı deniz olmasına rağmen bu miktar 7.5 kilogramdır. Güneydoğu illerimizde bu miktar yarım kiloya kadar düşmektedir.
Zonguldak Ticaret ve Sanayi Odası, Tarım Müdürlüğü, su ürünleri birlikteliği ile Ağustos 2022 tarihinde kafes balıkçılığı konusunda araştırmalara başlamıştır. Darısı bize diyelim…
Hopa’dan Sinop’a kadar kafes balıkçılığı yapılmakta ve illerine büyük gelirler sağlamaktadırlar.
Örnek olarak; 30 sene evvel KKV’nin kafes balıkçılığı projesi gerçekleşmiş olsa idi, Karadeniz illerinin hiçbirinde böyle bir çalışma yoktu.
Ordu ili ve iki ilçesinde 30 yıl önce araştırma amaçlı başlatılan kafes balıkçılığı olumlu sonuçlar neticesinde bu gün için somon başta olmak üzere diğer balık türlerini Rusya ve Japonya’ya ihraç ediyor, 2020 yılı sonu itibariyle 3 bin 500 tonun üzerinde üretimle somon ve levrek ihracından ilin ekonomisine katkı sağlamışlardır, ayrıca istihdam yönünden de bölgede işsizliğin azalmasına neden olmuştur.
İlimizde 30 yıl önce düşünülen kafes balıkçılığı gerçekleşmiş olsa idi, biz de Ordu ili gibi olanaklara sahip olurduk. Ayrıca denizi olmayan Gümüşhane ilinin gölet ve barajlarında kafes balıkçılığı yapılmaktadır.
Tokat ilinin Almus ilçesi baraj gölünde 29 balık çiftliğinde 5 bin ton yıllık kafes balıkçılığı ile alabalık ve somon üretimi yapılmakta bu balıklar ülkemizin büyük şehirlerine, Avrupa ve Japonya’ya ihraç edilmekteir.
Karadeniz sahil şeridinde en uzun mesafeye sahip olan Kastamonu ise bu gelişmelere seyirci kalmıştır. Kastamonu’nun, Karadeniz sahil şeridinde bulunmayan tek il merkezi olması, denizden faydalanmama nedeni olabilir mi? Yediğimiz balıklar Sinop ve Samsun illerinden gelmektedir.”
YAPILABİLECEK OLANLAR
Altındağ’ın, Kastamonu’nun kalkınması için vakfın önayak olabileceği konuları sıraladığı düşüncelerini içeren bölümü ise yarın yayımlayacağız.