Acı bal olarak da bilinen Deli balı, fiyatıyla altınla yarışıyor. Devrekani Kuz köyünden bal üreticisi Ufuk Türkmen, “Deli balı bir çay kaşığı kadar tüketildiğinde insan sağlığı için çok faydalı bir besin maddesidir. Mor çiçekli orman gülü çiçeğinden elde ediliyor. Pazarlarda deli balı, kestane, çiçek balı, petek bal arı sütü, polen çeşitlerini de bulundurup satıyoruz. Sattığımız balların nasıl tüketileceğini biz anlatıyoruz. Her balın tüketimi de farklıdır” dedi.
Bal üretimlerinin yerlerinin de farklı olduğunu söyleyen Türkmen, “Kestane balı genellikle İnebolu, Doğanyurt, Bozkurt, Cide, Şenpazar ilçelerimizde, deli balı Bozkurt, Küre, Azdavay yöresinde, çiçek balı da çeşitli yörelerimizde üretilmektedir. Önemli olan hangi yörede hangi balın olacağını tespit edebilmektir. Biz de ona görme kovanlarımızı bu bölgelere yerleştiriyoruz. Deli balı bu sene az miktarda üretildi. Bu yüzden de az olduğu için çok kıymetli ve bu yüzden de fiyatı da yükseldi” ifadelerini kullandı.
Pazarda deli balının kilosu bin lira, kestane balı 230 lira, çiçek balı 130 lira, çerçeveli petek balı da 100 liradan satışa sunuluyor.
Cengiz MUHZİROĞLU