14. Ahilik Kültürü Haftası kutlaması
- Restore edilen Ahi Şorba türbesinin de ziyaret edildiği kutlama programında yapılan konuşmalarda, Ahiliğin dayanışma ruhuna ve Kastamonu’nun Ahilik teşkilatının güçlü şehirlerinden biri oluşuna vurgu yapıldı. Vali Avni Çakır, Kastamonu’yu “Ahilerin güçlü varlık gösterdiği müstesna şehir” olarak tanımladı.
Bu yıl 14’üncüsü gerçekleştirilen Ahilik Kültürü Haftası ve Esnaf Bayramı, dün şehrimizde de düzenlenen programla kutlandı.
Esnaf ve sanatkâr meslek kuruluşlarının başkan ve yöneticileri Vali Avni Çakır’ı ve Belediye Başkanı Galip Vidinlioğlu’nu ziyaret etti.
Kutlamalar kapsamında, Belediye tarafından restorasyonu gerçekleştirilen Ahi Şorba Türbesi ziyaret edildi ve burada çorba ikramı gerçekleştirildi.
Kutlama programı kapsamında ilk olarak Ticaret İl Müdürü Sefa Özata, Kastamonu Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Yönetim Kurulu Başkan Vekili Fehmi Yılmaz ve Yönetim Kurulu ile KATSO Başkanı Oğuz Fındıkoğlu, önce Vali Avni Çakır’ı ardından da Belediye Başkanı Galip Vidinlioğlu’nu ziyaret ettiler.
Ziyaretler sonrasında, restoresi gerçekleştirilen Ahi Şorba’nın türbesi ziyaret edildi. Ziyarete Vali Avni Çakır, Belediye Başkanı Galip Vidinlioğlu, Belediye Başkan Yardımcıları Mehmet Yurt, Resül Köprülü, oda başkanları, STK temsilcileri ve kurum amirleri de katıldı.
Ziyaret esnasında Kastamonu Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Cevdet Yakupoğlu, Vakıflar Bölge Müdürü Erdal Pınar ve Beyçelebi Mahallesi Muhtarı Rıfat Cozuroğlu bilgilendirmelerde bulundu.
Vali Avni Çakır yaptığı konuşmada, “Ahi Şorba, buradaki ahiliğin en önemli temsilcilerinden bir tanesi. Kastamonu, Ahilik geleneğinin en güçlü şekilde yaşatıldığı bir şehir. 40’tan fazla bildiğim meslek çeşitliliği var. Bölgesinde de üretim imkanlarıyla ve kalitesiyle de en meşhur üretim merkezlerinden biriydi. Ürünlerinin kalitesi ve hesaplı olmasıyla da bölgesine nam salmış. Şu anda bile özellikle el sanatları konusunda, esnaflık faaliyetleri çerçevesinde de hala güçlü bir şekilde işini yapan, işine bağlı, usta-çırak ilişkisine önem veren, dürüstlüğü kârdan önce tutan, kaliteyi, güvenirliği, liyakati önceleyen bir ticaret erbaplarımız olduğu bir gerçek bunlarda bizim gururumuz. Elbette günümüz şartlarındaki küreselleşme, daha çok kazanma ihtiyacı, kültürel değerlerimize biraz engel teşkil ediyorsa bile, en sonunda kazanan bu konudaki samimiyet, doğruluk, dürüstlük, esnaflık olacak” dedi.
Belediye Başkanı Galip Vidinlioğlu da Ahilik Haftası’nı kutlayarak, Ahi Şorba Türbesi’nin restorasyonunda emeği geçenlere teşekkür etti.
İl Müftüsü Mustafa Bilgiç’in duasının ardından türbe ziyareti ve çorba ikramı gerçekleştirildi.
Nasrullah Meydanı’nda gerçekleştirilen programda saygı duruşu yapıldı, İstiklal Marşı okundu.
Atabeygazi Mehteran Grubu ve Kastamonu Kültür ve Sanat Derneği Sepetçioğlu halk oyunları ekibi gösterisi ile devam eden etkinliklerde protokol konuşmaları, çırak, kalfa ve ustalık belgesi almaya hak kazananlara belge verilmesi, ilin ahisi; ilin kalfası, ilin çırağı seçilen esnaflar ile esnaflıkta 50. Yılını dolduran esnaf ve sanatkara plaket verilmesi, ahilik kültürü içerikli tiyatral sunum yapıldı. Program ahilik pilav ikramı ile sona erdi.
Esnaf ve sanatkârlardan 50 yılını dolduran Hüseyin Eroğlu’na (Demircilik) Vali Avni Çakır, Cafer Dökmeci’ye (Berber) AK Parti İl Başkanı Metin Çelik, 3. Ruhi Kürkçüoğlu’na (Mefruşat, Halı, Yün Ticareti) Belediye Başkanı Opr. Dr. Rahmi Galip Vidinlioğlu plaketlerini verdi.
Çırak Edanur Karakaya’ya İl Ticaret Müdürü Sefa Özata, Kalfa Esmanur Kırıştıoğlu’na Esnaf ve Sanatkârları Odaları Birliği Başkan Vekili Fehmi Yılmaz tarafından belgeleri verildi.
Program sonunda da katılımcılara pilav ve ayran ikram edildi.
Düzenlenen programda Kastamonu Belediye Başkanı Galip Vidinlioğlu, AK Parti Milletvekili Metin Çelik ve Vali Avni Çakır birer konuşma yaptı.
GALİP VİDİNLİOĞLU
İki yıldır yeni tip koronavirüs pandemisinden dolayı Ahilik Haftası’nı kutlayamadıklarını ifade ederek konuşmasına başlayan Belediye Başkanı Galip Vidinlioğlu, şunları söyledi:
“İki yıldır pandemi sebebiyle kutlayamadığımız Ahilik Haftamızı bu yıl pandeminin de bitmesiyle birlikte kutluyoruz. İki yıllık süreçte esnaflarımızın en zor süreçlerden geçtiği bir dönemi birlikte atlattık. Her daim hem komşuluk ilişkilerimizde hem beşeri ilişkilerimizde Allah’a şükürler olsun ki toplumumuzda dayanışmamız var oldu, var olacak. Bu süreci belki de dünyada en az hasarla atlatan ülkelerden bir tanesi olduk. Hem sağlık anlamında hem ekonomik anlamda böyle oldu. Tabii ki bu binlerce yıllık geleneğe sahip olan bir millet olmanın da kendi iç dinamiklerini oluşturması açısından ne kadar kayda değer olduğunu gördük. Ahilik teşkilatı bir iç disiplindir. Ahi Evran’dan başlayan gelenek. Restorasyonunu hep birlikte yaptığımız Ahi Şorba türbesinin de açılışını birlikte yaptık. Bu bölgenin de merkezi Kastamonu’ydu. O kültür ile birlikte esnaf dayanışmasının hem de esnafın denetlenmesinin ne kadar üst seviyede olduğunu ecdattan bu yana görmüş olduk. Allah’a şükürler olsun dönüp baktığımızda Kastamonu o anlamda hem maneviyatı yüksek bir il olması hem vatan millet bağının çok güçlü olması sebebiyle esnafın da hiç hileye hurdaya tevessül etmediği yerlerden bir tanesi olmuştur. İnşallah bu geleneği bu şekilde devam ettiririz. Birliğimiz beraberliğimiz daim olsun. Böyle bir dönemde esnaflarımızın yanında olduk ve onlarla birlikte yürüdük. Ecdadın yolundan yürüyenlerden etsin.”
METİN ÇELİK
Son 2-3 yıldır dünyanın içerisinden geçtiği zorlu süreçlerin olduğunu hatırlatan AK Parti Kastamonu Milletvekili Metin Çelik DE, konuşmasında şunları söyledi:
“Pandemi ile başlayın savaş ile farklı bir hüviyete bürünen daha ağır koşullara neden olan bu süreçte dünyanın bütün ekonomileri, büyük devletleri ve ekonomileri bu süreci en ağır şekilde yaşıyorlar. Tabii ki bunun da ülkemize yansımaları oldu. Bu yansımaları ülkemizin tüm kesimleri olduğu gibi çiftçisinden askeri ücretlisine, esnafına, emeklisine, işçisine olduğu gibi esnaflarımızdan bu süreçten en az şekilde etkilenmesi için Cumhurbaşkanımız ve hükümetimiz gerekli önlemleri aldı, bundan sonra da inşallah almaya devam edecek. Son birkaç aydır ülkemizde alınan bu önlemlerle birlikte ekonomik bir dengelenmenin sağlanmaya başladığını, önümüzdeki aylardan itibaren bunun daha hissedilir olacağını söyleyebilirim, inşallah her şey milletimizin refahı ve mutluluğu için. Esnafımız da muhakkak bu süreçten etkilenmiştir. Onlar adına da gereken adımları Sayın Cumhurbaşkanımız aldılar, inşallah bundan sonraki süreçte de esnafımızın yanında olmaya devam edeceğiz.”
AVNİ ÇAKIR
Son konuşmayı yapan Kastamonu Valisi Avni Çakır ise şunları söyledi:
“Anadolu toprakları Türk-İslam kültür ve medeniyetine has medeniyet kurumunu inşa etmiştir. Bu kurumların asli amacı insan ve toplumların korunması ve yüceltilmesi olmuştur. ‘İnsanı yaşat ki devlet yaşasın’ ilkesini şiar edinen birlikte kardeşçe hakça yaşamayı ve adil bölüşmeyi düstur edinen medeniyetimizin en önemli kurumlarından birisi de Ahilik kültürüdür. Anadolu halkının ekonomik ve kültürel yaşamında önemli bir boyut oluşturan Ahilik: dürüstlüğün, sevgilini, yardımlaşmanın, hoşgörünün, bilginin, dayanışmanın sanat ile birleşimidir. Ahilik işçinin, çalışanın, üretenin, namusu ile kazancın, namuslu ticaretin, adaletli yönetimin esas olduğu Anadolu’dan tüm dünyaya örnek bir sosyal refah ve kalite yönetim modelidir. Ahilik sisteminin merkezinde insan vardır. 800 yıldan fazladır bu topraklarda toplumsal sorumluluk, hizmette mükemmellik, dürüstlük ve doğruluk ortak yaşama ve birlikte kazanmayı düstur edilen esnaflarımız sayesinde devlet-millet bütünleşmesi sağlanmış milli bağlarımız kadim Anadolu’nun her yerinde perçinlenmiş Ahilik güven ve huzurun tesisine aracılık etmiştir. Ahiler Anadolu’da birliğin, beraberliğin mayasını oluşturmuştur. Kastamonu ahilerin güçlü bir varlık gösterdiği müstesna bir şehir olmuştur. Tarihten 40’tan fazla meslek erbabının faaliyet gösterdiği bu şehir zengin kentsel altyapıya sahip, toplumsal refahın yüksek olduğu beylikler ve Osmanlı İmparatorluğu devrinde ucuz ve bol üretim yapan aynı zamanda kaliteyi ön planda tutan Anadolu şehirlerinden biri olmuştur. Bununda en önemli sebebi güçlü bir Ahilik sisteminin olmasıdır.”
Cengiz MUHZİROĞLU