Karadeniz önceki akşam oldukça öfkeliydi. Hırçın dalgalardan nasibini ise sahil ilçelerimiz aldı. Saatteki hızı zaman zaman 80 kilometreyi bulan fırtına nedeniyle sahil hattı üzerindeki işyerleri yıkılırken, kaldırımlar parçalandı, aydınlatma direkleri devrildi. Korkunç bilanço ise gün aydınlandığında ortaya çıktı. Yıkılan elektrik direkleri nedeniyle sahilin bir çok köyüne elektrik verilemezken, Cide’de üç tekne battı. Yine Cide-Bartın karayolu ise olabilecek tehlikelere karşın ulaşıma kapatıldı.
Karadeniz’deki fırtına sahil ilçelerimizde hayatı durma noktasına getirdi. Başta İnebolu, Cide, Çatalzeytin ve Abana olmak üzere sahil kesimindeki ilçelerimizde fırtına nedeniyle büyük hasarlar oluştu.
İnebolu Meteoroloji Müdürlüğü’nün verilerine göre, batı yönünden esen ve saatteki hızı 87,5 kilometreye ulaşan fırtına nedeniyle Karadeniz’de 5 metreyi bulan dalgalar oluştu.
Dev dalgalar İnebolu Boyranaltı mevkisindeki 3 çay bahçesini yıktı, diğer işletmelerde ve sahil yolunda da hasara yol açtı.
İnebolu İsmetpaşa ve Zafer Yolu caddeleri dalgaların taşıdığı taş ve ağaç parçalarıyla doldu. Her iki cadde de bir süre ulaşıma kapandı. Karayolları ekipleri yollarda temizlik çalışması başlattı. Caddelerde tek şeritten ulaşım verilmeye başlandı.
İşletmecilerden Orhan Tekin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yaşadıkları olayın afet olduğunu söyledi. İşletmecisi olduğu tesisin sular altında kaldığını ifade eden Tekin, “Önümüzde bir duvar yok. Bu seneye kadar böyle bir şey görmemiştik. Zararımız çok. Ne yapacağımızı bilemiyoruz” diye konuştu
CİDE’DEN BARTIN’A ULAŞIM DURDURULDU
Fırtına nedeniyle Cide’den Bartın istikametine ise araç geçişine polis tarafından izin verilmiyor. Dev dalgalar nedeniyle sahil yolunda yer yer heyelanların meydana geldiği öğrenildi. Trafik akışının hayat normala dönene kadar sağlanmayacağı bildirildi. Yine Cide’de de bir çok işyeri fırtına nedeniyle zarar gördü.
CİDE’DE ÜÇ TEKNE BATTI
Cide’de balıkçılık yapan Reşit Özden geceyi teknelerinin başında nöbet tutarak geçirdiklerini dile getirdi. Dalgaların mendireğin üstünden aşarak barınağa girdiğine dikkati çeken Özden, “Gece boyunca ayaktaydık. Dalgalar çok kuvvetliydi. Sabah olunca Karadeniz’in meydana getirdiği tahribatları gördük. Barınaktaki 3 balıkçı teknesi battı. Hepimize geçmiş olsun.” diye konuştu.
GİDEROS’TAKİ İŞYERLERİ YIKILDI
Kastamonu’nun en önemli turizm noktalarından birisi olan Cide Gideros Koyu da fırtınadan etkilendi. Gideros Koyu içerisinde yer alan işletmeler gece boyunca fırtına ile mücadele etti. İşletmelerin çatısı uçarken, koy kenarındaki masalar ve sandalyeler ise denize uçtu.
DOĞANYURT’TA ELEKTRİK KESİNTİSİ
Fırtına nedeniyle sahil bölgelerimizdeki bir çok noktada elektrik kesintisi yaşandı. Özellikle Doğanyurt’un bir çok köyüne elektrik direklerinin devrilmesi nedeniyle elektrik verilemiyor.
ABANA’DA EVLERİN DUVARLARI GÖÇTÜ
Abana’da, sahil şeridindeki bazı evlerin duvarları göçerken, liman mevkisindeki turistik bir işletmenin sahil tarafındaki büfe ve soyunma kabinleri kullanılamaz hale geldi. Festival Meydanı, Harmason sahili ve ilçe merkezindeki çocuk parkı da dalgaların taşıdığı kum ve taş yığınlarıyla doldu.
(AA-Haber Servisi)