Kastamonu-Bartın-Sinop’un dağlık kesimlerinde yaşayan üreticilerin gelirlerini artırmak ve kırsal yoksulluğunu azaltmak için 36 milyon dolarlık yeni bir Kırsal Kalkınma Projesi yolda.
Uluslararası Tarımsal Kalkınma Fonu (IFAD) ve Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın uygulayacağı proje öncesinde IFAD Türkiye yetkilileri Kastamonu’daki paydaş kuruluşlarla toplantı düzenledi ve projenin uygulanacağı köyleri gezdi.
Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Osman Yaman, “Ülkemizde ilimizle birlikte 6 il bu projeye dâhil oldu. Projelerimizin tek tek hayata geçeceğini ümit ediyoruz. Bu proje ile yüksek kesimlerde yaşamlarını sürdüren çiftçilerimizin, gençlerimizin gelirlerini arttırarak doğdukları yerde kalmalarını sağlamayı amaçlıyoruz” dedi.
2017 yılında fizibilite ve proje ana rapor çalışmaları tamamlanacak olan Kastamonu, Sinop ve Bartın illerini kapsayan Batı Karadeniz Kırsal Kalkınma Projesi’nin 2018 yılında başlatılması planlanıyor.
ERHAN VEREN
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nca, Kalkınma Bakanlığı tarafından belirlenen ilçe bazlı gelişmişlik endeksleri dikkate alınarak; dağlık alanlarda, parçalı, küçük arazilere sahip, dezavantajlı coğrafik koşullarda yaşayan üreticilerin değer zinciri geliştirmek, sürdürülebilir doğal kaynak yönetimi yoluyla ekonomik çeşitliliği destekleyerek gelirlerini artırmak, yaşam standartlarını yükselterek kırsal yoksulluğu azaltmak amacıyla Kastamonu, Bartın ve Sinop illerinin dağlık kesimlerinde yaşayan üreticileri için 36 milyon dolarlık bir kırsal kalkınma projesi uygulanacak.
Uygulanması planlanan projenin fizibilite çalışmalarını yapmak üzere kredi kuruluşu Uluslararası Tarımsal Kalkınma Fonu (IFAD) ve Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Tarım Reformu Genel Müdürlüğü uzmanlarından oluşan bir misyon heyeti proje sahasında gerekli çalışmaları yapmak üzere 27 Şubat-01 Mart 2017 tarihleri arasında Kastamonu’da incelemelerde bulundu.
Teknik gezi öncesinde projenin paydaş kuruluşlarıyla da bir toplantı gerçekleştirildi. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Tarım Reformu Genel Müdürlüğü Arazi Islahı ve Sulama Sistemleri Daire Başkanlığı Dış kaynaklı Projeler Birim Koordinatörü Saliha Akbaş, Mühendis Nejla Furtuna, Uluslararası Tarımsal Kalkınma Fonu (IFAD) Türkiye Sorumlusu Ms Dina Saleh, Misyon Başkanı Mr. Nigel Smith, IFAD uzmanları Mr. Abdelkerim Sma, Mr. Peter Chirstensen, Mr. Jacopo Monzini, Mr Resat Lule’dan oluşan heyetle birlikte Kastamonu Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü toplantı salonunda proje paydaşları olan Ticaret ve Sanayi Odası, Ticaret Borsası, Ziraat Odası, Köy Kalkınma ve Diğer Tarımsal Amaçlı Kooperatifler Birliği, Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği, Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği, Arı Yetiştiricileri Birliği, Kırmızı Et Üreticileri Birliği, Süt Üreticileri Birliği, Ziraat Mühendisleri Odası, Türkiye Ziraatçılar Derneği, Veteriner Hekimler Odası, İl Özel İdaresi Genel Sekreterliği, TKDK İl Koordinatörlüğü, KUZKA Genel Sekreterliği, DSİ Bölge Müdürlüğü, Orman Bölge Müdürlüğü, El Sanatları Eğitim Merkezi Müdürlüğü ve Valilik Proje Koordinasyon Merkezi temsilcileri ile bir araya gelindi.
YAMAN’IN KONUŞMASI
Buradaki toplantıda konuşan Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Osman Yaman, ilimizin tarımsal potansiyeli hakkında ayrıntılı bilgi vererek, “Ülkemizde ilimizle birlikte 6 il bu projeye dâhil oldu. Projelerimizin tek tek hayata geçeceğini ümit ediyoruz. Bazı konularda önemli ekilişlere sahibiz. Taşköprü sarımsağı, siyez buğdayı, arıcılık önemli ürünler arasında. Bal üretiminde çiçek balı, kestane balı ve deli bal olmak üzere üç tür bal üretiliyor ve kaliteli olduğundan pazarlama sorunu yok. İlimizin nüfusunun yaklaşık yüzde 45’i tarımla ilgili. Genelde kırsal kesimden şehre göç olduğunu gözlüyoruz. Bu proje ile göçü biraz olsun durdurabiliriz. Ürünlerimiz kaliteli olduğu için pazarlamada sorun yaşamıyoruz. 70 bin dekar fındık ekimimiz var. Bunun 55 bin dekarı doğrudan gelir desteği almakta. Maalesef ilimizde fındık işleme tesisimiz yok. Burada üretilen fındıklar başka ilde işleniyor. 14 bin 500 hektar kestanemiz olduğu halde kestane işleyen tesisimiz de bulunmuyor. İlimizde çıkan sütleri soğuk hava deposunda muhafaza ettiğimiz gibi, doğrudan da pazarlayabiliyoruz. Süt soğutma tanklarının olduğu yerde fiyatlar uygun iken, süt soğutma tanklarının olmadığı yerlerde sütler 75-80 kuruş/litre arasında pazarlanıyor. Bu önemli bir sorun olarak karşımıza çıkıyor. İlimiz ülkemizde kurbanlık satış deposu. Ayrıca ilimizde genetiği ile oynanmamış siyez buğdayı ekilişi mevcut. Toplam 7 bin dekar ekim alanımız var. Bunun büyük bir kısmı geleneksel yöntemlerle işlenerek; bulgur, ezme, erişte ve un elde ediliyor. Çeltik üretiminde önemli bir paya sahibiz. Yöreye has çeltik genotiplerimiz bulunmaktadır. Bu proje ile yüksek kesimlerde yaşamlarını sürdüren çiftçilerimizin, gençlerimizin gelirlerini arttırarak doğdukları yerde kalmalarını sağlamayı amaçlıyoruz” dedi.
Toplantıda Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü Kırsal Kalkınma ve Örgütlenme Şube Müdürlüğü’nde görevli Cihat Sipahi tarafından da Kastamonu İli Tarımsal Yapısı ve Kırsal Durumu hakkında ayrıntılı bir sunum gerçekleştirildi.
ÇELİK’İN KONUŞMASI
Toplantıya katılan Kastamonu Milletvekili Metin Çelik ise ilimiz genel durumu hakkında bilgi vererek, köylerimizde yerleşik nüfusun taleplerinin dikkate alınmasını, büyük sulama alanları dışında kalan küçük alanların sulanmasına yönelik projelere ağırlık verilmesi, kırsalda yaşayan çiftçilerimizin yaşam standartlarının yükseltilmesine yönelik çalışmalara ağırlık verilmesi gerektiğini belirtti.
Daha sonra IFAD heyeti proje hakkında bilgilendirme yaparak toplantıya katılan tüm paydaşlarla karşılıklı görüş alışverişinde bulunuldu. Soru cevap halinde devam eden toplantı sonrasında IFAD heyeti ile birlikte Taşköprü İlçesi Afşar Köyü ile Hanönü İlçesi Çaybaşı Köyüne gidilerek çiftçilerle görüşülerek fizibilite çalışması yapıldı.
1 Mart 2017 Çarşamba günü yine IFAD heyeti birlikte Devrekani ilçesi Kızacık Köyü, İhsangazi ilçesi Çatalyazı Köyü ile Araç ilçesi Avlacık Köyü’ne gidilerek kadın ve gençler dâhil olmak üzere çiftçilerle bir araya gelindi. Köyde karşılaştıkları sorunlar, ihtiyaçları tespit edilerek yerinde görüldü.
2017 yılında fizibilite ve proje ana rapor çalışmaları tamamlanacak olan Kastamonu, Sinop ve Bartın illerini kapsayan Batı Karadeniz Kırsal Kalkınma Projesi’nin 2018 yılında başlatılması planlanıyor.